Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 21:10

Go On : Ο ΗΛΙΟΣ …και τα μάτια μας! | της Όλγας Τσάμη

Go On : Ο ΗΛΙΟΣ …και τα μάτια μας! | της Όλγας Τσάμη

Τα σωστά γυαλιά ηλίου αποτελούν «ΑΣΠΙΔΑ» προστασίας!

Η επίδραση του ήλιου στα μάτια μας είναι βλαβερή. Αυτό μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό άμεσα, αλλά εμφανίζεται μακροπρόθεσμα και αποδεικνύεται με το γεγονός ότι η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για πολλές οφθαλμικές παθήσεις και για την πρόωρη γήρανση των ματιών μας. Τα γυαλιά ηλίου είναι το μοναδικό «ατού» που διαθέτουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας. Βέβαια, μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» αν επιλέξουμε τα γυαλιά μας απερίσκεπτα και τυχαία και αν δεν έχουμε ως βασικό κριτήριο τη σωστή ποιότητα. Αυτά, λοιπόν, που αγοράζονται τυχαία, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην όρασή μας, ιδιαίτερα όταν αγοράζονται από πλανόδιους, περίπτερα ή καταστήματα με αξεσουάρ. Ποια είναι όμως τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου;
Οι απαραίτητες ιδιότητες των γυαλιών ηλίου είναι η απορροφητικότητα των φακών στην υπεριώδη ακτινοβολία και το χρώμα του φίλτρου - φακού, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη, κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό για τον καθένα. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι οι φακοί ηλίου πρέπει να είναι οπωσδήποτε οπτικά επεξεργασμένοι.


Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες γυαλιών ηλίου από τις οποίες η 1η και η 2η χρησιμεύουν στην έκθεση πολύ χαμηλής ακτινοβολίας του ορατού φάσματος, αλλά φιλτράρουν 100% τις βλαβερές  UVA και UVB ακτινοβολίες. Βασικές, όμως, κατηγορίες γυαλιών ηλίου είναι η 3η και η 4η. Η 3η κατηγορία είναι η πιο βασική από όλες, καθώς αφορά γυαλιά ηλίου γενικής χρήσης, δηλαδή τη χρήση μέσα στην πόλη. Η 4η κατηγορία αφορά γυαλιά για χρήση σε ειδικές συνθήκες, όπως στην ιστιοπλοΐα, την ορειβασία, και γενικότερα σε σπορ που γίνονται στην ύπαιθρο ή στο βουνό, όπου η ηλιοφάνεια εντοπίζεται πολύ έντονη.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, όχι μόνο η ποιότητα των φακών αλλά και του σκελετού. Ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά των γυαλιών πρέπει να δίνουμε και στο υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί ο σκελετός. Έχει αποδειχθεί πως το νικέλιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πολύ φτηνών σκελετών είναι καρκινογόνο. Επίσης, τα αμφιβόλου ποιότητας πλαστικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των γυαλιών είναι δυνατό να προκαλέσουν έντονες αλλεργίες ή και διάφορα εξανθήματα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, κριτήριο για την αγορά γυαλιών ηλίου είναι η σωστή ποιότητα, ώστε να μην προκύψουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ματιών μας. Φυσικά, μόνο ένας ειδικευμένος Οπτικός - Οπτομέτρης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και να προμηθεύσει το κοινό με τα σωστά απορροφητικά γυαλιά.

Τα γυαλιά ηλίου είναι πλέον απαραίτητα για την υγεία μας.

Περισσότερο αναγκαία είναι:

  • Σε όλους όσοι μετακινούνται συνεχώς και βρίσκονται σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
  • Στα παιδιά που βρίσκονται στην παραλία ή δραστηριοποιούνται έξω από το σπίτι -με έντονη ηλιοφάνεια- κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
  • Σε ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια (λίγη χρωστική).

Σε όσους έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη ή πάσχουν από διάφορες παθήσεις του ματιού. 

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #32

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022