Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 14:57

Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού: Εξειδικευμένοι γιατροί και υπερσύγχρονος εξοπλισμός στην Καλαμάτα, για ακόμα πιο έγκαιρη διάγνωση (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού: Εξειδικευμένοι γιατροί και υπερσύγχρονος εξοπλισμός στην Καλαμάτα, για ακόμα πιο έγκαιρη διάγνωση (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Σήμερα 25 Οκτωβρίου, η μέρα αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που μάχονται καθημερινά ενάντια του καρκίνου του μαστού. Η σημερινή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τη σπουδαιότητα του τακτικού ελέγχου, της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Είναι η μέρα να εκφράσουμε σε όλες τις γυναίκες που διαβαίνουν τον δύσκολο δρόμο της αντιμετώπισης πως η δύναμη τους είναι άξια θαυμασμού και έμπνευσης για κάθε γυναίκα. Ας γίνουμε η φωνή που παροτρύνει την ενίσχυση του θάρρους όλων των γυναικών να βάλουν την υγεία τους σε προτεραιότητα.

Δείτε τα βίντεο:


Η κλινική City Hospital συνεργάζεται με εξειδικευμένους γιατρούς αναφορικά με τον μαστό και έχει αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ακόμα πιο έγκαιρης διάγνωσης.
Ο ακτινολόγος Μιχάλης Μιχαήλ, πρώην διευθυντής του νοσοκομείου Καλαμάτας, μας ενημερώνει για το υπερσύγχρονο σύστημα μαστογράφου χαμηλής δόσης ακτινοβολίας που διαθέτει η κλινική το οποίο συμβάλει στην ταχύτατη διάγνωση ύποπτων περιπτώσεων για τον καρκίνο του μαστού. Ο μαστογράφος αυτός, τελευταίας γενιάς, διαθέτει τη ικανότητα της τομοσύνθεσης, μια μέθοδο που μας επιτρέπει κάποιες ύποπτες εικόνες στο μαστό να μπορέσουμε να τις αναλύσουμε πριν φθάσουμε σε επίπεδο επεμβατικών μεθόδων. Το μηχάνημα χειρίζονται οι έμπειρες τεχνολόγοι ακτινολόγοι Ηλιάνα Τότση και Παναγιώτα Σόμαλη. Και όπως επισημαίνει, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση η εμπειρία του γιατρού στη διάγνωση. «Αυτοεξέταση και οπωσδήποτε ετήσια μαστογραφία» είναι το μήνυμα του γιατρού.
Σύμφωνα με τον χειρουργό μαστού, γυναικολόγο Δημοσθένη Μπαλτά, η μαστογραφία είναι η μοναδική εξέταση η οποία έχει επιτύχει να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας γυναικών από τη νόσο, συγκριτικά με πριν την ύπαρξη της. Η μαστογραφία συνοδεύεται από απεικονιστικές μεθόδους όπως είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία. Ο κ. Μπαλτάς μας συμβουλεύει να μην παραμελούμε το μαστό, να εμπιστευόμαστε το γιατρό μας και να μην φοβόμαστε.
Η χειρουργός μαστού Βάνια Σταφυλά επισημαίνει πως συχνά παρατηρούνται περιπτώσεις αμέλειας, είτε γιατί κάποιες γυναίκες φοβούνται είτε λόγω του ταμπού που υπάρχει να εξεταστούν από κάποιο γιατρό στο μαστό, με συνέπεια να φθάσουν στο ιατρείο καθυστερημένες. «Η πλήρης ίαση φτάνει στο 98%» επισημαίνει η κ. Σταφυλά τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει αφύπνιση στο κοινό καθώς στην περιοχή της Μεσσηνίας διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση.
Ο χειρουργός μαστού – μαστολόγος, στρατιωτικός γιατρός Απόστολος Μητρούσιας αναφέρει πως αν και στην επαρχία τα πράγματα είναι δύσκολα αναφορικά με την ενημέρωση, την πρόληψη και την παροχή υπηρεσιών, πλέον στην κλινική City Hospital υπάρχουν οι συνθήκες. Έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονος μαστογράφος και η κλινική συνεργάζεται με εξειδικευμένους έμπειρους γιατρούς. «Οι γυναίκες να μη φοβούνται την πρόληψη, να εξετάζονται να κάνουν τον ετήσιο έλεγχό τους» είναι το μήνυμα που στέλνει ο γιατρός.

Δήμητρα Αναστασοπούλου

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022