Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 13:23

Go On: City Hospital - Παιδοενδοκρινολογικό Ιατρείο : «Προλαμβάνουμε καταστάσεις που αργότερα μπορεί να γίνουν χρόνιες»

 

 

 Πλήρεις υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας σε νεογνά, παιδιά και εφήβους.

Η βελτίωση της ποιότητας και του τρόπου ζωής πολλών παιδιών, καθώς και της οικογένειάς τους, είναι το κύριο αποτέλεσμα της λειτουργίας του παιδοενδοκρινολογικού ιατρείου, που λειτουργεί στην κλινική City Hospital, στην Καλαμάτα. Νεογνά, παιδιά και έφηβοι που αντιμετωπίζουν ενδοκρινολογικά προβλήματα, βρίσκουν τη φροντίδα που χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αλλά και να προληφθούν ζητήματα που επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν μελλοντικά την υγεία και την καθημερινότητά τους.

«Ενδοκρινολογία και μεταβολισμός στα παιδιά και τους εφήβους» είναι ο πλήρης τίτλος της ειδικότητας που υπηρετεί ο παιδοενδοκρινολόγος Σταύρος Διαμαντόπουλος, συνεργάτης της City Hospital, στην Καλαμάτα, διευθυντής του παιδοενδοκρινολογικού ιατρείου του ΙΑΣΩ Παίδων, επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο Metropolitan και ιδιώτης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει πως είναι κρίσιμη, καθώς ασχολείται ουσιαστικά με το ότι σε αυτή την ηλικία αναπτύσσεται το σώμα και κάποια ζητήματα θα ακολουθούν το παιδί και στην ενήλικη ζωή του.

Ποια είναι η σημασία της συγκεκριμένης ειδικότητας;

Είναι σημαντική γιατί προλαμβάνει παθήσεις και προβλήματα που μπορούν να απασχολήσουν αργότερα, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, χαμηλό ανάστημα, διαταραχές εφηβείας. Οπότε η πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά βοηθάει να προλαμβάνουμε καταστάσεις που αργότερα μπορεί να γίνουν χρόνιες.

Επιπλέον με πολλές επεμβάσεις που κάνουμε, βελτιώνουμε σημαντικά την ποιότητα και τον τρόπο ζωής. Έτσι συμβάλλουμε στη συνολική υγεία του παιδιού κι επίσης πολλές από τις συμβουλές αφορούν και όλα τα μέλη της οικογένειας.

Πότε απευθύνεται ο γονιός στον παιδοενδοκρινολόγο;

Συνήθως -είτε οι γονείς μόνοι τους, είτε γιατί ο παιδίατρος διαπίστωσε κάποια ευρήματα- ανησυχούν και αναζητούν εξηγήσεις για την ανάπτυξη του παιδιού, είτε για πιθανά σημάδια εφηβείας που εμφανίζονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, ή ακόμα γιατί σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρίσκονται κάποιες τιμές -θυρεοειδούς ή σακχάρου- που είναι αυξημένες.

Τι απασχολεί κυρίως τις οικογένειες τα τελευταία χρόνια;

Η παιδική παχυσαρκία κυρίως, αλλά και συνέπειες όπως διαταραχές θυρεοειδούς, πρώιμη ήβη και διαβήτης απασχολούν τα τελευταία χρόνια. Σπανιότερα πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως ανεπαρκής ή υπερβολική πρόσληψη βάρους ή διαταραχές στον μεταβολισμό του ασβεστίου.

Ειδικότερα για την παχυσαρκία;

Η επίταση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας λόγω Covid απασχολεί μεγάλο ποσοστό των οικογενειών που απευθύνονται σε εμάς. Και αντιμετωπίζεται αρχικά αλλάζοντας τον τρόπο ζωής. Αφού βέβαια διερευνούμε αν υπάρχει κάποιο παθολογικό ζήτημα που συμβάλλει, παρεμβαίνουμε από εκεί και πέρα στις καθημερινές συνήθειες. Υπάρχουν όμως  και περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει εγκατασταθεί η παχυσαρκία και μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ή τάση να εμφανιστεί.

Η διαδικασία περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαζί με τους γονείς και εργαστηριακές ή και απεικονιστικές εξετάσεις για να ακολουθήσει αξιολόγηση των ευρημάτων.

 

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στις διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες;

Στο παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο του City Hospital παρέχονται πλήρεις διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε νεογνά, παιδιά και εφήβους με ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζονται περιλαμβάνουν:

  • Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός αφορούν πολλά παιδιά που εντοπίζονται συνήθως μετά από εργαστηριακό έλεγχο που διενεργεί ο παιδίατρος, ενώ σπανιότερα αφορούν πρόωρα ή τελειόμηνα νεογνά. Στο City Hospital διενεργούνται όλες οι απαραίτητες ορμονολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδούς σε μικρούς ασθενείς.
  • Διαταραχές της σωματικής ανάπτυξης. Στο παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο αντιμετωπίζονται διαταραχές του αναστήματος, όπως χαμηλό ανάστημα που οφείλονται σε ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και σε άλλα αίτια.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό βάρος τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Στο παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο γίνεται κλινικοεργαστηριακός έλεγχος παιδιών με αυξημένο σωματικό βάρος και αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Πρώιμη ήβη και άλλες διαταραχές της ενήβωσης. Παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται περιστατικά παιδιών με πρόωρη σωματική ανάπτυξη και ενήβωση.
  • Παιδικός Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σχετικά σπάνια, αλλά σοβαρή νόσο της παιδικής ηλικίας. Εδώ παρακολουθούνται παιδιά και οικογένειες με σακχαρώδη διαβήτη, με χρήση των πιο συγχρόνων μεθόδων αντιμετώπισης και ρύθμισης της νόσου, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των μικρών ασθενών.
  • Άλλα παιδοενδοκρινολογικά προβλήματα. Το ιατρείο παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και σε παιδιά με σπανιότερες εδνοκρινολογικές, μεταβολικές και γενετικές διαταραχές που άπτονται της παιδοενδοκρινολογίας, όπως διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου, διαταραχές των επινεφιδίων, υπερλιπιδαιμίες και γενετικά σύνδρομα.

 

Τι συμβουλεύετε σχετικά με την πρόληψη;

Να γίνεται και να μην αμελείται το τακτικό check up στον παιδίατρο, καθώς θα ανιχνευθούν πολύ νωρίς προβλήματα για να παρέμβουμε έγκαιρα. Όσον αφορά στον τρόπο ζωής, να τηρείται  η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά ξεχνάμε να την εφαρμόζουμε. Να τρώμε σωστά, να ασκούμαστε καθημερινά. Να σημειωθεί πως και τα παιδιά πρέπει να έχουν μια δραστηριότητα καθημερινά, για μία ώρα, έστω και ελεύθερο παιχνίδι, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο χρόνος που δεν αφορά σε παιδική δραστηριότητα, όπως η χρήση οθόνης, να μην ξεπερνά την μια ώρα καθημερινά. Ακόμα, όλα τα παιδιά είναι καλό να κοιμούνται νωρίς, καθώς αυτό βοηθάει το σώμα και τον μεταβολισμό.

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις στο περιοδικό Go On #18

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα