Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 12:00

Go On: City Hospital: Πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων για τη μητέρα και το παιδί

Go On: City Hospital: Πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων για τη μητέρα και το παιδί

Με ιδιαίτερα σημαντική αποτελεσματικότητα έχουν αντιμετωπιστεί πλήθος περιστατικών αλλεργικών νοσημάτων στο ιατρείο Αλλεργιολογίας & Διατροφικής Ανοσολογίας Μητέρας – Παιδιού, στην κλινική City Hospital.

Το ιατρείο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2022 και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν ανάλογα περιστατικά σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα. Ο αλλεργιολόγος, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του τομέα Υγείας Μητέρας – Παιδιού, Εμμανουήλ Σιφναίος και η Φιλίτσα Σωφρονά, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, M.Sc., απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μας δίνουν σημαντικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

• Ποιος ο ρόλος της διατροφής σε αυτές τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας;
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τόσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και στην περίοδο της βρεφικής ηλικίας, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την μετέπειτα υγεία του μωρού. Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αποφυγής πιθανών τροφικών αλλεργιογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δίαιτα πρόληψης των αλλεργικών νοσημάτων φαίνεται ότι είναι μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, βασισμένη στο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής. Όσον αφορά στη σημασία της διατροφής του βρέφους κατά τα πρώτα 1-2 έτη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιδρά καθοριστικά στη σωματική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου. Ο ρυθμός της σωματικής ανάπτυξης είναι ταχύτερος από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και το ανοσολογικό σύστημα είναι ακόμα ανώριμο, με αποτέλεσμα το βρέφος να είναι επιρρεπή σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και σε λοιμώξεις. Πλέον οι οδηγίες για εισαγωγή τροφικών αλλεργιογόνων έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας οδηγίες προς τις οικογένειες για έγκαιρη και ασφαλή εισαγωγή τροφικών αλλεργιογόνων (αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, οστρακόδερμα κα.) σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» 4-6 μηνών του βρέφους, ενισχύοντας έτσι ακόμα πιο γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Στα πλαίσια του ιατρείου δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό και τη σίτιση του βρέφους.
• Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής/ του διαιτολόγου στην αντιμετώπιση της αλλεργίας;
Πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει θέμα αλλεργίας, το οποίο συμβαίνει με τη βοήθεια ιστορικού, ειδικών δερματικών τεστ και εργαστηριακών εξετάσεων που κάνει ο αλλεργιολόγος. Εφόσον διευκρινιστεί από τον αλλεργιολόγο η ύπαρξη αλλεργίας και ο βαθμός αντίδρασης του βρέφους στο συγκεκριμένο τροφικό αλλεργιογόνο,δίνονται εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες στην οικογένεια με βάση τις σωματομετρικές μετρήσεις που έχουμε κάνει, τη λήψη ιστορικού και το εκάστοτε τροφικό αλλεργιογόνο. Ο διαιτολόγος είναι δίπλα στην οικογένεια πραγματοποιώντας εκπαίδευση των μελών της για το που βρίσκεται το τροφικό αλλεργιογόνο, πως θα το αποφύγουν, πως θα διαβάσουν -αναγνωρίσουν το τροφικό αλλεργιογόνο σε μία διατροφική ετικέτα, αλλά και το πιο σημαντικό το πως θα το υποκαταστήσουν με τρόφιμα αντίστοιχης διατροφικής αξίας.
• Όταν γίνει η διάγνωση της αλλεργίας, πως το αντιμετωπίζουμε;
Η τροφική πρόκληση είναι η τελική λύση προκειμένου να επιβεβαιωθεί το επίπεδο του αλλεργιογόνου στο οποίο μπορεί να μην αντιδράσει το άτομο. Αυτό είναι ένα ασφαλές σημείο έναρξης της ανοσοτροποποίησης -απευαισθητοποίησης του ατόμου. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι η απευαισθητοποίηση δεν μπορεί να γίνει για όλα τα άτομα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό είναι εύπλαστο αρχικά και μόνο και μπορούμε να το ανακατευθύνουμε κατά τα πρώτα 2-3 έτη ζωής. Άρα, όσο πιο έγκαιρα γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση, τόσο μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής του παιδιού.
• Ποιος ο ρόλος του ιατρείου Αλλεργιολογίας & Διατροφικής Ανοσολογίας Μητέρας-Παιδιού σε μια περιοχή όπως η Καλαμάτα;
Το ιατρείο αυτό αποτελεί ιατρείο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των αλλεργικών νοσημάτων τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Αποτελεί μία λύση του προβλήματος της τροφικής αλλεργίας και εν συνεχεία και αναπνευστικού τύπου αλλεργίας κ.α., που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι παιδίατροι, δίνοντας λύση στους ίδιους και στην οικογένεια του παιδιού. Σκοπός μας, η ενημέρωση του ιατρικού κοινού (γυναικολόγοι & παιδίατροι) και της κοινωνίας της Μεσσηνίας. Αξίζει να τονιστεί, ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ιατρείου έως και σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα περιστατικών τροφικής πρόκλησης υπό ιατρική επίβλεψη και εν τέλει ανοσοτροποποίησης-απευαισθητοποίησης των παιδιών αυτών.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #26 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022