Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 11:56

Go On: City Hospital- Το αναβαθμισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο City Lab

Με νέους σύγχρονους αναλυτές, υψηλότερων προδιαγραφών και δυνατοτήτων εξοπλίστηκε το City Lab, στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης και διεύρυνσης της παροχής υπηρεσιών της City Hospital. «Οι σύγχρονοι αναλυτές υψηλότερης ακρίβειας, μας παρέχουν δυνατότητα μεγαλύτερου εύρους εξετάσεων, σε μικρότερο χρονικό διάστημα» επισημαίνει η διευθύντρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου της κλινικής ιατρός βιοπαθολογος – μικροβιολογος Βασιλική Χουντή.

“Έτσι καλύπτουμε πλήρως τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας”, επισημαίνει η γιατρός, η οποία εξηγεί πως για να υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος, σχεδιάστηκε νέος μεγαλύτερος χώρος εντός του City Hospital, πλήρως ανακαινισμένος και εναρμονισμένος με τα σύγχρονα πρότυπα.

Στο City Lab συνεχίζονται τα τεστ Rapid και PCR για το κορονοϊό, καθώς και τα τεστ γρίπης. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως το εργαστήριο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ και λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ποια είναι τα τμήματα και οι εξετάσεις που γίνονται στο City Lab;

Τα τμήματα του εργαστηρίου είναι:

Μικροβιολογικό

Αιματολογικό

Έλεγχος πηκτικότητας

Βιοχημικό

Ανοσολογικό

Ορμονολογικό

Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο εργαστήριο, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο εξειδικευμένες. Αυτό γίνεται πιο προσιτό για το κοινό, καθώς είμαστε πλέον συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου μπορούμε να εκτελούμε παραπεμπτικά από τους θεράποντες ιατρούς, με μόνη επιβάρυνση τη συμμετοχή του παραπεμπτικού.

Μετά το πέρας των εξετάσεων βέβαια ενημερώνεται με email ο κλινικός ιατρός, καθώς και ο εξεταζόμενος, ανάλογα με την επιθυμία του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τα αποτελέσματα να εκτυπωθούν για το αρχείο του.

Πιο συγκεκριμένα ποιες εξετάσεις γίνονται στο εργαστήριο;

Στο City Lab γίνονται όλες οι καλλιέργειες διαφόρων υλικών, υγρών, δειγμάτων, π.χ. ούρων, κοπράνων, πτυέλων, τραυμάτων, φαρυγγικών κολπικών κ.λπ.

Στο αιματολογικό τμήμα εκτελούμε τις γενικές αίματος με ανάλυση 5 πληθυσμών, όπου μαθαίνουμε για τα λευκά, ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, αριθμό και μορφολογία. Αν χρειαστεί θα γίνει μικροσκοπικός έλεγχος, πλακάκι, για περισσότερες πληροφορίες. Έτσι γίνεται διερεύνηση π.χ. μιας αναιμίας.

Στο βιοχημικό τμήμα γίνεται ένας βασικός έλεγχος, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την υγειά μας με εξετάσεις όπως το σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες, ηπατικά ένζυμα, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ. Επίσης ελέγχουμε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αν ζητηθεί και εκτελούμε την καμπύλη σακχάρου, σύμφωνα με τις οδηγίες του κλινικού ιατρού.

Στο ανοσολογικό γίνεται έλεγχος ορμονών, βιταμινών, καρκινικών δεικτών, καρδιακών ενζύμων όπως τροπονίνη, δείκτες αναιμίας φεριτίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β 12.

Παράγοντες φλεγμονής καθώς και λοιμωδών νοσημάτων ήπατος, ερυθρά, έρπη, τοξόπλασμα.

Ορμόνες γονιμότητας FSH, LH, PRL, β-χοριακή. Εξετάσεις για τον θυρεοειδή TSH, T3, T4, αντί TG, αντί TPO.

Καθώς και διερεύνηση αλλεργιών, όπως και δείκτες μεταβολισμού γλυκόζης π.χ. ινσουλίνη, οστών π.χ. καλσιτονίνη, βιταμίνη D.

Άλλες δυνατότητες που παρέχονται στο σύγχρονο εργαστήριο City Lab;

Το εργαστήριο διαθέτει και συσκευή ανίχνευσης φλεβών, που δείχνει με ακρίβεια τις φλέβες σε περίπτωση πιο δύσκολης αιμοληψίας, έτσι ώστε να καταστεί αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματική και επίπονη για ενήλικες και μικρά παιδιά. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και η εμπειρία χρόνων του προσωπικού μας, που θεωρώ ανεκτίμητη, στη λήψη αίματος από νεογνά και βρέφη, καθώς η κλινική σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ως μαιευτική – γυναικολογική.

Κάποιες συμβουλές για τη προετοιμασία των ασθενών πριν την αιμοληψία;

Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι οι εξεταζόμενοι σταματούν να πίνουν νερό. Δε νηστεύουμε το νερό, ούτε αλλάζουμε τις συνήθειες μας πριν την αιμοληψία. Καλό είναι βέβαια το προηγούμενο βράδυ να φάμε κάτι ελαφρύ κατά τις 8 μ.μ.. Σε περίπτωση που παίρνουμε κάποια θεραπεία, ρωτάμε τον θεράποντα ιατρό αν θα πάρουμε τα χάπια μας ή όχι πριν την αιμοληψία. Το σίδηρο το σταματάμε 4 - 5 μέρες πριν τις εξετάσεις, για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.

Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται πρωινές ώρες, γιατί αρκετές επηρεάζονται στη διάρκεια της ημέρας. Και όσον αφορά στα ούρα, θέλουμε τα πρώτα πρωινά, μετά από πλύσιμο και σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και διευκρίνηση καλό είναι να ενημερώνονται οι εξεταζόμενοι πριν τη δειγματοληψία και εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι να λύσουμε κάθε απορία.

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις στο περιοδικό Go On #18

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα