Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 14:15

Και στον ψηφιακό κόσμο τα μνημεία της Μεσσηνίας (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Και στον ψηφιακό κόσμο τα μνημεία της Μεσσηνίας (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Ένα σημαντικό πρόγραμμα για την προβολή των αρχαίων και βυζαντινών πολιτιστικών χώρων της Μεσσηνίας παρουσιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα.

Το έργο ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, το 2022, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών πόρων. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αρχαιολόγο Ευαγγελία Μιλήτση - Κεχαγιά, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εφαρμογή ψηφιακής αρχαιολογικής, ιστορικής και γεωγραφικής περιήγησης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μεσσηνίας και εφαρμογή περιήγησης στα μνημεία. Άλλο ένα κομμάτι του έργου είναι η τρισδιάστατη σάρωση 100 εκθεμάτων από τα μουσεία της Μεσσηνίας, η ανάπτυξη βάσης δεδομένων και εκπαιδευτικών εφαρμογών, καθώς και η αναβάθμιση του ιστοτόπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Η ολοκλήρωση του έργου σημαίνει την έναρξη της ψηφιακής εποχής για τα μνημεία του νομού Μεσσηνίας. Το έργο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια συνολικής διαχείρισης του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Η δράση δεν τελειώνει εδώ καθώς το επόμενο βήμα είναι να τακτοποιηθεί ψηφιακά το υλικό αλλά και να δημιουργηθούν διαδρομές για τους εν δυνάμει επισκέπτες της περιοχής., οι οποίοι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν την περιήγησή τους στην περιοχή.
Για το πρόγραμμα μίλησε ο αρχαιολόγος, Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στα μουσεία και μνημεία της Εφορείας τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος οι εκπρόσωποι της εταιρίας NextCom, Βαγγέλης Νικολάου, Μίνα Καραντζά και Κώστας Καραχάλιος παρουσίασαν το νέο ιστότοπο και την εφαρμογή για κινητά καθώς και τις δυνατότητές τους.

Δείτε την παρουσίαση:

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022