Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 17:17

Go On: Πρότυπο κέντρο Μητέρα – Παιδί: Σχέσεις ζωής μεταξύ γονιών και παιδιών

Ο πολύτιμος ρόλος της ενημέρωσης αναδεικνύεται καθημερινά στη σύγχρονη οικογένεια, καθώς οι γονείς στην πλειοψηφία τους αναζητούν την πληροφορία που θα συμβάλλει στην καλή υγεία -σωματική και ψυχική- αλλά και την ευεξία των ίδιων και των παιδιών τους.

Η ανταπόκριση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το Πρότυπο κέντρο Μητέρα – Παιδί, στην Καλαμάτα, αποδεικνύουν το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει, καθώς και την ανάγκη διάχυσης της γνώσης των ειδικών.
Η εξοικείωση με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η γονεϊκότητα και οι αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον, αποτελούν μείζονα ζητήματα –κατά περίπτωση- στην καθημερινότητα όσων ετοιμάζονται ή είναι ήδη γονείς.
Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποιες από τις φετινές εκδηλώσεις, οι στόχοι τους και η συμβολή τους στην οικογένεια και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.


«Δωρεάν σεμινάριο για τη διατροφή παιδιού και εγκύου»
Με σκοπό την ενημέρωση και την σωστή διαχείριση των διατροφικών συνηθειών παιδιών και εγκύων, και στο πλαίσιο των δωρεάν επιμορφωτικών εκδηλώσεων διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο σεμινάριο στο Πρότυπο Κέντρο Μητέρα - Παιδί. Στην εκδήλωση μίλησαν η κλινική ψυχολόγος Ηρώ Διαμαντοπούλου, η κλινική διατροφολόγος- διαιτολόγος Αφροδίτη Λουκάκου και η παιδίατρος Χαραλαμπία Κυριακοπούλου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην παιδική διατροφή.
«Οι γονείς έμαθαν για τις ιδανικές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και πως μπορούν να κάνουν την διαδικασία της διατροφής ευχάριστη, εντάσσοντας όλα τα είδη φαγητού στο διατροφολόγιο των παιδιών, κ.α.». Επιπλέον, μελλοντικοί και μη γονείς, ενημερώθηκαν για τη διατροφή των εγκύων, τις ιδιαιτερότητες κατά την διάρκεια και μετά την κύηση, τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή της μητέρας συμβάλλει στη διαμόρφωση διατροφολογικών προτιμήσεων στο παιδί της αλλά και την επήρεια στη σχέση τους. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν αξιοσημείωτη. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και όσοι την παρακολούθησαν από την live μετάδοση, συμμετείχαν ενεργά και με θέρμη, διατύπωσαν ανησυχίες και ερωτήματα, ενώ έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες.

 


«Χωρίζουμε ως ζευγάρι – Μένουμε πάντα γονείς»
Οι περιπτώσεις χωρισμένων γονιών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην σύγχρονη εποχή. Έτσι, η διαχείριση ενός διαζυγίου και της επίδρασης του στα παιδιά, είναι άξιο συζήτησης. Το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα – Παιδί διοργάνωσε σχετική ομιλία τον Απρίλιο, έχοντας κύρια θέματα τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς εξηγούν ένα διαζύγιο στα παιδιά, όπως και την επικοινωνία που διατηρούν μεταξύ τους και πως αυτή επηρεάζει τα παιδιά.
Μίλησαν ο πρωτοδίκης Ροδόπης Στέργιος Δρίτσας, ο δικηγόρος - διαπιστευμένος διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Παπαδόπουλος και η κλινική ψυχολόγος Ηρώ Διαμαντοπούλου.
Το κοινό, που αποτελούνταν από γονείς δικηγόρους και ψυχολόγους, έδειξε άμεσο ενδιαφέρον για το ζήτημα και διατύπωσε προβληματισμούς μέσα από την συζήτηση που διεξήχθη.

 

«Μητρότητα: Ένα δώρο ζωής με αρχή και χωρίς τέλος»
Με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας τον Μάιο, το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα - Παιδί διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Μητρότητα: Ένα δώρο ζωής με αρχή… και χωρίς τέλος…».
Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν οι σύντομες αναφορές των μαμάδων που τιμήθηκαν ως σύμβολα για τη μητρότητα, έχοντας αποδείξει στην πράξη πως η μητρική αγάπη ξεπερνά κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Η προσφορά τους, όχι μόνο στο παιδί, αλλά στον άνθρωπο, χαρακτηρίζεται ανυπέρβλητη.
Την εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη. Μίλησαν αρχικά η πρόεδρος της "Κιβωτού του Κόσμου" και πρεσβυτέρα του πατέρα Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή και η κοινωνική λειτουργός Αθηνά Ρονιώτη, υπεύθυνη της δομής «Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτα – Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας». Μίλησαν ακόμα ο Νίκος Νοταράς, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Omnigen, της 1ης αδειοδοτημένης τράπεζας φύλαξης βλαστοκυττάρων και μέσω διαδικτύου η Μάρα Ζαχαριάδου, από την ιστοσελίδα "Μommy Cool" Κύπρου.
Στην εκδήλωση, για ακόμα μια φορά η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή, ενώ με συγκίνηση αναφέρθηκαν σκέψεις και εμπειρίες για την μητρότητα.

Δυναμική παρουσία στο 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας

Το σύνολο των προγραμμάτων που αναπτύσσονται στο Πρότυπο Κέντρο Μητέρα – Παιδί, παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, τον περασμένο Μάιο, οπότε στo πλαίσιo των εργασιών του 12ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας, του οποίου το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα – Παιδί υπήρξε χορηγός.

Η εξωστρέφεια που σημειώνεται από την πλευρά του κέντρου για την επικοινωνία κρίσιμων ζητημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την ενημέρωση σχετικά με θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις στην οικογένεια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μάλιστα, γονείς και παιδιά καθίστανται κοινωνοί νέων πρακτικών, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας καθώς και στην ηρεμία των μελών αυτής.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα