Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 18:08

RI-URBANS για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη

Το νέο έργο RI-URBANS, που χρηματοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ από την από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ξεκίνησε επίσημα με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

Συντονίζεται από το Ισπανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Έρευνας Υδάτων (IDAEA-CSIC) και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (UHEL). Το RI-URBANS επικεντρώνεται σε έντεκα πόλεις (μεταξύ των οποίων η Αθήνα) και σε αυτό συμμετέχουν 28 εταίροι από την Ευρώπη, με στόχο την εφαρμογή προηγμένων παρατηρήσεων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα σε πόλεις και βιομηχανικές ζώνες.

Προκειμένου το RI-URBANS (Υπηρεσίες Ερευνητικών Υποδομών Ελέγχου και Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα σε Ευρωπαϊκές Αστικές & Βιομηχανικές Περιοχές) να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του, θα επικεντρωθεί στα νανοσωματίδια του περιβάλλοντος και γενικά στα ατμοσφαιρικά σωματίδια, τα μεγέθη τους, τα συστατικά τους, τις πηγές τους και τις πρόδρομες αέριες ενώσεις τους, αξιολογώντας με νέες παραμέτρους της ποιότητας του αέρα τις διαφορετικές συνεισφορές του καθενός και τις συναφείς επιπτώσεις στην υγεία.

Το RI-URBANS θα εφαρμόσει πιλοτικά μοντέλα σε εννέα πόλεις (Αθήνα, Βαρκελώνη, Μπέρμιγχαμ, Βουκουρέστι, Ελσίνκι, Μιλάνο, Παρίσι, Ρότερνταμ-Άμστερνταμ, Ζυρίχη) με σκοπό τη χρήση προηγμένων τεχνικών για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκ μέρους του ΕΑΑ υπεύθυνοι είναι οι Νικόλαος Μιχαλόπουλος και Ευάγγελος Γερασόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα