Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 14:11

Μάκαρης: Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση

Εσπερίδα με θέμα : «Ανακύκλωση- Διαλογή στην Πηγή» διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες" σε συνεργασία με την περιφερειακή παράταξη Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Οικολογική».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου κατήγγειλε το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή της Μαραθόλακκας λόγω της κακής επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει ο δήμος Καλαμάτας και οι δημότες από την ευρεία εφαρμογή της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, τονίζοντας ότι εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη θα υπάρξουν και οικονομικά: ένα εκατομμύριο ευρώ κέρδος θα προκύψει με την σημαντική μείωση της ποσότητας σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται προς επεξεργασία. Επιπλέον όφελος θα προκύψει από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος της ανακύκλωσης (4496/2017) στους πολίτες και στους δήμους. Κομβικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι η δημιουργία νέων συνεργασιών στο τομέα της ανακύκλωσης που αφορούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, στη δημόσια συμμετοχή μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική συμμετοχή μέσω της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ο χημικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος εξειδίκευσε στους τρόπους διαλογής στην πηγή και αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης.

Ο υπεύθυνος κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καλαμάτας Γιώργος Παναγόπουλος παρουσίασε την πλούσια δράση του κέντρου στην εκπαίδευση μαθητών και πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης.

Ακολούθησε διάλογος με εκπροσώπους φορέων καθώς και με πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα