Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 16:38

Παγιδευμένοι στο χαρακτήρα: Πώς Αναπαράγουμε τη Στιγματοποίηση των Παιδιών

Το House by Phaos σας προσκαλεί στην εκδήλωση “Παγιδευμένοι στον Χαρακτήρα” με κύριο θέμα το πως αναπαράγουμε τη στιγματοποίησή των παιδιών. Εισηγήτρια είναι η Ψυχολόγος (Msc) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Λυδία Κανελλέα.

 Η ομιλία, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους θεραπευτές και το ευρύτερο κοινό να εξετάσει πώς η αντίληψη για τον εαυτό και τον κόσμο παγιδεύει, στιγματίζει και περιορίζει τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

? Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

⏰ 18:30

? Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα

Είσοδος ελέυθερη.

Τί σημαίνει «Χαρακτήρας»;

Ακούμε ή χρησιμοποιούμε συχνά φράσεις όπως, ‘αυτό το παιδί έχει το χαρακτήρα μου…’, ‘μου θυμίζει εμένα όταν ήμουν παιδί…’, ‘το παιδί αυτό είναι χειριστικό…’ ή ‘το παιδί μου είναι δυναμικό, θέλει να περνάει πάντα το δικό του…’, κ.α.

Μιλάμε συχνά για το παιδί μέσα από χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά, που καθορίζουν την αντίληψή μας για εκείνο. Ερμηνεύουμε όμως σωστά αυτό που βλέπουμε; Υπάρχει οντολογικά η έννοια του «Χαρακτήρα», ή απλώς αποτελεί ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που αναπαράγουμε ως γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές; Κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει, τότε ποια είναι αυτή η διαφορετική ‘γλώσσα’, την οποία χρειάζεται να μάθουμε να μιλάμε για να μπορούμε να επιτρέπουμε στα παιδιά να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται ελεύθερα σε ένα διαρκώς ρευστό και μεταβαλλόμενο πεδίο;

Στην παρούσα ομιλία θα αναπτύξουμε έναν διάλογο γύρω από την έννοια του «Χαρακτήρα», και τον τρόπο που ‘χαρακώνει’ την αντίληψη, στιγματοποιεί τα παιδιά και εμποδίζει την υγιή ανάπτυξή τους. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι οι μικροί κήρυκες του μέλλοντος, φέρνοντας στον κόσμο την αθώα, διαφορετική και ακατέργαστη προσωπικότητά τους. Ωστόσο, ο τρόπος που εμείς, οι ενήλικες, έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο των αντιθέσεων μας οδηγεί να χάνουμε το σημείο ισορροπίας μας και να στερούμαστε μια πιο ολόκληρη οπτική του κόσμου, και συνεπώς του εαυτού μας. Αυτή η παγιδευμένη αντίληψή μας συμβάλλει στην παγίδευση και των παιδιών, και συνεπώς σε μια ζωή ανισορροπίας, χωρίς αυθορμητισμό και ελεύθερη βούληση. Πώς αναπαράγεται όμως αυτή η παγίδευση του εαυτού; Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα αναλυθούν στην επερχόμενη εκδήλωση με τον τίτλο "Παγιδευμένοι στο Χαρακτήρα," από την Συμβουλευτική Ψυχολόγο (Msc) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt κ. Λυδία Κανελλέα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την 3 Δεκεμβρίου 2023 στον πολυχώρο Επιχειρηματικότητάς και πολιτισμού «House By Phaos» στην Καλαμάτα, με ώρα έναρξης στις 18:30 και θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους θεραπευτές και το ευρύτερο κοινό να εξετάσει πώς η αντίληψη για τον εαυτό και τον κόσμο παγιδεύει, στιγματίζει και περιορίζει τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Στο πλαίσιο της ομιλίας, η κ. Λυδία Κανέλλα θα προσφέρει μια βαθιά εισήγηση σχετικά με τον τρόπο που οι ενήλικοι συμβάλλουν και επηρεάζουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Θα εξετάσει πώς δημιουργείται η ανάγκη για μια ‘νέα γλώσσα’ όταν προσεγγίζουμε τα παιδιά, μια γλώσσα που προσπαθεί να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις αναπτυξιακές ανάγκες τους, και θέτει τις βάσεις για μια πιο ελεύθερη ζωή. Στόχος της είναι να γίνουμε σκεπτικοί και να αποδομήσουμε τις προκαταλήψεις και τις στενές αντιλήψεις που αναπαράγουμε καθημερινώς στον εαυτό και τα παιδιά
μας. Στο κλείσιμο, η εισηγήτρια θα δοκιμάσει να εισάγει ένα νέο πρίσμα αντίληψης, ικανό να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο και την ελευθερία που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτύξουν έναν πιο υγιή, ολόκληρο και ενδυναμωμένο εαυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομιλία στοχεύει να ενθαρρύνει το διάλογο, και να προσφέρει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Λίγα λόγια για την Εισηγήτρια:

H Λυδία Κανελλέα, είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος (Msc) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

Γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με άριστα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο University of Edinburgh, όπου αποφοίτησε με διάκριση. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση της Gestalt στο πιστοποιημένο κέντρο Gestalt Foundation της Αθήνας.

Η κλινική της εμπειρία ξεκίνησε με τo συντονισμό εργαστηρίων φωτοθεραπείας για παιδιά, στο Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικού Χωριού SOS, όπου η φωτογραφία αποτελούσε το κύριο μέσο προβολής και έκφρασης στην ομάδα.Έπειτα, η εθελοντική της συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου» και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας «Αναρρωτήριο Πεντέλης» (Πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.), ενίσχυσαν σημαντικά την εμπειρία της σε παιδιά,
γονείς, άτομα 3ης ηλικίας και ανάδοχες μητέρες.

Εν συνεχεία, συνεργάστηκε με κέντρα ειδικών θεραπειών, διενεργώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους και γονείς με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Παράλληλα, από το 2017, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιωτική της πρακτική ως ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Οι μετεκπαιδεύσεις της αφορούν τη χρήση φωτογραφίας στη θεραπεία, θέματα βίας, τραύματος και κακοποίησης,
καθώς και τη θεραπεία ζεύγους. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Καλαμάτα, όπου δουλεύει με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια, δια ζώσης και μέσω Skype. Είναι μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy) και της HAGT (Hellenic Association of Gestalt Therapy).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα