Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 18:41

Go On: Άνδρες και HPV | | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Go On: Άνδρες και HPV | | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Κυριαρχεί στην κοινωνία η άποψη πως τα «κονδυλώματα» αφορούν μόνο τις γυναίκες και δε χρειάζεται να ενημερωθούν ή να εξετασθούν οι άντρες. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες μολύνονται από κάποιους γεννητικούς HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Δηλαδή αφορά όλους.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ;
• Παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις, μη ορατές, που συνήθως εξαφανίζονται σε λίγους μήνες. Οι παλιές λοιμώξεις μπορούν να ενεργοποιηθούν πάλι αργότερα, στη διάρκεια της ζωής. Τότε είναι που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδoσης.
• Οξυτενή κονδυλώματα, απαντώνται σε 1-3% στους άνδρες έως 50 ετών, που είναι καλοήθη και συχνά προκαλούν κνησμό. Δεν γνωρίζουμε για πόσο μεταδίδει ο άνδρας μετά την εξάλειψή τους. (ΘΕΡΑΠΕΙΑ: κρέμα, κρυοπηξία, ηλεκτροκαυτηριασμός και laser). Εντοπίζονται στο εφήβαιο, όσχεο, μηροβουβωνικές περιοχές και περιπρωκτικά. Όσο υπάρχουν είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδoσης.
• Προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πέος και πρωκτό.
• Καρκίνος, που είναι σπάνιος. Το 80% του καρκίνου του πέους οφείλεται σε HPV. Σε παθητικούς ομοφυλόφιλους αφορά και στον πρωκτό.
Ειδικά σε ασθενείς με AIDS, λόγω της ανοσοκαταστολής. Επίσης είναι υπεύθυνος και για καρκίνο στόματος- φάρυγγα- λάρυγγα, με αιτιολογικούς παράγοντες να είναι πάντα το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.
Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται με την εναλλαγή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων και μειώνεται σημαντικά με τη χρήση προφυλακτικού.
Μεγάλη σημασία έχει η διάγνωση, η κλινική εξέταση από ειδικό καθώς και η βιοψία αν κριθεί απαραίτητη. Δεν υπάρχει ακόμη τεστ ανάλογο του τεστ κατά Παπανικολάου για τους άνδρες.

ΠΡΟΛΗΨΗ:
Όπως και στις γυναίκες, ο εμβολιασμός με το υπάρχον εμβόλιο. Σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Καλύπτει σχεδόν το 100% των νοσημάτων που προκαλεί ο HPV που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) αφορά όλους τους ενεργούς σεξουαλικά ανθρώπους και γι’ αυτό η ενημέρωση, η πρόληψη και η θεραπεία είναι σημαντική για όλη την κοινωνία. Θα επιμείνω βέβαια στον εμβολιασμό που θεωρώ το πιο σημαντικό όλων.
Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν κατόπιν συνταγογράφησης στις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:
• Κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 έως 18 ετών.
• Ομάδες αυξημένου κινδύνου αγοριών και κοριτσιών 11 έως 26 ετών .(Αυτοάνοσα νοσήματα, λοίμωξη HIV, λήψη ανοσοκατασταλτικών, κακοήθη νεοπλάσματα, μεταμόσχευση).

* Η Φωτεινή Δεμπεγιώτη είναι μαιευτήρας - γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #26 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022