Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 11:08

Go On: City Hospital: Δ. Μπαλτάς: Ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος όταν βρεθεί σε πρώιμο στάδιο

Στη μείωση της θνησιμότητας ασθενών με καρκίνο του μαστού κατά 30% έχει συμβάλλει η μαστογραφία και η γενικότερη πρόληψη τα τελευταία χρόνια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο χειρουργός μαστού – γυναικολόγος Δημοσθένης Μπαλτάς.

Ο κ. Μπαλτάς είναι διευθυντής της 1ης χειρουργικής κλινική μαστού στο ΙΑΣΩ και συνεργάτης της γενικής κλινικής City Hospital. Έχει δεσμούς με τη Μεσσηνία και η συνεργασία του με την γενική κλινική λέει πως είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, ώστε οι γυναίκες να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Αθήνα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη ή την θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το 70% όσων απαιτούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία μπορούν να γίνουν πλέον στην Καλαμάτα. Το μήνυμα του γιατρού είναι: Κάνε μαστογραφία γιατί αν είναι να πάθεις καρκίνο του μαστού, θα βρεθεί σε πρώιμο στάδιο, άρα θα είναι ιάσιμος.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Και εξηγεί ειδικότερα ο γιατρός πως το καλύτερο «φάρμακο» για τον καρκίνο του μαστού, «δηλαδή αυτό που εχει επιτύχει στο να πεθαίνουν 1 στις 3 λιγότερες γυναίκες από αυτή την αιτία είναι η μαστογραφία». Ρόλο στην αύξηση της επιβίωσης εκτός από την μαστογραφία έχουν και τα νέα έξυπνα φάρμακα που στοχοποιούν τα καρκινικά κύτταρα και συμμετέχουν σε απολύτως πλέον εξατομικευμένες θεραπείες. Σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού (10%) η νόσος οφείλεται σε ύπαρξη κληρονομικής επιβάρυνσης Τα άτομα αυτά φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδιά τους που προέρχονται είτε από την γραμμή της μητέρας είτε από την γραμμή του πατέρα τους.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μεγάλη σημασία το κληρονομικό ιστορικό και από την γραμμή του πατέρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάθε 100 καρκίνους του μαστού ο ένας είναι σε άνδρα.
Η ηλικία που θα πρέπει να αρχίζει τη μαστογραφία της η κάθε γυναίκα εξαρτάται από τον υπολογισμό του κινδύνου που εχει για την νόσο βάσει του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Γυναίκες με τον μέσο κίνδυνο για την νόσο και είναι ασυμπτωματικές θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών (baseline mammography). Μετά την ηλικία των 40 κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 75~78 ετών. Αυτό προκύπτει από την φυσική ιστορία της νόσου.
Σύγχυση μεταξύ των γυναικών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες διαφέρουν αρκετά τα ηλικιακά όρια για την πραγματοποίηση της μαστογραφίας.
Οι κρατικές κατευθυντήριες οδηγίες που υποστηρίζουν ότι η μαστογραφία πρέπει να αρχίζει αργότερα ηλικιακά και να γίνεται σε αραιότερα χρονικά διαστήματα (κάθε 2-3 χρόνια) βασίζονται κυρίως σε οικονομικά κριτήρια δηλαδή πως θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα διαθέσιμα κονδύλια ήτοι με συγκεκριμένα χρήματα που και πως θα βρουν τους περισσότερους καρκίνους.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Για να είναι επιτυχημένο ένα προγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) όπως είναι η μαστογραφία θα πρέπει να είναι σταθερός ο χρόνος μεταξύ 2 διαδοχικών μαστογραφιών Η εμφάνιση ενός νέου καρκίνου μεταξύ δυο διαδοχικών μαστογραφιών (interval cancer) είναι σχεδόν πάντα σε πρώιμο στάδιο και σχεδόν πάντα ο ασθενής εχει εξαιρετική πρόγνωση. Αντιθέτως ασθενείς που δεν κάνουν ετήσια μαστογραφία με διάφορες δικαιολογίες έρχονται με μεγαλύτερους και χειρότερης πρόγνωσης όγκους. Αυτό έγινε πολύ φανερό κατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid. Πολλές γυναίκες που ήταν τακτικές στον έλεγχο τους δεν έκαναν μαστογραφία για 3 χρόνια λόγω επιδημίας και όταν προσήλθαν είχαν μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους όγκους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η μαστογραφία χάνει ένα 8-10% των όγκων. Γι αυτό πρέπει να συμπληρώνεται μερικές φορές με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, (υπερηχογράφημα, τομοσύνθεση, μαγνητικη μαστογραφία) καθώς και καλή κλινική εξέταση.
Όπως κάθε ογκολογικό ασθενή έτσι και την γυναίκα με καρκίνο μαστού την φροντίζει μια ολόκληρη ομάδα ειδικών γιατρών (Ογκολογικό Συμβούλιο )που συνεργάζονται μεταξύ τους για τον καθορισμό της θεραπείας και την μακροχρόνια παρακολούθηση της ασθενούς. Όμως ο θεράπων ιατρός είναι ΕΝΑΣ συνήθως ο χειρουργός της ή ο παθολόγος ογκολόγος ο οποίος αφού ενημερώσει λεπτομερώς την ασθενή για την νόσο της και τις επιλογές της θεραπείας που προτείνει το Ογκολογικό Συμβούλιο θα συναποφασίσουν για την επιλογή της θεραπείας. Τέλος η επιθυμία της ασθενούς λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν για τον καθορισμό της θεραπεία της.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #30

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα