Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 15:46

Τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις από το «café-NEO» στην Καλαμάτα

Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, το Navarino Environmental Observatory (NEO) συνεχίζει τον κύκλο συναντήσεων στην Καλαμάτα.

Η νέα -ανοικτή προς το κοινό- εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 7:30 μ.μ., στο Baba Yaga (Χρήστου Κουμάντου 5, Στοά Λόντου).

Το πρόγραμμα ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης SMURBS/ ERA-PLANET επισκέπτεται την Καλαμάτα και το θέμα που θα συζητηθεί στο «café-NEO» είναι: «ΚΑΛΑΜΑΤΑ Έξυπνη Πόλη – Προς τη δημιουργία έξυπνων και ανθεκτικών πόλεων με χρήση νέων τεχνολογιών», με προσκεκλημένο ομιλητή τον συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με σύγχρονα τεχνολογικά «όπλα» αναζητούνται «έξυπνες λύσεις» για την οχύρωση των πόλεων απέναντι στη ρύπανση, τις φυσικές καταστροφές και την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οραματίστηκε ένα πρόγραμμα «ναυαρχίδα», που θα συντονίσει συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Το πρόγραμμα με τίτλο SMURBS (SΜart URBan Solutions), το οποίο ξεκίνησε από 1η Σεπτεμβρίου 2017, συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και αποτελεί μια συντονισμένη συνέργεια 19 ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, προερχόμενων από 12 Ευρωπαϊκές χώρες. Βασικό εργαλείο, η εκτεταμένη χρήση και συνέργεια των δεδομένων Γεω-επισκόπησης (δίκτυα επιτόπιων μετρήσεων, δορυφορικά δεδομένα, εφαρμογές κινητών, drones), και απώτερος στόχος (α) η δημιουργία εργαλείων και υπηρεσιών για τη λήψη αποφάσεων από τις αρχές των πόλεων και (β) η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Με την υποβολή της πρότασης, ήδη 24 πόλεις από 12 χώρες (συμπεριλαμβανομένων πόλεων της Νοτίου Αμερικής και της Κίνας) εντάχθηκαν ως υποψήφιες στο δίκτυο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Πόσο ανθεκτική θεωρείτε την πόλη μας στις παραπάνω περιβαλλοντικές πιέσεις, ποιες «έξυπνες» υπηρεσίες θα θέλατε να είχατε στη διάθεσή σας, πόσο εξοικειωμένοι είστε με τις νέες τεχνολογίες, είναι ένα μέρος των ερωτημάτων και της θεματολογίας που θα συζητηθούν σ’ αυτό το café-NEO.

Οι συναντήσεις του «café-NEO» που πραγματοποιούνται με επιτυχία στην Πελοπόννησο, έχουν σκοπό την ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα, με έμφαση σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και όχι μόνο. Σε αυτές τις συναντήσεις με δωρεάν είσοδο, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να τους απευθύνει άμεσα ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες του, σε ένα φιλικό περιβάλλον όπου η ενεργός συμμετοχή του κοινού και η συζήτηση είναι η αρχή και το τέλος.

Στο café-NEO, όπως και σε «καφέ της επιστήμης» ανά τον κόσμο, πίνοντας μία κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα