Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 16:30

Go On: Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αφορά μία στις 10 γυναίκες | της Φωτεινής Δεμπεγιώτη*

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) αφορά μία στις 10 γυναίκες, στην αναπαραγωγική ηλικία. Έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται –μεταξύ άλλων- με τις διαταραχές της περιόδου, την ακμή, την τριχοφυΐα, το λιπαρό δέρμα, την κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις το αυξημένο σωματικό βάρος. Για τη διάγνωσή του, είναι απαραίτητα τουλάχιστον δύο από τα τρία τα κριτήρια του Ρότερνταμ.

Αναλυτικά, τα τρία κριτήρια του Ρότερνταμ είναι τα εξήε:
• Ολιγο- ή ανωορρηκτικοί κύκλοι (δεν γίνεται δηλαδή ωορρηξία σε κάθε κύκλο).
• Κλινικές ή εργαστηριακές ενδείξεις αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων.
• Πολυκυστικές ωοθήκες (υπερηχογραφική εικόνακαι όχι κύστες που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης).
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα ΣΠΩ:
• Διαταραχές περιόδου: ακανόνιστη έμμηνος ρύση, εντονότερη ή παρατεταμένη ή και καθόλου.
Απουσία ή ακανόνιστη ωορρηξία με συνέπεια λιγότερες γόνιμες ημέρες κάθε χρόνο.
• Αναγνωρίζεται ως παράγοντας αύξησης κινδύνου αποβολής, αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωρο τοκετό και νεογνό με μεγαλύτερο ή μικρότερο του φυσιολογικού σωματικό βάρος.

• Ακμή, λιπαρό δέρμα και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά, από την αυξημένη τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη).
• Σε μερικές γυναίκες αυξημένο σωματικό βάρος. Συνδυάζεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Γνωρίζουμε πως ακόμα και μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (5%-10%) είναι υπεραρκετή για να βελτιώσει άμεσα τα συμπτώματα του συνδρόμου.
• Κατάθλιψη
Μακροχρόνιες επιπτώσεις:
Η παρουσία αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες με ΣΠΩ, προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Επίσης αυξημένος και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (για στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο)
Αντιμετώπιση - Θεραπεία
Η θεραπεία του ΣΠΩ διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτεραιότητες των ασθενών, όπως η διαχείριση της υπογονιμότητας, της υπερτρίχωσης, της ακμής ή της παχυσαρκίας.
Η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.
o Διατροφικά σχήματα για γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, όπως η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αντιφλεγμονώδης διατροφή.
o Ιδανική θεωρείται η μεσογειακή διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες.
o Επίσης, καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται τροφές που είναι πηγές μαγνησίου, ψευδάργυρου και σιδήρου.
o Η κίνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης του συνδρόμου, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ινσουλινο-αντίστασης, και την μείωση του βάρους.
o Αντισυλληπτικά σκευάσματα για γυναίκες που δεν επιθυμούν γονιμότητα.
o Η μετφορμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, οπότε συνιστάται σε ασθενείς με ΣΠΩ, που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία.
o Η υπερβολική τριχοφυΐα ελέγχεται και μειώνεται με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και φαρμάκων, όπως η σπιρονολακτόνη.

* Η Φωτεινή Δεμπεγιώτη είναι μαιευτήρας - γυναικολόγος

Διαβάστε περισσότερα στο Go On #25 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα