Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 13:52

1 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα 1η Δεκεμβρίου ο εορτασμός κατά του AIDS και η ολοκλήρωση 33 ετών από την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων HIV.

Μπορεί να έχουν περάσει τριαντατρία ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή, που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα, ωστόσο ο HIV συνεχίζει να απειλεί και να προσβάλλει ποlύ κόσμο.

Εως και το 2017, το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 28,9 με 41,5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και εκτιμάται ότι 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας στην ιστορία. Χάρη στην πρόσφατη βελτιωμένη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία σε πολλές περιοχές του κόσμου, το ποσοστό θνησιμότητας από την επιδημία του AIDS έχει μειωθεί δραματικά με αναλογία 1 εκατομμύριο το 2016, έναντι του 1,9 εκατομμυρίων το 2005.

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ιός HIV λοιπόν, επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και μειώνει την αντοχή του σε άλλες «ασθένειες», όπως τώρα με τον COVID-19. Κυβερνητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άτομα σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα, συχνά με εκπαίδευση για την πρόληψη και τον έλεγχο του AIDS.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί ο HIV έως και το 2030. 

Το AIDS εκτιμάται οτι πηγάζει από τις δομικές ανισότητες, που εμποδίζουν τα αποδεδειγμένα μέτρα για  την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία του AIDS.

O ΟΗΕ με τη σειρά του τονίζει πως οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανισότητες πρέπει να ξεπεραστούν έως και το 2030 για να καταπολεμηθεί το HIV. Αυτή η αντίληψη θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί και η παγκόσμια περίοδος κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, εάν δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των υποκείμενων κοινωνικών αδικιών.

 

Κ.Χ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα