Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 19:06

Go on: BARBER SHOPS - Από το "barba" στα μπαρμπέρικα

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

Φυσικά και οι άντρες μπορούν να προσέξουν τον εαυτό τους, και στην Καλαμάτα, όπως σε κάθε πόλη και γειτονιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα άλλοτε γνωστά μας κλασικά κουρεία έχουν μετατραπεί σε χώρους συνάθροισης και περιποίησης αντρών, ή τουλάχιστον θυμίζουν στους άντρες πως υπάρχουν και για εκείνους υπηρεσίες περιποίησης.  Και δεν είναι κάτι καινούργιο. Έρχεται από παλιά και πάει μακριά.

Μερικά ποτήρια δίπλα στα μπουκάλια με τα ποτά, ταιριάζουν συνήθως με την διαφορετική αισθητική και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κάθε χώρος. Μουσική ή ακόμα και η παρουσία πιάνου μέσα στον χώρο, δερμάτινοι καναπέδες, βιβλία, πορσελάνη, ξύλο, τοιχογραφίες καμιά φορά, αλλά σχεδόν πάντα σήμα κατατεθέν οι μπλε, κόκκινες και λευκές ταινίες έξω από την πόρτα του μπαρμπέρικου, προσκαλούν τους άντρες να απολαύσουν αυτή την τάση στην περιποίησή τους.

 

Από το 3.500 π.Χ. μέχρι σήμερα

Μπαρμπέρικα ή αλλιώς “barber shops”, αποτελούν την νέα ανδρική τάση στην περιποίηση. Είναι μία συνήθεια όμως, που πηγάζει από τα αρχαία χρόνια. Ο μπαρμπέρης χρονολογείται ιστορικά, περίπου το 3.500 π.Χ. στην Αίγυπτο. Η σημερινή λέξη «μπαρμπέρικο», προέρχεται από την λατινική λέξη “barba”, που σημαίνει γένια. Παρόλα αυτά οι κουρείς, τα αρχαία χρόνια, δεν ήταν συνυφασμένοι μόνο με την φροντίδα της ανδρικής κόμης. 

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι ευγενείς φημολογείται πως διέθεταν ακόμη και προσωπικό μπαρμπέρη, καθώς η περιποίηση της τρίχας ήταν απαραίτητη για την υγιεινή.

Στην αρχαία Ελλάδα, όπως αναφέρει και η Ρωπαΐτου - Τσαπαρέλη Ζωή στο βιβλίο της «τα Μπαρμπέρικα», υπήρχαν οι κουρείς. Ο «κουρέας» αποτελεί παράγωγο της λέξης «κείρω» (=κουρεύω). Οι κουρείς, περιποιούνταν τα γένια και παρείχαν, επίσης, περιποίηση δοντιών, νυχιών και άλλες μικροεπεμβατικές διαδικασίες. Όταν ο κουρέας περιποιούταν τον πελάτη, του έδινε καθρέφτη, για να θαυμάσει το αποτέλεσμα, όπως κάνουν και σήμερα. Επιπρόσθετα, τα κουρεία ήταν μέρη, όπου οι άνδρες κατά την αναμονή τους συζητούσαν για τα τεκταινόμενα. Επομένως, οι κουρείς ήταν εξαιρετικά κοινωνικοί και κατατοπισμένοι για όλα τα νέα. Ωστόσο, ήταν και ευρέως γνωστοί για την φλυαρία και την αθυροστομία τους. Στα «Ηθικά» ο Πλούταρχος περιέχει το εξής ανέκδοτο σχετικά με τον Μακεδόνα Βασιλιά Αρχέλαο και τον κουρέα του. Εκείνος τον ρωτά “πώς σε κείρω;” (πώς να σε κουρέψω;) κι εκείνος του απάντησε, «σιωπών», δηλαδή σιωπώντας!

Όσον αφορά στην Ευρώπη, η ιστορία των μπαρμπέρηδων, συνδέεται με τις κόκκινες, μπλε και λευκές κορδέλες, που βλέπουμε σήμερα σε κολώνα έξω από τα μπαρμπέρικα. Οι λωρίδες αυτές, αντιπροσωπεύουν το αίμα, τις φλέβες και τους επιδέσμους. Η αιτία συνδέεται με τον ίδιο τον ρόλο των μπαρμπέρηδων όπως αυτός ήταν διαμορφωμένος στην Ευρώπη, αφού λόγω της επιδεξιότητάς τους στο ξυράφι, ο κόσμος τότε απευθυνόταν σε αυτούς για οδοντιατρικές επεμβάσεις αλλά και μικροεγχειρίσεις. Ιστορικές πηγές μαρτυρούν, την πρακτική της αιμορραγίας από τους μπαρμπέρηδες αλλά και τους μοναχούς για την θεραπεία πονοκεφάλου έως και της πανώλης. Ο Ambroise Pare, Γάλλος του 16ου αιώνα, πατέρας της σύγχρονης χειρουργικής ξεκίνησε την καριέρα τους ως μπαρμπέρης. Το 1700 ήταν όταν οι μπαρμπέρηδες συσχετίστηκαν πια αποκλειστικά με την περιποίηση της τρίχας. 

Σήμερα, τα μπαρμπέρικα μπορούμε να τα βρούμε σε κάθε γειτονιά, με διαφορετική αισθητική και υπηρεσίες, που ταιριάζουν στον κάθε άντρα. Οι μπαρμπέρηδες με τη σειρά τους, οι ειδικοί της πάνω στην περιποίηση της ανδρικής κόμης, προσφέρουν hairstyling, μοντέρνα κουρέματα, φροντίδες για πλούσια γενειάδα, καλλυντικές κρέμες και πολλά άλλα. 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα