Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 14:28

Πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά η Κρήτη στην εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία

Πρωτοπορεί η Κρήτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά και γυμνάσια που εντάχθηκαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Euronet 50/50max με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια».

Στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα 87 συνολικά δημοτικά και γυμνάσια του νησιού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι μαθητές κατάφεραν με την καθοδήγηση της περιφέρειας Κρήτης και των εκπαιδευτικών να εξοικονομήσουν ενέργεια της τάξης του 16,2% όταν ο στόχος του ίδιου του προγράμματος ήταν το 8%. Την περασμένη Πέμπτη ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρέδωσε στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργο Τερζάκη τον φάκελο με όλο το υλικό του προγράμματος σε ψηφιακή μορφή που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια του νησιού με στόχο να επεκταθεί η συμμετοχή των μαθητών στα λύκεια ακόμα και στα νηπιαγωγεία.

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την περιφέρειά μας, το «Euronet 50/50 max» που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα παραδίδομε στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης τον κ. Τερζάκη όλο τον ενημερωτικό φάκελο και θέλουμε σε όλα τα σχολεία της Κρήτης να πάει αυτή η συνεργασία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν είναι μόνο το ζητούμενο ότι τα παιδιά έχουν μία μεγάλη εξοικονόμηση που μπορεί να ανέλθει και στο 20% στο σχολείο, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας από το σχολείο να μεταφερθεί και στο σπίτι. Άρα έχουμε ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» πάρα πολύ σημαντικό για το νησί μας που ξεκινάει από τα παιδιά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η περιφέρεια πρωτοστατεί σε αυτό. Ευχαριστούμε και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που καθοδήγησαν εκπαιδευτικούς και μαθητές για την επιτυχία του προγράμματος όπως επίσης να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς μας που συνεργάστηκαν μαζί μας για την επιτυχή κατάληξη.»

Από την πλευρά του ο κ. Τερζάκης δήλωσε: «Έχει μεγάλη αξία να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και φυσικά στα παιδάκια των σχολείων που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα. Σε επόμενη φάση θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα επεκταθεί και στην προσχολική ηλικία περιλαμβάνοντας και τα νηπιαγωγεία. Σήμερα ο περιφερειάρχης μας παρέδωσε όλο το υλικό σε ψηφιακή και έντυπη μορφή το οποίο περιλαμβάνει τις δράσεις στη μεθοδολογία, τα στάδια, όλη την προετοιμασία και την εφαρμογή του προγράμματος που στοχεύουμε να διευρύνουμε και στα 1040 σχολεία του νησιού».

Στην ενημερωτική συνάντηση στην περιφέρεια συμμετείχαν επίσης: η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Ελένη Χατζηγιάννη, καθώς και τα στελέχη της ομάδας εργασίας Άννα Καγιαμπάκη, Μαρία Κανδηλογιαννάκη και Μαρία Στεφανάκη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 500 και πλέον σχολεία από 13 Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου Euronet 50/50 – «Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία» που υλοποιήθηκε και στην Κρήτη και διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βιώσιμης Ενέργειας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) το 2012.

Σε απόλυτη τιμή, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο Euronet 50/50 max στην Κρήτη, εξοικονόμησαν 116.954 KWh ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 53,81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα