Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:40

Go On: Κύηση στην εφηβεία | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Σοβαρό και πολύπλοκο κοινωνικοοικονομικό αλλά και ιατρικό πρόβλημα στην εποχή μας: Ένας στους δύο εφήβους κάτω των 18 ετών είναι σεξουαλικά ενεργός.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψη. Η πιο συνήθης μη αποτελεσματική μέθοδος είναι η διακεκομμένη συνουσία. Προκύπτουν λοιπόν απρογραμμάτιστες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με το 50% εξ αυτών να συμβαίνει στους πρώτους 6 μήνες της έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Αυτό αφορά τόσο στα έφηβα κορίτσια αλλά και στα έφηβα αγόρια, που μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ανεπιθύμητη κύηση. Το 80% των αγοριών εγκαταλείπουν τη σύντροφό τους αμέσως μετά την ανακοίνωση της κύησης.
Οι λόγοι που συμβαίνουν ανεπιθύμητες κυήσεις είναι η ελλιπής ενημέρωση, η κακή επικοινωνία με τους γονείς ή απουσία επικοινωνίας στην οικογένεια, η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης των εφήβων, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η απουσία χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου και η επίδραση τους περιβάλλοντος, όπως με διαδίκτυο κινηματογράφο, φίλοι κ.λπ.
Η εφηβική κύηση αποτελεί υψηλού κινδύνου κύηση και αυτό λόγω αυξημένης πιθανότητας αναιμίας, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους εμβρύου, και δύσκολου τοκετού. Σύνηθες φαινόμενο η όχι σωστή ιατρική παρακολούθηση, η χρήση καπνού, αλκοόλ και κάποιες φορές ουσιών, που αποφέρουν δυσχερέστερο αποτέλεσμα.
Σε όλη τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητη ειδική συμπαράσταση, σωστή συμβουλευτική, η αποφυγή τη κοινωνικής απομόνωσης της εγκύου αλλά και η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι γονείς της έφηβης εγκύου θα πρέπει να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να στηρίξουν την έφηβη και όχι να την τιμωρήσουν και να την απομονώσουν.
Δυστυχώς, μια συνηθισμένη κατάληξη της κύησης στην εφηβεία είναι η τεχνητή διακοπή της, η οποία στη χώρα μας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Στην έφηβη χρήζει να γίνει με τη συγκατάθεση τους ενός τουλάχιστον γονέα ή του ατόμου που έχει την επιμέλεια. Και αφού ενημερωθεί η έφηβη και η οικογένεια από ειδικούς για τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής της κύησης, αλλά και για την περαιτέρω αντιμετώπιση της επιλογής που θα γίνει. Σημαντικό συμπέρασμα είναι πως η ενημέρωση των εφήβων για την αντισύλληψη, για τη χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας σε επείγουσες καταστάσεις αλλά και η ύπαρξη σταθερών οικογενειακών δεσμών, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την πρόληψη αυτών των δυσάρεστων γεγονότων. Σκοπός όλων μας θα έπρεπε να είναι να μεριμνήσουμε σαν κοινωνία σχετικά με τη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και από το σχολείο, αφήνοντας κατά μέρους τα όποια ταμπού, καθώς η υγεία και η ζωή των εφήβων πρέπει να είναι στο επίκεντρο όλων.

* Η Φωτεινή Δεμπεγιώτη είναι μαιευτήρας - γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #30

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα