Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 13:43

WWF Ελλάς και WWF Ισπανίας καλούν τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Την οριστική ακύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τα οποία έχουν ήδη παραιτηθεί ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες πετρελαϊκές εταιρίες, την απαγόρευση προκήρυξης νέων διαγωνισμών και τη συνολική επανεξέταση της βιωσιμότητας του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων υπό τα νέα δεδομένα, ζητούν με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το WWF Ελλάς και το WWF Ισπανία.

 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το νέο στρατηγικό πλάνο της Repsol για την πενταετία 2021 - 2025 προβλέπει θεαματικές αλλαγές, όπως η σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των εξορύξεων. Το νέο αυτό πλάνο, που αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της Repsol στη διαδικασία μετασχηματισμού της σε μία ενεργειακή επιχείρηση μηδενικού άνθρακα έως το 2050, επηρεάζει τρεις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο και Ιωάννινα). Πρωτίστως όμως, θέτει πλέον επιτακτικά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων. 

Η Repsol δεν είναι μόνη. Ήδη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να πετύχουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, και θα πρέπει συνεπώς να αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κλάδου προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης στο εγγύς μέλλον.

 

Η Ελλάδα έχει πλέον δύο επιλογές. Η μία είναι να παραμείνει θεατής παρακολουθώντας αμέτοχη τις τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της ενέργειας. Η άλλη είναι να εκσυγχρονίσει την ενεργειακή της πολιτική επανεξετάζοντας από μηδενική βάση το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, μία παρωχημένη πολιτική απόφαση που ελήφθη με λανθασμένα δεδομένα πριν μία δεκαετία και εξακολουθεί να εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα ενεργειακό σύστημα υψηλού οικονομικού ρίσκου και υψηλής έντασης άνθρακα.

 

Το παράδειγμα της Ισπανίας, που εμφανίζει ομοιότητες με την περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα διδάγματα. Ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Ισπανία ξεκινούσε ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, πλέον φιλοδοξεί να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο που θέτει στόχο 100% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής (70% έως το 2030), απαγορεύει κάθε νέα έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της, και βάζει τα θεμέλια για την αναστολή των παραχωρήσεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

 

Η κοινή επιστολή των διευθυντών του WWF Ελλάς και του WWF Iσπανίας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι διαθέσιμη εδώ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα