Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 14:01

Go On: Πρότυπο Κέντρο Μητέρα - Παιδί: Σεμινάρια προετοιμασίας για γονείς

Η προετοιμασία της μητρότητας και της γονεϊκότητας βοηθά τους μέλλοντες γονείς να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ζωή τους με ομαλό τρόπο και να εξοικειωθούν με το νέο τους ρόλο, που είναι πολυσύνθετος και όμορφος.  Ο σκοπός μας  είναι να βοηθήσουμε τους γονείς να βιώσουν θετικά αυτήν τη μοναδική εμπειρία χωρίς τον φόβο για το άγνωστο.

Τα σεμινάρια έχουν βασικούς άξονες: τον ανώδυνο τοκετό, τον θηλασμό, τη φροντίδα - περιποίηση του νεογνού, αλλά περιλαμβάνουν ενημέρωση και για τη λοχεία. 

Η ενημέρωση έχει ως αντικείμενο το σώμα και τις λειτουργίες του, αλλά καλύπτει και τις ψυχολογικές προεκτάσεις των σταδίων της μητρότητας ώστε να ξεπεραστούν οι εύλογες ανησυχίες των γονιών. Η μητέρα κατανοεί, αποδέχεται και διαχειρίζεται τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της, ενώ δίνεται έμφαση και στον ρόλο του πατέρα, ώστε να μοιραστεί την αγωνία και την ευτυχία αυτής της εμπειρίας και να έχει ουσιαστικό ρόλο στη φροντίδα του παιδιού.

Τα σεμινάρια παραδίδονται από εξειδικευμένο προσωπικό με ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία που σε συνδυασμό με τον άρτιο εξοπλισμό δημιουργούν ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον, ώστε τα ζευγάρια να μαθαίνουν και να το απολαμβάνουν παράλληλα. Πέρα από τη θεωρητική πληροφόρηση, ο εξοπλισμός δίνει την ευκαιρία της βιωματικής εξάσκησης. Δίνονται κατευθύνσεις για θέματα όπως η υγιεινή, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα της εγκύου, πληροφορίες για την ανάπτυξη του εμβρύου και τα στάδια κύησης- τοκετού, αλλά και για την φροντίδα του μωρού στο σπίτι.

-Το σεμινάριο ανώδυνου τοκετού περιλαμβάνει πληροφορίες για τον πόνο, τη διαχείρισή του, τυχόν φάρμακα και τις τεχνικές μείωσής του, εξηγούνται οι  συσπάσεις, πότε ξεκινούν, αν είναι πόνοι γέννας ή όχι κ.λπ., γίνονται ασκήσεις με αναπνοές και διατάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν την επίμαχη ώρα, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν βίντεο τοκετών με παράλληλη επεξήγηση της διαδικασίας. Επιπλέον, η κάθε  έγκυος μπορεί να δημιουργήσει ένα πλάνο τοκετού με βάση το δικό της τρόπο και τις δικές της ανάγκες, ώστε να είναι προετοιμασμένη και ψύχραιμη για το γεγονός της γέννησης.

-Το σεμινάριο θηλασμού έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει τα οφέλη του για τη μητέρα και το παιδί, να εξηγηθεί η διαδικασία, οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και πώς αυτές αντιμετωπίζονται. Επίσης, δίνεται πληροφόρηση για τα συμπληρώματα: αν, πώς και πότε λύνονται. Πολλές φορές οι μητέρες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν το θηλασμό, επηρεασμένες από αρνητικές εμπειρίες που έχουν ακούσει. Παρόλ' αυτά, στο κέντρο μας πιστεύουμε ότι είναι καλό να δοθούν οι γνώσεις και οι συμβουλές, για να το προσπαθήσουν. Άλλωστε,  όπως μας έχουν πει πολλές μητέρες που παρακολούθησαν το σεμινάριο, η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση τις έκαναν να διώξουν τον φόβο και να το προσπαθήσουν, και μάλιστα όλες με επιτυχία!

-Αναφορικά με το σεμινάριο φροντίδας και περιποίησης νεογνού, δίνονται πληροφορίες για μια μεγάλη ποικιλία πρακτικών θεμάτων που απασχολούν τους γονείς. Ενδεικτικά παραδείγματα: το διατροφικό πρόγραμμα και ο τρόπος θηλασμού/  ταΐσματος, τα απαραίτητα αξεσουάρ, οι πάνες, οι κολικοί, η θερμοκρασία του μωρού, η αναπνοή του, το κατάλληλο ντύσιμο, οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού, η ασφάλεια στον ύπνο, ο ύπνος μαζί με τους γονείς. Με όλο τον εξοπλισμό και τα ομοιώματα βρεφών οι γονείς μπορούν να κάνουν ουσιαστικά εξάσκηση για πολλές διαδικασίες, όπως μπάνιο και τάισμα μωρού.

-Το εξειδικευμένο προσωπικό ενημερώνει τους γονείς και για τη λοχεία, η οποία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για όλη την οικογένεια. Ο ερχομός του μωρού είναι ένα πολύ δυνατό και ευχάριστο γεγονός, που όμως φέρνει και αλλαγές στη ροή της καθημερινότητας και την ψυχολογία των γονέων και των υπολοίπων μελών. Με την έγκυρη γνώση, οι μανούλες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτήν την περίοδο, να απολαύσουν το θαύμα της γέννησης του μωρού τους, χωρίς αυτή η χαρά να επισκιάζεται από πρακτικές δυσκολίες ή ψυχολογικές διακυμάνσεις. 

*Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο οι γονείς που παρακολουθούν τα σεμινάρια να αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Πρώτον, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό ως προσωπικότητα αλλά και γιατί ο ερχομός του κάθε παιδιού είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, που επηρεάζει τις  ισορροπίες και συνήθειες της  οικογένειας.

Το πιο σημαντικό σημείο είναι το ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν ό,τι χρειάζονται, και μπορούν να ανταλλάξουν γνώμες, εμπειρίες και σκέψεις με τους εκπαιδευτές και άλλους γονείς, γεγονός που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο εποικοδομητική και αποδοτική.

Τα σεμινάρια παραδίδονται είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ολιγομελή τμήματα και  έπειτα από συνεννόηση με το Κέντρο για τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής.

EN:

Preparing for motherhood and parenting helps future parents manage the changes in their lives in a smooth way and get acquainted with their new role, which is complex and beautiful. Our goal is to help parents experience this unique period of life positively without fear of the unknown.

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις στο περιοδικό Go On #18

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

 

 

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα