Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 13:06

Go On: Καλοκαίρι και κολπίτιδες | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Go On: Καλοκαίρι και κολπίτιδες | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Οι κολπίτιδες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τη συνηθέστερη αιτία που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους.

Τα βασικότερα συμπτώματα της κολπίτιδας, μιας φλεγμονής του κόλπου, είναι τα ακόλουθα:
 Αύξηση της ποσότητας των κολπικών εκκρίσεων
 Διαφοροποίηση στο χρώμα ή την οσμή των κολπικών υγρών
 Αίσθημα καύσης ή κνησμού στην περιοχή του αιδοίου ή του κόλπου
 Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

Οι πιο συχνές κολπίτιδες
Μυκητιασική Κολπίτιδα
Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Σε κατάλληλες συνθήκες όπως ζέστη, υγρασία, χρήση αντιβιοτικών, σεξουαλική επαφή, κατανάλωση γλυκών, στενά ρούχα, νάιλον εσώρουχα, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα που χρησιμοποιούν κορτιζόνη κ.α. αναπτύσσονται προκαλώντας κνησμό, ερυθρότητα, έκκριση λευκών υγρών. Συχνά είναι πολύ ενοχλητική και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή και στους δύο συντρόφους, από μία εβδομάδα έως και έξι μήνες. Είναι απλή λοίμωξη και δεν μπορεί να προκαλέσει καμία λοίμωξη στον τράχηλο ή στη μήτρα.
Βακτηριδιακή Κολπίτιδα
Είναι η κολπίτιδα που προκαλείται από μικρόβια. Το πιο συχνό μικρόβιο είναι το γνωστό ως αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis). Πολλές γυναίκες έχουν το μικρόβιο χωρίς σύμπτωμα. Συνήθως παρατηρείται τσούξιμο, έντονα κολπικά πρασινωπά υγρά με χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Το ζευγάρι χρήζει αγωγής, συνήθως για 10 μέρες.
Τριχομοναδική Κολπίτιδα
Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas Vaginalis. Μεταδίδεται κύρια με την σεξουαλική επαφή και έχει χρόνο επώασης 4-28 μέρες.
Προκαλεί αύξηση κολπικών κεχρωσμένων υγρών που μπορεί να συνοδεύεται με φαγούρα και τσούξιμο. Συνιστάται απαραιτήτως αντιβιοτική αγωγή.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
* Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, γιατί διαταράσσεται την μικροβιακή ισορροπία του κόλπου σας.
* Μην μένετε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό. Φροντίστε να έχετε δεύτερο μαζί σας για να αλλάζετε (τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον).
* Μην κολυμπάτε κατά την διάρκεια της περιόδου σας.
* Μην χρησιμοποιείτε συχνά ταμπόν, και όταν γίνεται χρήση του, να μην ξεπερνά τις δύο με τρείς ώρες.
* Απλώνετε πάντα την δική σας πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
* Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζιν παντελονιών, γιατί αυξάνουν την θερμοκρασία της περιοχής, άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενοχλητικών μικροβίων.
* Χρησιμοποιείτε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα.
* Προτιμάται παραλίες με καθαρά νερά.
* Εάν λαμβάνεται αντιβίωση, ξεκινήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών.
* Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται, ή να γίνεται από την αρχή έως το τέλος με προφυλακτικό.
* Να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, ειδικά στις νέες σας γνωριμίες.

* Η Φωτεινή Δεμπεγιώτη είναι μαιευτήρας - γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #27

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022