Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 09:29

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα - Έως αύριο οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου

Συνεχίζεται έως αύριο 11 Νοεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο «Climate Change: The Future of the Agrifood Sector» που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα.

Το θέμα του ψηφιακού τριήμερου είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως αναδεικνύεται από την έκθεση «Climate change impacts and adaptation in the agricultural sector in Europe» (European Environment Agency, 2019), οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που παρατηρούνται ειδικά τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν ήδη την απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την παραγωγικότητα της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό χώρο, επηρεάζεται η τιμή, η ποσότητα και η ποιότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια και οι εμπορικές ροές, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να έχουν επίδραση στο γεωργικό εισόδημα στην Ευρώπη.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί εκτενώς ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στη βιομηχανία τροφίμων και να συμβάλλει στον γόνιμο διάλογο και τη συσπείρωση του οικοσυστήματος για την εξεύρεση λύσεων, αλλά και την ανάδειξη νέων προσεγγίσεων για την αειφορία και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Παράλληλα, το Συνέδριο στοχεύει στην προβολή πιθανών ευκαιριών, που μπορούν να προκύψουν για τους τομείς εκείνους, που θα καταφέρουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις νέες προκλήσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες αναγέννησης του εγχώριου κλάδου μέσα από νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή κατάρτιση αγροτών και επιστημόνων, η νέα φιλοκλιματική ταυτότητα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκπρόσωποι από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δημόσιας Διοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αγρότες, επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της αγοράς από τον ευρύτερο κλάδο της αγροδιατροφής.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, το Συνέδριο θα αναπτυχθεί σε απογευματινά sessions, τα οποία  θα περιλαμβάνουν κεντρικές ομιλίες και συζητήσεις μέσα από panels και fireside chats. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το παρακολουθήσουν από το κανάλι  του οργανισμού στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το

αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε ημέρας μπορείτε να βρείτε στο www. climatechange2021.gr.

Μέγας Δωρητής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και του Συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς και το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τα εξής μέλη:

  • Γεώργιος Παπαδάκης, Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής
  • Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Manager - Head of Unit, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
  • Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, Deputy Head of Unit, DG Research & Innovation, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Βασίλειος Φθενάκης, Ιδρυτής και Διευθυντής, Center for Life Cycle Analysis, Columbia University
  • Κυριάκος Μανιάτης, Former Principal Administrator, DG ENERGY, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Καλλιόπη Πανούτσου, Senior Research Fellow, Imperial College
  • Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Lead Author, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
  • Νικόλαος Δεδούσης, Μονάδα Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζα Πειραιώς
  • Xenia Morin, Associate Teaching Professor, Undergraduate Program Director, Rutgers Center for Agriculture and Food Ecosystems, Rutgers University

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα