Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 09:25

Go On: Υγεία: Ακράτεια: Υπάρχει λύση- γυναίκες κάθε ηλικίας υποφέρουν και δεν μιλούν- Μην ντρέπεσαι, ρώτα τον Γιατρό σου

Στα 30 και 40 και δεν μπορούν να αθληθούν, να τρέξουν, να βήξουν, να απολαύσουν το σεξ και τη ζωή. Έγιναν μάνες, έκαναν οικογένεια, είδαν το σώμα τους να αλλάζει, αλλά δεν περίμεναν… τέτοια αμηχανία και δυσκολία στην καθημερινότητά τους. Την ακράτεια ούρων!

Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Και όμως έχει λύση!
Η μαιευτήρας - γυναικολόγος Φωτεινή Δεμπεγιώτη, συνεργάζεται με την κλινική City Hospital και διατηρεί το ιατρείο της στην Καλαμάτα. Είναι ξεκάθαρη πως η ακράτεια ούρων, που απασχολεί 3 στις 10 γυναίκες σήμερα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δυστυχώς μόνο 1 στις 5 πάσχουσες το αναφέρει στο γιατρό της , ενώ οι περισσότερες δεν πιστεύουν ότι μπορεί να διορθωθεί κι έτσι δεν το μοιράζονται με κανέναν.


Πόσο απασχολεί σήμερα τις γυναίκες η ακράτεια ούρων και πως παρουσιάζεται;
Η ακράτεια αφορά 3 στις 10 γυναίκες ακόμα και σε αρκετά νεαρή ηλικία. Κυρίως αφορά σε νέες γυναίκες μετά την τεκνοποίηση. Μπορεί να παρουσιαστεί από το βάρος της κύησης, τις αλλαγές στο σώμα, ειδικά στον χώρο της κάτω κοιλιάς, της πυέλου, λόγω του μεγέθους της μήτρας. Άλλες αιτίες είναι η πολυτοκία, τα χειρουργεία, οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση, η πρόπτωση των οργάνων της πυέλου, η παχυσαρκία, οι νευρολογικές παθήσεις, όπως το πάρκινσον και τα τραύματα. Υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ούρων, αλλά και το
κάπνισμα που θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.


Πόσο δυσκολεύει τη ζωή μιας νέας γυναίκας;
Σε μια νέα γυναίκα, αλλά και στη μεγαλύτερη, η απώλεια ούρων εμποδίζει τις κθημερινές της δραστηριότητες, προκαλεί αμηχανία, συχνές ουρολοιμώξεις, αίσθημα ντροπής στη σεξουαλική επαφή, πόνο στην ούρηση μέχρι και θλίψη λόγω δυσάρεστης οσμής, που μειώνει τη διάθεση για κοινωνικές επαφές. Για παράδειγμα μια γυναίκα αποφεύγει τα ταξίδια και τις εκδρομές λόγω του φόβου και της ίδιας της ακράτειας.


Ποια είναι τα είδη της ακράτειας;
Ως γυναικολόγοι μας αφορά περισσότερο η ακράτεια από προσπάθεια (φτάρνισμα, βήχας, ορθοστασία, βάρος, άσκηση, κ.λπ.). Συνήθως εμφανίζεται μετά από έναν τοκετό, λόγω χαλάρωσης των μυών που περιβάλλουν την ουρήθρα. Η επιτακτική ακράτεια. Αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση. Η μεικτού τύπου ακράτεια που περιλαμβάνει και τις δύο παραπάνω περιπτώσεις. Από υπερπλήρωση ακράτεια γιατί έχει γεμίσει πέραν του δέοντος η ουροδόχος και χάνει κάποιες σταγόνες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτή η πλήρωση  της κύστης. Η διάγνωση στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού, κλινική εξέταση και τον ουροδυναμικό έλεγχο (εξειδικευμένη εξέταση – μη επώδυνη).


Τι είδους θεραπείες υπάρχουν;
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι είναι μύθος πως η ακράτεια ούρων είναι φυσιολογική με την πρόοδο της ηλικίας και ότι δεν θεραπεύεται. Θεραπεύεται. Ίσως όχι σε απόλυτο ποσοστό, αλλά κατά 80-90%. Εμείς μιλάμε περισσότερο για τις περιπτώσεις από προσπάθεια. Αυτή επιδέχεται υψηλό ποσοστό διόρθωσης κατά 90% με μια γυναικολογική επέμβαση, με την τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης. Η τοποθέτηση αυτής της ταινίας γίνεται κάτω από την ουρήθρα, είναι ελάχιστα επεμβατική, με μικρή τομή στον κόλπο, με μόνο χρήση επισκληριδίου, χωρίς πόνο, χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές, μικρής διάρκειας επέμβαση, χωρίς νοσηλεία στις περισσότερες περιπτώσεις και με μεγάλη επιτυχία. Είναι οριστική και μακροχρόνια λύση και σχεδόν απόλυτα επιτυχής. Χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές και μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις χαλάρωσης κόλπου ή πρόπτωσης μήτρας.
Να σημειωθεί πως μπορεί να διορθωθεί και η χαλάρωση του ορθού. Σε πιο νέες γυναίκες που το πρόβλημα της ακράτειας δεν είναι πολύ έντονο συστήνουμε αρχικά συντηρητική αγωγή. Δηλαδή, τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, τις λεγόμενες ασκήσεις Κegel.
Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν και τη δυνατότητα που έχουν να βελτιώσουν την ακράτεια αλλά και τη σεξουαλική τους ζωή με τις ασκήσεις Κegel, οι οποίες γίνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για καλύτερο φυσιολογικό τοκετό. Στηρίζονται στην συστολή και χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί οι μύες. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μύες του πρωκτού. Θέλει όμως μια επιμονή και υπομονή και ίσως με καθοδήγηση ειδικού, μαίας ή φυσιοθεραπευτή, δια ζώσης ή διαδικτυακά. Και η διακεκομμένη εκούσια ούρηση από μέρους της γυναίκας θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του προβλήματός της.


Πότε πρέπει μια γυναίκα να ζητήσει βοήθεια;
Η γυναίκα πρέπει αναμφισβήτητα να ξεπεράσει την αμηχανία της, τον φόβο και το αίσθημα ντροπής και να συζητήσει με τον γιατρό της, ώστε από κοινού να βρουν την καλύτερη λύση για την υγεία της. Χρέος μας είναι να λαμβάνουμε καλό ιστορικό και να «ξετρυπώσουμε» αυτό το χρόνιο πρόβλημα της γυναίκας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αφορά τις γυναίκες όλων των ηλικιών και πως είναι χρέος μας να παρέχουμε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ακράτεια ΔΕΝ είναι ασθένεια αλλά αποτελεί σημαντικό περιοριστικό ρόλο στην ευημερία των γυναικών.

Η επεμβατική διόρθωση γίνεται στην κλινική City Hospital;
Βεβαίως. Και γίνεται εξαιρετική δουλειά. Άλλωστε, πρέπει να επισημάνουμε πως το μαιευτικό – γυναικολογικό τμήμα της γενικής κλινικής City Hospital είναι πάρα πολύ ισχυρό και ισχυροποιείται διαρκώς μετά την ανανέωση του εξοπλισμού και της κτηριακής / ξενοδοχειακής υποδομής. Αλλά και ως προς τα υλικά και το ιατρικό κομμάτι, και ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη, από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και την υποστήριξη των νέων γονιών στη δήλωση της γέννησης του παιδιού τους.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το μικροβιολογικό εργαστήριο που αναπτύχθηκε, όπως και οι πολύ καλές συνεργασίες με εξειδικευμένους συνεργάτες, μεταξύ άλλων της εμβρυομητρικής, της υπογονιμότητας, με παιδονευρολόγο, παιδορθοπαιδικό, κ.α.

 

Διαβάστε το 13ο τεύχος Go On

Διαβάστε μας στην πλατφόρμα μας στο Issuu εδώ

Διαβάστε επίσης για στο Go On#12: Για την εξέλιξη της αναισθησιολογίας 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα