Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 16:00

Go On: Γιατί είναι πολύ σημαντική η αποκατάσταση

Τη μεγάλη σημασία της αποκατάστασης επισημαίνει ο φυσίατρος, Παναγιώτης Ι. Κωνσταντόπουλος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Διάπλαση, στην Καλαμάτα.

Η φυσική ιατρική και αποκατάσταση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής. Βασίζει την θεωρία της σε μια εκπαιδευτική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων με πρωταγωνιστή τον ασθενή και στοχεύει στην φυσιολογική, ψυχολογική και κοινωνική λειτουργική ικανότητα των ασθενών αλλά και στην επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι ειδικότητα του 20ού αιώνα. Στην Ελλάδα ως ειδικότητα αναγνωρίστηκε το 1972 και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ιδρύθηκε το 1977.
Απουσία αποκατάστασης, οδηγεί σε σοβαρά ιατρικά επακόλουθα για τον ασθενή και ζημιώνει οικονομικά το σύστημα υγείας. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να αξιολογούν και να παροτρύνουν τους ασθενείς να κάνουν αποκατάσταση, τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, έχουν προβλεφθεί από το Ελληνικό κράτος νοσήλεια, είτε για εσωτερική, είτε για εξωτερική νοσηλεία με τη συμμετοχή του ΕΟΠΠΥ. Tο Κ.Α.Α. Διάπλαση διαθέτει τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Ποιος είναι ο ρόλος του γιατρού αποκατάστασης;
Ο γιατρός αποκατάστασης αξιολογεί και προσδιορίζει τα προβλήματα του ασθενούς, θέτει στόχους και καθορίζει τις ιατρικές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ασθενών. «Χαράζει» το πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να είναι εξειδικευμένο για κάθε ασθενή και το αναθεωρεί σε τακτική βάση, με στόχο την αρτιότερη αποκατάσταση.

Ποιες παθήσεις αφορά η αποκατάσταση;
Μυοσκελετικές και ορθοπαιδικές παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσο πάρκινσον, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, μυοπάθειες, ρευματολογικά νοσήματα είναι μερικές από αυτές.
Γενικά η αποκατάσταση μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όλες τις παθήσεις που αφορούν στην παθολογία του κινητικού συστήματος. Ένα πρόσφατο παράδειγμα για τη σημασία της ειδικότητάς μας, έχει να κάνει με τους ασθενείς με post covid syndrome, που είδατε πόσο βοηθηθήκαν από τις συνεδρίες αποκατάστασης.

Πείτε μας λίγα λόγια για την Διάπλαση.
Καταρχήν, είμαι πολύ χαρούμενος που εργάζομαι σε αυτόν τον χώρο και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει μια τέτοια δομή στο νομό μας.
Η Διάπλαση, διαθέτει σύγχρονα μέσα αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων τρία βασικά ρομποτικά εργαλεία, τα οποία είναι διαδραστικά, μηχανοκίνητα συστήματα, που επιτρέπουν την κινητοποίηση του ανθρώπινου σώματος και την ακριβή μέτρηση της, βασιζόμενα στη νευροπλαστικότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως το Lokomat, το Armeo και το Erigo System.
Πέραν των παραπάνω ρομποτικών συστημάτων ο εξοπλισμός του Κ.Α.Α. Διάπλαση, ξεχωρίζει και για την υψηλών προδιαγραφών πισίνα για υδροθεραπεία, η οποία επίσης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τι είναι η νευροπλαστικότητα και γιατί αναφέρεστε τόσο ειδικά στην υδροθεραπεία;
Η βασική θεωρία είναι πως ο εγκέφαλος ποτέ δεν σταματά να εξελίσσεται και έχει την ικανότητα να αναδιοργανώνεται.
Στην ιατρική, όταν λέμε νευροπλαστικότητα εγκεφάλου, εννοούμε ότι ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να ανακτά ορισμένες λειτουργίες. Ουσιαστικά είναι η πλαστικότητα των νευρώνων και των νευρωνικών δικτύων, να μεταβάλλουν τις συνδέσεις τους, αλλά και τη συμπεριφορά τους, ανταποκρινόμενοι στην κίνηση.

Για την υδροθεραπεία, επιμένω τόσο γιατί τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν είναι πάντα σε θέση να πραγματοποιήσουν πρόγραμμα αποκατάστασης στο έδαφος. Έτσι, οι ιδιότητες του νερού καθιστούν την εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών πολύ πιο εύκολη.
Ο εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να θέσει τους στόχους του μέσα στο νερό και να προσαρμόσει τις δεξιότητές του σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η υδροθεραπεία μπορεί να βελτιώσει και να διατηρήσει τη μυϊκή ισχύ, την καρδιοαναπνευστική αντοχή, την ισορροπία και την συνέργεια των κινήσεων και εν τέλει να βοηθήσει τις λειτουργικές ικανότητες, σε συνδυασμό με την ευεξία που προσφέρει το νερό.
Η πισίνα μας, είναι υψηλών προδιαγραφών, με συγκεκριμένες θερμοκρασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας.

Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης;
Ξεκάθαρα, η δύναμη της διεπιστημονικής ομάδας.
Η ομάδα δηλαδή των επαγγελματιών υγείας που έχουν ως αντικείμενο την αποκατάσταση των ασθενών και είναι εκπαιδευμένοι πάνω σε αυτό.
Στη Διάπλαση διαθέτουμε καταξιωμένους θεραπευτές σε φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, υδροκινησιοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, διαιτολογία και νοσηλευτική. Η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από παθολόγο, καρδιολόγο, νευρολόγο και πνευμονολόγο.
Ολοι μαζί, προσπαθούμε να έχουμε ένα οικογενειακό κλίμα, το οποίο φτάνει μέχρι τον ασθενή. Είμαστε κοντά του. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και όποιον έχει ανάγκη.
Η ομάδα μας αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και διαρκή εκπαίδευση και είμαι περήφανος για αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα στο Go On #25 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα