Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 09:48

Go On: Υγεία: Παιδορθοπαιδική: Για την έγκαιρη αντιμετώπιση ορθοπαιδικών προβλημάτων στα παιδιά- Από την γέννηση έως την οστική ωρίμανση

Η παιδορθοπαιδική είναι η εξειδίκευση που ασχολείται με την έγκαιρη αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων των παιδιών, από τη γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 16 -18 ετών, οπότε επιτυγχάνεται η οστική ωρίμανση.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της στην πρόληψη τυχόν δυσπλασιών σε ένα νεογνό, προκειμένου να αποφευχθούν άλλα σημαντικότερα προβλήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η ειδική ορθοπαιδικός παίδων, Αρετή Χουντή συνεργάζεται με την γενική κλινική City Hospital στην Καλαμάτα, είναι επιμελήτρια στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Γαλάτσι.
Σε τι αφορά η συγκεκριμένη εξειδίκευση;
Αφορά στα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών και γενικώς του αναπτυσσόμενου σκελετού, από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία της οστικής ωρίμανσης (16 - 18 ετών).

Σε τι διακρίνουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται;
Έχουμε οξέα και χρόνια περιστατικά. Οξέα είναι οι κακώσεις και τα κατάγματα, οι αρθραλγίες - ο πόνος για τον οποίο μπορεί να παραπονεθεί ένα παιδί και ορθοπαιδικά προβλήματα που μπορεί να είναι εμφανή κατά τη γέννηση. Γι΄ αυτό τον λόγο κι έχει σημασία ο προληπτικός έλεγχος των νεογνών την ώρα που γεννιούνται, ώστε να προλάβουμε τυχόν παθήσεις και να τις θεραπεύσουμε έγκαιρα.


Σε τι βοηθά ο προληπτικός έλεγχος των ισχίων των νεογνών;
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο προληπτικός έλεγχος των ισχίων των νεογνών, ώστε να αποφύγουμε την αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και να κάνουμε απλή μια θεραπεία που αργότερα μπορεί να είναι πολύπλοκη. Ο έλεγχος γίνεται με τη γέννηση, από ειδικό παιδορθοπαιδικό.

Τα πιο σημαντικά χρόνια προβλήματα ποια είναι;
Όσον αφορά στα χρόνια προβλήματα, μπορεί να είναι κάποιες αρθροπάθειες ή δυσκαμψίες των αρθρώσεων, που συναντάμε συνήθως σε παιδιά με νευρολογικά προβλήματα, τα οποία θέλουν εξειδικευμένη θεραπεία και πολλές φορές χειρουργική.


Τα συμπτώματα που πρέπει να αφυπνίσουν τους γονείς γενικότερα, ποια είναι;
Πόνος σε μια άρθρωση - σε ένα μέλος χέρι – πόδι, η δυσκαμψία, η χωλότητα - να κουτσαίνει δηλαδή, οίδημα σε μια άρθρωση - το πρήξιμο, διαταραχή στάσης (σκολίωση και κύφωση) ή βάδισης, είναι λόγοι για να αφυπνιστεί ο γονέας και να επισκεφθεί έναν ειδικό, ώστε να γίνει είτε ακτινολογικός έλεγχος, είτε εργαστηριακή ή άλλη διερεύνηση, για να βρεθεί ο λόγος των ενοχλήσεων.

Στην Καλαμάτα υπάρχουν τα μέσα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων;
Εδώ στην Καλαμάτα, έρχομαι με τη γνώση μου και την εμπειρία μου και συνεργάζομαι με τους συναδέλφους παιδιάτρους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που βλέπουν τα ζητήματα και κατευθύνουν στον ειδικό. Υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια για τις ακτινογραφίες, το υπερηχογράφημα ή τη μαγνητική τομογραφία για τις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε με την συνεργασία όλων αυτών, να δώσουμε σωστή διάγνωση και θεραπεία στο παιδί.
Πέρα από τους εξωτερικούς συναδέλφους, και εσωτερικά στην κλινική City Hospital υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους γυναικολόγους και τους παιδιάτρους. Είμαστε οι τρεις φορείς που βλέπουμε τα παιδιά και συνεργαζόμαστε για να λυθεί το όποιο πρόβλημα προκύψει.


Στην περίπτωση που ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά δεν έτυχε από νωρίς της φροντίδας που έπρεπε, υπάρχει λύση;
Ανάλογα την περίπτωση. Στην εποχή μας, που υπάρχει ενημέρωση, που υπάρχουν οι παροχές, ειδικά στην πλειοψηφία της κοινωνίας με πρόσβαση στους παιδιάτρους και γνώση, δύσκολα έχουν διαφύγει προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε. Πάντα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Τα παιδιά εξελίσσονται και αυτό μας βοηθάει.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα και πως αντιμετωπίζονται;
Επειδή τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά είναι οι κακώσεις, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία. Δεν μπορεί να είναι κάτι τραγικό, να είναι ψύχραιμοι οι γονείς, να ηρεμούν το παιδί, να το χαλαρώνουν, να το ξαπλώνουν και να απευθύνονται στον ειδικό ορθοπαιδικό. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι περισσότερες κακώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά και δεν οδηγούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Αλλά αν είναι απαραίτητο ένα χειρουργείο, γίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην εποχή μας, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία.

 

Διαβάστε το 13ο τεύχος Go On

Διαβάστε μας στην πλατφόρμα μας στο Issuu εδώ

Διαβάστε επίσης για στο Go On#11: Για την κινητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα