Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 12:16

Go On: Institute of Life - ΙΑΣΩ : Έλεγχος Υπογονιμότητας

Έλεγχος υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα, δηλαδή η δυσκολία στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς περίπου 1 στα 6 ζευγάρια που κάνει ελεύθερα επαφές θα αντιμετωπίσει προβλήματα σύλληψης.  Τα ζευγάρια αυτά κάποιες φορές αργούν να ζητήσουν βοήθεια, είτε γιατί δεν ξέρουν που να απευθυνθούν είτε γιατί διστάζουν να το συζητήσουν.

Πότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος υπογονιμότητας;

Πολλές φορές η συμβουλή γνωστών και φίλων είναι απλά να «χαλαρώσετε» και θα συμβεί, αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου, καθώς η γονιμότητα μειώνεται με γοργούς ρυθμούς μετά από μία ηλικία.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό:      

  • Αν είστε < 35 ετών και προσπαθείτε ελεύθερα πάνω από 1 χρόνο.
  • Αν είστε > 35 ετών και προσπαθείτε ελεύθερα πάνω από 6 μήνες.
  • Αν είστε > 40 ετών άμεσα.
  • Αν έχετε κάποιο ήδη γνωστό πρόβλημα, όπως σπέρματος, ινομυώματα, ενδομητρίωση κ.α.

 

Πού θα πρέπει να απευθυνθώ αρχικά;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί, ο οποίος σε συνεργασία συνήθως με κάποιον ειδικό γονιμότητας θα σας κατευθύνει στις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε και εν συνεχεία στη θεραπεία.

 

Ποια είναι τα αίτια υπογονιμότητας;

Το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε γυναικείο παράγοντα (π.χ. ποιότητα ωαρίων, προβλήματα σαλπίγγων, ενδομητρίωση), το 1/3 των περιπτώσεων σε ανδρικό παράγοντα (π.χ. μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα) και το 1/3 οφείλεται και στους δύο συντρόφους ή κατατάσσεται ως ανεξήγητη.

Είναι η ηλικία σημαντική;

Η ηλικία της γυναίκας είναι ο πιο σημαντικός και συχνός παράγοντας υπογονιμότητας.  Η πτώση της γονιμότητας όσο μεγαλώνει μια γυναίκα γίνεται απότομη μετά την ηλικία των 37 ετών, με αποτέλεσμα μετά τα 42 έτη η σύλληψη να είναι ένα σπάνιο γεγονός.

 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε στην 1η επίσκεψη;

Ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και εν συνεχεία θα κάνει φυσική εξέταση και ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα.  Αναλόγως του ιστορικού θα προτείνει κάποιες εξετάσεις, αρχίζοντας συνήθως από μία εξέταση σπέρματος και κάποιες εξετάσεις αίματος (π.χ. AMH, Προλακτίνη, εξετάσεις θυροειδούς).  Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνει έλεγχος των σαλπίγγων με Υστεροσαλπιγγογραφία.  Σε περιπτώσεις που δεν βρεθεί αιτία υπογονιμότητας και η γυναίκα είναι < 35 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να σάς προτείνει διαγνωστική λαπαροσκόπηση (ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο στο οποίο με μια κάμερα γίνονται ορατά όλα τα έσω γεννητικά όργανα και αν χρειαστεί παρεμβαίνεις).

 

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Η θεραπεία που θα σας προτείνει ο ειδικός ιατρός είναι ανάλογη της αιτίας της υπογονιμότητας.  Κάποιες από τις συνηθισμένες θεραπείες είναι: 

  • Φάρμακα που προκαλούν μονήρης ή πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία
  • Χειρουργική παρέμβαση αν υπάρχει ενδομητρίωση, πολύποδας ενδομητρίου ή ινομυώματα κλπ.
  • Φαρμακευτική ρύθμιση ορμονικών διαταραχών
  • Σπερματέγχυση
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση η λύση για τα πάντα;

Όχι.  Αν γίνει σωστή διερεύνηση της αιτίας υπογονιμότητας τότε μπορούμε με απλούστερους και κυρίως φθηνότερους τρόπους να δώσουμε λύση.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι αποτελεσματική σε μεγαλύτερες ηλικίες (>45) και η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ χαμηλή λόγω φτωχής ποιότητας ωαρίων.

 

Infertility, which is, the difficulty in achieving a pregnancy, is not an uncommon fact. About 1 in 6 couples who have free sexual intercourse will have problems in that field. These couples are sometimes slow to ask for help, either because they do not know to who they have to refer to or because they are reluctant to discuss it.

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις στο περιοδικό Go On #18

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

 

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα