Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 14:12

Βραβείο Ηθικής Τάξεως 2018 στον Πρόεδρο του ΙΤΕ

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, για  την πολυετή προσφορά του στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα,  απένειμε το φετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως ο Δήμος Ηρακλείου.  
Τη βράβευση έκανε ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεκτάριο Ταβερναράκη, σε μια όμορφη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου, στη Βασιλική  του Αγίου Μάρκου, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.


Η τελετή ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:  «Η βράβευση αυτή τιμά πρωτίστως την ίδια την πόλη μας, που έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει στους κόλπους της ένα ερευνητικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας. Συνάμα,  δικαιώνει και πάλι τις προσδοκίες όλων μας: για δημόσια αναγνώριση της αριστείας, της προσφοράς, και της αξιοσύνης εκείνων των προσώπων και των φορέων, που έδωσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν: γόνιμο και διαχρονικό έργο στην επιστήμη και στον πολιτισμό του τόπου μας.  
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Μια συλλογική επιστημονική προσπάθεια, που υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, των ατελέσφορων πρακτικών και αγκυλώσεων στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας, παρουσιάζοντας εδώ και δεκαετίες ένα σύνολο ερευνών, δράσεων και υψηλών επιτευγμάτων, των οποίων τελικός αποδέκτης ήταν η κοινωνία. Συνέβαλε έτσι πολλαπλώς στην ανάτασή της, στην ηθική της συγκρότηση, στην συμμετοχή της στο μελλοντικό οικουμενικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην, αναμφίβολα, δύσκολη εποχή μας.
Εύχομαι στο ΙΤΕ και σε όλα τα μέλη του: καλή δύναμη και γόνιμη πορεία σε κάθε τομέα της έρευνας, σε κάθε δραστηριότητα».
Ακολούθως, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Πυργιωτάκης μίλησε για την ιστορία του Ιδρύματος -  μια αποστολή που ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη:
«Πώς μπορεί κανείς να συμπεριλάβει μέσα σε μια σύντομη ομιλία τον μόχθο δεκάδων και εκατοντάδων επιστημόνων που εργάζονται νυχθημερόν αφοσιωμένοι στην έρευνά τους; Πώς μπορεί να προσεγγίσει ένα ερευνητικό ίδρυμα που από την ίδρυση του μέχρι σήμερα βρίσκεται μονίμως στην πρωτοκαθεδρία της έρευνας, αξιώθηκε να κερδίσει αξιόλογα ανταγωνιστικά προγράμματα  και έχει σημειώσει μεγάλα ερευνητικά επιτεύγματα που το καταξιώνουν διεθνώς; Γιατί πρέπει να λεχθεί από την αρχή, ότι το ΙΤΕ  μπόρεσε από πολύ νωρίς να σταθεί δίπλα στα διάσημα  ερευνητικά κέντρα, με μεγάλες επιτυχίες και λαμπρή παράδοση.  
To ITE ακμάζει σήμερα και κάνει την Κρήτη γνωστή σε όλα τα ερευνητικά κέντρα  και στον κόσμο ολόκληρο. Μας κάνει περήφανους. Ωστόσο για να φτάσει στην σημερινή του μορφή χρειάστηκαν αγώνες αγωνίες και θυσίες μέχρις εσχάτων πολλές φορές. Κυρίως χρειάστηκε να συγκρουσθούν οι δύο Ελλάδες:
Η Ελλάδα της δημιουργίας με την Ελλάδα της υπονόμευσης.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος απένειμε το Βραβείο στον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη και σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, κάλεσε στο βήμα και τον πρώτο πρόεδρο στην Ιστορία του Ιδρύματος, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε:
«Το βραβείο αυτό αποτελεί την επιβράβευση μιας μακράς πορείας, που όπως ακούσατε από τον κ. Πυργιωτάκη ξεκίνησε πάνω από 35 χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πορεία αυτή, που δεν ήταν πάντα ανέφελη, οδήγησε στην καθιέρωση του ΙΤΕ ως του κορυφαίου και μεγαλύτερου Ερευνητικού Κέντρου της Χώρας.
Για να μπορέσει το ΙΤΕ να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της επιτυχημένης του πορείας, θα πρέπει να παραμείνει κορυφαίο και να εντείνει την αριστεία του.
Η τελετή  έκλεισε με έργα των Mozart και Vivaldi, τα οποία απέδωσε εξαιρετικά το σύνολο εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου.
Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κωστής Φασουλάκης, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης,  οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Καλογεράκη, Μαρία Καναβάκη, Πέτρος Ινιωτάκης, Γιώργος Καραντινός, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης, I επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός,  εκπρόσωποι βουλευτών και ευρωβουλευτών,  καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητές του ΙΤΕ, εκπρόσωποι των στρατιωτικών  αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του Ηρακλείου κ.α.    


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα