Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 11:00

Go On: Το παιδί μου δυσκολεύεται στο διάβασμα | του Γρηγόρη Λακιώτη*

Η προσαρμογή στο σχολείο και η σχολική επιτυχία είναι διεργασίες που καθορίζουν την παιδική ηλικία. Το παιδί πρέπει να αντιμετωπίσει τον αποχωρισμό από τους γονείς και την ασφάλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, να κοινωνικοποιηθεί στην τάξη, να ανταγωνιστεί και να συναγωνιστεί με τα άλλα παιδιά και να αποδώσει τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Τα περισσότερα παιδιά θα καταφέρουν να προσαρμοστούν επαρκώς. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως, που σύμφωνα με μελέτες φτάνει το 25-30%, θα παρουσιάσει από την πρώτη κιόλας τάξη δυσκολίες και θα βρεθεί αντιμέτωπο με μαθησιακές διαταραχές και σχολική αποτυχία.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν αδρά να χωριστούν σε 5 ομάδες.
1. Δυσκολίες που οφείλονται σε μειωμένες νοητικές ικανότητες
2. Δυσκολίες που οφείλονται πρωταρχικά σε ψυχιατρικές διαταραχές
3. Ιατρικές καταστάσεις όπως αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές
4. Δυσκολίες σχετιζόμενες σε ψυχοκοινωνικές καταστάσεις όπως οι πολιτισμικές διαφορές, οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα κ.α.
5. Ειδικές διαταραχές μαθησιακών ικανοτήτων (ανάγνωση, γραφή και αριθμητική), υπολογίζεται στο 3-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας

Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παραπέμπονται για μια διαγνωστική εκτίμηση στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Ωστόσο είναι ολοένα πιο σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση πριν το παιδί μείνει πίσω εκπαιδευτικά και αρχίσει να χάνει το κίνητρο για μάθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Η συνήθης διαγνωστική εκτίμηση των μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνει ειδικά μαθησιακά τεστ ανάγνωσης, ορθογραφίας, φωνολογικής επίγνωσης, βραχείας λεκτικής μνήμης και αριθμητικής. Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο γενικευμένης νοητικής αδυναμίας είναι χρήσιμο να χορηγείται ένα τεστ νοημοσύνης (wppsy, wisc). Επιπλέον για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα χρειαστεί να γίνει και μια ψυχολογική εκτίμηση με τη χρήση προβολικών τεστ (cat, tat, Rorschach).
Είναι σημαντικό η διαγνωστική πορεία να συντονίζεται από παιδοψυχίατρο, καθώς οι περισσότεροι γονείς, όντας ελλιπώς ενημερωμένοι, συγχέουν τις επιμέρους εξετάσεις με μια διάγνωση. Η έρευνα των μαθησιακών δυσκολιών είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων ειδικών ψυχικής υγείας.

*O Γρηγόρης Λακιώτης είναι Ψυχίατρος παίδων και εφήβων

Διαβάστε και άλλα παρόμοια και ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #24

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα