Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 19:34

Go On : Η σημασία του δείκτη νοημοσύνης και ο ρόλος του στη διερεύνηση του γενικότερου μαθησιακού προφίλ του παιδιού | της Ηλιάνας Μπρούμα

Go On : Η σημασία του δείκτη νοημοσύνης και ο ρόλος του στη διερεύνηση του γενικότερου μαθησιακού προφίλ του παιδιού | της Ηλιάνας Μπρούμα

Όταν αναφερόμαστε στον όρο νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα του ατόμου για απόκτηση και χρήση των γνώσεών του, την ικανότητα χειρισμού αφηρημένων εννοιών και επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα την έφεσή του για μάθηση.

Ο Δείκτης Νοημοσύνης είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά την ευφυΐα και το νοητικό επίπεδο ενός ατόμου σε σχέση με την ομάδα των συνομηλίκων του. Οι πλέον χρησιμοποιούμενες κλίμακες μέτρησης της νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι κλίμακες Weschler και χορηγούνται μόνο από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους Ψυχολόγους. Όσο αφορά στα παιδιά χορηγείται το WPPSI-III GR και το WISC-V. Η χορήγησή τους είναι εξατομικευμένη και ουσιαστικά μας παρέχουν το “νοητικό προφίλ” του παιδιού αλλά και πολύτιμες πληροφορίες για το μαθησιακό του προφίλ του παιδιού όπως θα δούμε παρακάτω.

Η κλίμακα WPPSI-III αποτελεί ένα ατομικά χορηγούμενο κλινικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε τη νοημοσύνη παιδιών με ηλικία από 2 ετών και 6 μηνών έως 7 ετών και 3 μηνών και αποτελεί την πλέον χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης ικανοτήτων παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σφαιρική εκτίμηση της γενικής νοητικής ικανότητας αλλά και πιο συγκεκριμένα για τους γνωστικούς τομείς της λεκτικής και πρακτικής νοητικής λειτουργίας. Επιπλέον, μας δίνει πληροφορίες για τυχόν γνωστικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις αλλά και μαθησιακές δυσκολίες. Ακόμη μπορεί να συμβάλει στην αξιολόγηση για τον προσδιορισμό νοητικής χαρισματικότητας.

Η κλίμακα WISC-V GR χορηγείται σε παιδιά μεγαλύτερης  ηλικίας και συγκεκριμένα από 6 ετών έως και 16 ετών και 11 μηνών και αποτελεί και αυτή ένα ατομικά χορηγούμενο ψυχομετρικό εργαλείο εκτίμησης της νοημοσύνης του παιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το WISC-V συνιστά την τελευταία  και αναθεωρημένη έκδοση του WISC που μας δίνει αποτελέσματα για 5 διαφορετικούς δείκτες αντί για 2 πους μας έδινε η προηγούμενη έκδοση WISC-III.Αναλυτικότερα, πλέον έχουμε την δυνατότητα πέρα από τον Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης να υπολογίζουμε τον Δείκτη Λεκτικής Κατανόησης, τον Δείκτη Οπτικοχωρικής Αντίληψης, τον Δείκτη Ρέοντα Συλλογισμού, τον Δείκτη Εργαζόμενης Μνήμης και τέλος τον Δείκτη Ταχύτητας Επεξεργασίας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το μεγάλο πλήθος συμπερασμάτων που μπορούμε να εξάγουμε για το νοητικό και μαθησιακό προφίλ του παιδιού και την πολύτιμη κλινική πληροφόρηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες του παιδιού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παίρνουμε πληροφορίες για τη γνωστική ανάπτυξη ,τη νευρολογική εξέλιξη και τις διαδικασίες που εμπλέκονται στη μάθηση και μπορούν να μας οδηγήσουν να διαγνώσουμε μια ειδική μαθησιακή δυσκολία

Παράλληλα με την κλινική συνέντευξη και παρατήρηση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης τα τεστ νοημοσύνης συνεισφέρουν στον ειδικό χρήσιμες πληροφορίες για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών και αδυναμιών του παιδιού όσο και τον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης. Παρατηρώντας τη γενικότερη εικόνα του παιδιού κατά τη διάρκεια της χορήγησης του τεστ ο ειδικός μπορεί να διερευνήσει την προσωπικότητα του παιδιού, να διακρίνει τυχόν δυσκολίες συγκέντρωσης, να παρατηρήσει χαρακτηριστικά υπερκινητικότητας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, δυσκολίας στη διαχείριση της ματαίωσης, έλλειψης κινήτρου κ.ά. Τέλος, όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει η χορήγησή των Ψυχομετρικών Τεστ κρίνεται απαραίτητη για τη διάγνωση και το σχεδιασμό εξατομικευμένου προγράμματος. Στο κέντρο μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έντονο το ενδιαφέρον από τους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί τους να ανακαλύψει τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα στοιχεία του μέσα από ένα Ψυχομετρικό Τεστ και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να βελτιωθεί στους τομείς που έχει ανάγκη.

*Ηλιάνα Μπρούμα

Σχολική Ψυχολόγος MSc

Ειδική Παιδαγωγός MSc

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #32

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Επιστημονική υπεύθυνη κέντρου ειδικής αγωγής ευ ομιλείν (logo)

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022