Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 15:58

Go On: Εργοθεραπεία, ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες | της Ευτυχίας Σαμπατάκου*

Go On: Εργοθεραπεία, ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες | της Ευτυχίας Σαμπατάκου*

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία και να παραμείνει ως την ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας παγκοσμίως 8% - 12% του γενικού πληθυσμού.

Τα πρωτογενή χαρακτηριστικά που εμφανίζουν (μεμονωμένα ή συνδυαστικά) τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ είναι: απροσεξία, δυσκολία συγκέντρωσης και παραμονής σε μια δράση για αρκετό χρόνο, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα.

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον.
Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στους ρόλους τους, καθώς και να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους χωρίς δυσκολίες. Η εργοθεραπευτική παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση δεξιοτήτων και εφοδίων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμόζονται στην εκάστοτε κατάσταση χωρίς να δυσφορούν. Σε συνεργασία μάλιστα με το σχολείο και την οικογένεια, προτείνονται προσαρμογές και στρατηγικές που θα βοηθήσουν το παιδί και στη διαδικασία μάθησης.
Όλα αυτά θα επιτευχθούν με: ενίσχυση προσοχής και συγκέντρωσης, εκμάθηση στρατηγικών οργάνωσης του χώρου εργασίας του παιδιού, δημιουργία προγράμματος από το ίδιο το παιδί, ώστε να μπορεί να οργανώσει τις σκέψεις του και να ακολουθεί χρονικό διάγραμμα.
Επίσης η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και των άκρων. Το παιδί μαθαίνει να ελέγχει το σώμα του και να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του, καθώς αυτά αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην λειτουργικότητα των παιδιών. Ανάπτυξη των δεξιοτήτων που αφορούν την ακολουθία οδηγιών και κανόνων, μαθαίνοντας να περιμένουν τη σειρά τους και να κάνουν υπομονή τον κατάλληλο χρόνο.

Σημαντική είναι η συμβολή όλων των ειδικοτήτων και φροντιστών του παιδιού, ώστε να ακολουθείται η ίδια τακτική και να γίνονται κατανοητές οι ανάγκες του παιδιού από όλους. Παρεμβαίνοντας σε όσα προαναφέρθηκαν, το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει τις δεξιότητες και να αποκτήσει αυτοστρατηγικές, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο σχολικό περιβάλλον. Θα μπορεί να παρακολουθεί το σχολικό ωράριο, να συνεργάζεται και να αλληλοεπιδρά ικανοποιητικά με άλλα άτομα, να μπορεί να κάνει υπομονή και να έχει τον πλήρη κινητικό έλεγχο. Επιπλέον, μέσω της εργοθεραπείας, το παιδί κατακτά τη σωστή καθιστική θέση, όπως και τις απαιτούμενες γραφοκινητικές δεξιότητες, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τις μαθησιακές ικανότητες. Τέλος το παιδί μπορεί να οργανώσει και να πραγματοποιήσει τις σχολικές εργασίες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται η συνεχής καθοδήγηση και επιτήρηση από τον φροντιστή.

*Ευτυχία Σαμπατάκου, Εργοθεραπεύτρια | "Ευ Ομιλείν" Κέντρο Ειδικής Αγωγής 

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #27

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022