Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 21:35

Ιδρυση Εργαστηρίου τροφοθρεπτικών προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων για μεγαλύτερη αξία στα τοπικά προϊόντα

Ένα εργαστήριο το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξία των τοπικών προϊόντων ιδρύεται στην Καλαμάτα, με εθνικό χαρακτήρα, ύστερα από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, στις 4 Μαΐου. Πρόκειται για το Εργαστήριο τροφοθρεπτικών προϊόντων (Nutraceuticals) και λειτουργικών τροφίμων, του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου,το οποίο θα λειτουργεί με οικονομική αυτοτέλεια και οι πόροι του θα προέρχονται μεταξύ άλλων από ερευνητικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών αναλύσεων, εκπαίδευσης ή συμβουλευτικής και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Γιώργο Ζακυνθινό, στόχος είναι η στήριξη των ντόπιων προϊόντων, ώστε να γίνουν τροφορφάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα κοσμετολογίας και γενικά προϊόντα με ευεργετικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δείτε το βίντεο:Οι τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι: Η ανάπτυξη τροφοθρεπτικών προϊόντων, λειτουργικών τροφίμων και προϊόντων διατροφής, με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών. Καθώς και η έρευνα στο πεδίο της σύνδεσης της καινοτομίας στην παραγωγή τροφοθρεπτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός, στόχος είναι και η δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας προϊόντων, ώστε να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην παραγωγή προϊόντων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι επί της ουσίας να υπάρξει μια κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της έξυπνης εξειδίκευσης του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Σημειώνεται τέλος πως είναι ένα εθνικής εμβέλειας εργαστήριο το οποίο θα έχει συνεργασία με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και θα έχει δικαιοδοσία γνωμοδότησης, πιστοποίησης προϊόντων και αναλύσεων.

Ειδικότερα για την αποστολή του, το Εργαστήριο έχει σκοπό: Την παραγωγή, συγκέντρωση και διάδοση επιστημονικής γνώσης σχετικά με δράσεις και πρακτικές που στηρίζουν τον μεταποιητή παραγωγό σχετικά με την ανάπτυξη και παραγωγή φυτικών προϊόντων διατροφής και κοσμετολογίας. Τη βιομηχανία παραγωγής συμπληρωμάτων δια- τροφής και προϊόντων κοσμετολογίας Ελληνικής προέλευσης. Την έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Τη στήριξη - ενημέρωση - εκπαίδευση του καταναλωτή φυτικών και φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής. Την επιστημονική τεκμηρίωση για τη χρήση και δράση των τροφοθρεπτικών προϊόντων. Την αξιολόγηση προϊόντων και διαδικασιών συνοδευόμενες από συμβουλευτικές υπηρεσίες όπου αυτές απαιτούνται.

Ακόμη το εργαστήριο θα παρέχει: Συστάσεις - υποστηρικτικές υπηρεσίες για τα λειτουργικά τρόφιμα και την διατροφή. Γνωμοδοτήσεις για προϊόντα και παροχή υπηρεσιών σε τρίτους. Υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου προϊόντων συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων κοσμετολογίας. Υπηρεσίες εκπαίδευσης με σχετικά αντικείμενα. Τεχνομεσητία για συνεργασίες παραγωγικών φορέων, επιχειρήσεων με ερευνητικά και Ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η απόφαση του προέδρου του ΤΕΙ Δημήτρη Βελισσαρίου αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς εκκρεμούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα για την έναρξη της λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Σκοπιμότητα Ιδρυσης του ΕργαστηρίουΤώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα