Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 14:25

Go On: Διαγνωστικό Κέντρο Π. Φαληρέας - Μπροστά στις εξελίξεις για την υγεία εδώ και 54 χρόνια

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε κάθε κλάδο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε επενδυτή. Πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για τον κλάδο της υγείας.

 Το Διαγνωστικό Κέντρο Φαληρέας ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το 1967 και είναι το μόνο που συνεχίζει την λειτουργία του μέχρι σήμερα, με διαρκώς αναπτυσσόμενη πορεία. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή Διονύσιο Φαληρέα, αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο της Μεσσηνίας, με άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κορυφαίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Η τελευταία επένδυση σε εξοπλισμό αφορά στο μοντέλο της Abbott, Alinity CΙ παραγωγής 2017, που δεν διαθέτει άλλο ιδιωτικό εργαστήριο στην Πελοπόννησο, ενώ στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι ακόμα και η μεταφορά εξετάσεων από τα υποκαταστήματα στο κεντρικό με την χρήση ιατρικών drones!

«Την περίοδο της πανδημίας, τα ιατρεία μας ξεπέρασαν τις 550 επισκέψεις ημερησίως μαζί με το υποκατάστημα, ενώ ειδικότερα το διαγνωστικό κέντρο της Καλαμάτας εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 250 – 300 άτομα», επισημαίνει ο κ. Φαληρέας. Η εταιρεία απασχολεί 25 άτομα προσωπικό και μεταξύ των άλλων απασχολούνται δύο ιατροί μικροβιολόγοι / βιοπαθολόγοι, ένας ιατρός κυτταρολόγος, ένας επιστήμονας βιοϊατρικών εφαρμογών, δύο βιολόγοι, δύο μοριακοί βιολόγοι, ένας χημικός μηχανικός και επτά τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων.

Το Διαγνωστικό Κέντρο Φαληρέας στεγάζεται σε ένα πολυώροφο κτήριο, στο κέντρο της Καλαμάτας, ενώ λειτουργεί ακόμα υποκατάστημα στη Στούπα και σύντομα θα λειτουργήσει νέο στον Μελιγαλά. Επίσης, στον 1ο όροφο του Falireas Medical Centre λειτουργεί το τμήμα μεσοθεραπείας, από τον Ιανουάριο του 2020 αλλά και κυτταρολογικό τμήμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Διονυσίου Φαληρέα έχει ως εξής:

  • To ιατρείο του κ. Παναγιώτη Φαληρέα μετρά πολλά χρόνια ζωής στην Καλαμάτα. Πώς ξεκίνησε;

Το διαγνωστικό πολυιατρείο του ιατρού και πατέρα μου Παναγιώτη Φαληρέα, αριστούχου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε την λειτουργία του το 1967. Πρωτύτερα ο πατέρας μου είχε ιδρύσει το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας Καλαμάτας, το οποίο και λειτούργησε για 5 έτη. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το αργυρούν μετάλλιο που αφορούσε στην εργασία και προβολή του προγαμιαίου πιστοποιητικού υγείας. Χρημάτισε διευθυντής σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και έτυχε εύφημης μνείας από τους τότε διευθυντές του Νοσοκομείου, κ. Μπένο και κ. Καπετανάκη. Στην συνέχεια εργάστηκε ως ιδιώτης ιατρός στην Καλαμάτα με την μορφή του ιατρείου, όπως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα.

 

  • Πάνω από μισό αιώνα η πορεία είναι διαρκής και εξελισσόμενη. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διαδρομής;

Πλέον -αν και πιστεύω ανέκαθεν- είμαστε το μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο και αρτιότερο διαγνωστικό πολυιατρείο στη Μεσσηνία. Στεγαζόμαστε σε ιδιόκτητο πολυώροφο κτήριο. Έχουμε 25 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης, και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα -όχι μόνο στον νομό Μεσσηνίας αλλά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Καθημερινά μας εμπιστεύονται πάνω από 250 άτομα για τις εξετάσεις τους ενώ στην περίοδο της πανδημίας οι επισκέψεις προσέγγισαν τα 500 - 550 άτομα ημερησίως. Διαθέτουμε 2ο υποκατάστημα στην Στούπα και σύντομα ανοίγουμε το τρίτο υποκατάστημα μας στον Μελιγαλά Μεσσηνίας.

Βέβαια, όπως μάλλον γνωρίζετε, πίσω από κάθε επιτυχημένη κίνηση συχνά υπάρχει μια γυναίκα. Φυσικά αναφέρομαι στην μητέρα μου Φωτεινή Φαληρέα, η οποία είναι ο στυλοβάτης της επιχείρησης και την στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Χωρίς την συμβολή της δεν θα είχαν επιτευχθεί πολλά από τα πράγματα που τώρα απολαμβάνει η επιχείρηση.

  • Για ποιους λόγους θεωρείτε πως ξεχωρίζετε στον τομέα σας;

Τα τρία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας αλλά και ο οδηγός μας σε όλες μας τις αποφάσεις  είναι το τρίπτυχο, αξιοπιστία – ταχύτητα – κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε οποιαδήποτε «έκπτωση» στην ποιότητα και αξιοπιστία των εξετάσεων που διενεργούμε, όσο υψηλότερο κόστος λειτουργίας και να συνεπάγεται αυτό για το ιατρείο. Επί παραδείγματι στο εργαστήριο υπάρχουν δύο αιματολογικοί αναλυτές, δύο βιοχημικοί και δύο ανοσολογικοί αναλυτές καθώς και δύο μηχανήματα PCR για Covid. Ο σκοπός είναι διττός. Αφενός η αδιάλειπτη λειτουργία του εργαστηρίου σε περίπτωση προβλήματος κάποιου μηχανήματος, αφετέρου η διασταύρωση των αποτελεσμάτων των πελατών μας στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο από τους ιατρούς.

Εφόσον εξασφαλίσουμε την ποιότητα, το δεύτερο πιο σημαντικό κριτήριο για εμάς είναι η ταχύτητα. Θέλουμε να διασφαλίζουμε ότι τα αποτελέσματα των πελατών μας βγαίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα είναι εφικτό. Το 90% των εξετάσεών μας βγαίνει ενώ ο πελάτης περιμένει στην αναμονή. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πλέον γνωστοί στους συμπολίτες μας για την ταχύτητα με την οποία παραδίδουμε τις εξετάσεις μας.

Τρίτο κριτήριο αποτελεί για εμάς το κόστος. Προσπαθούμε να μειώσουμε τόσο τα λειτουργικά κόστη όσο και το κόστος εξετάσεων για τους πελάτες μας, έχοντας όμως πρώτα εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα  και την μέγιστη ταχύτητα των αποτελεσμάτων μας, όπως προανέφερα. Δεν έχουμε σκοπό να είμαστε οι φθηνότεροι -εφόσον δεν είναι εφικτό-, αλλά έχουμε σκοπό να δίνουμε τις πιο αξιόπιστες απαντήσεις στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο. Ο τομέας της υγείας δεν είναι supermarket να αγοράσουμε το φθηνότερο χαρτί κουζίνας, και όσοι είναι πελάτες μας, πιστεύουμε ότι μας προτιμούν πρωτίστως για την άριστη ποιότητα των αποτελεσμάτων μας και την ταχύτητα. Γνωρίζουν επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό προσφέρουμε όντως τις καλύτερες τιμές.

  • Πώς επιδιώκετε να εξασφαλίζετε την πρωτοπορία στα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα;

Η πρωτοπορία μας έρχεται μέσω των επενδύσεων. Το να εξασφαλίζουμε την μέγιστη ποιότητα και την ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να περιορίσουμε το κόστος, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τα έσοδα της επιχείρησης να επιστρέφουν πίσω σε αυτή με την μορφή επενδύσεων. Επενδύσεων τόσο στον ιατρικό εξοπλισμό (μηχανήματα), όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό και την εκπαίδευση. Για να έχεις το πιο γρήγορο και αξιόπιστο εξοπλισμό πρέπει να επενδύσεις στα τελειότερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα. Για να έχεις τους πιο ικανούς συνεργάτες πρέπει να αμείβονται καλά αλλά και να εκπαιδεύονται συνεχώς. Με λίγα λόγια και εδώ ισχύει το ρητό, «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις».

  • Δίνετε μεγάλη βαρύτητα στο αναπτυξιακό και επενδυτικό κομμάτι. Τι σημαίνει για εσάς;

Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται όταν κάποιος αγαπά την δουλειά του. Να επιστρέφει το μεγαλύτερο ποσό πίσω στην εταιρεία του για επενδύσεις και ανάπτυξη. Και αυτό κάνουμε. Επενδύουμε συνεχώς σε νέα μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Η αξιοπιστία σημαίνει να επενδύεις σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, την αιχμή της τεχνολογίας. Ταχύτητα δεν σημαίνει βιασύνη αλλά εξαρτάται πλέον στο μεγαλύτερο βαθμό από τον ιατρικό εξοπλισμό. Κάθε τι καινούργιο όμως κοστίζει. Άλλη τιμή στα αντιδραστήρια σου προσφέρει μια εταιρεία που σου παρέχει εξοπλισμό μιας δεκαετίας πριν, και άλλη στον πλέον υπερσύγχρονο αναλυτή. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη πως δεν υπάρχει άλλο ιδιωτικό εργαστήριο στην Πελοπόννησο που να έχει στην κατοχή του το κορυφαίο μηχάνημα στον κόσμο Alinity CI series της κορυφαίας Αμερικάνικης εταιρείας στον κόσμο της Abbott. Αυτός ο βιοχημικός και ανοσολογικός αναλυτής είναι το μοναδικό απ’ όλα τα ιατρικά μηχανήματα που βγήκε σε παραγωγή το 2017, είναι πλήρως ρομποτικός και δεν χρειάζεται καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό με απλά λόγια για τους πελάτες μας, σημαίνει εξάλειψη των λαθών που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα αλλά και ασύλληπτη ταχύτητα στην επεξεργασία των δειγμάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν παρεμβαίνει ιατρικό προσωπικό ώστε να μεταφέρει τα δείγματα από ένα μηχάνημα σε άλλο, περιμένοντας την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Κανένα άλλο ιατρείο δεν έχει να υποδείξει ένα τόσο σύγχρονο και άρτια τεχνολογικό βιοχημικό και ανοσολογικό αναλυτή. Επιλέξαμε να επενδύσουμε σε αυτό το μηχάνημα, διότι εκεί θέλουμε να γίνονται οι εξετάσεις των συμπολιτών μας που μας επιλέγουν.

  • Προφανώς έχετε ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά σας.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επιλέξει τον δρόμο των επενδύσεων και της συνεχούς εξέλιξης. Το 2014 μεταφερθήκαμε στο υπερσύγχρονο κτήριο που μας βρίσκετε τώρα. Το 2015 προσθέσαμε το κυτταρολογικό τμήμα στις υπηρεσίες μας. Το 2016 προμηθευτήκαμε τους δύο πιο σύγχρονους ιατρικούς αναλυτές της αγοράς. Το 2017 ανοίξαμε το πρώτο υποκατάστημα στην Στούπα Μεσσηνίας. Το 2020 προμηθευτήκαμε το πραγματικά κορυφαίο μηχάνημα Alinity CI series της Abbott, αλλά αποκτήσαμε και την αποκλειστική αντιπροσωπία των μηχανημάτων PCR για τον Sars-CoV-2 της Αυστριακής εταιρίας MSE, για όλη την Ελλάδα. To 2021 ήταν η χρονιά των προσλήψεων για εμάς, αφού στο ανθρώπινο δυναμικό μας προστέθηκαν 10 νέοι συνεργάτες μας. Το 2022 -και ίσως νωρίτερα- θα ανοίξουμε το νέο υποκατάστημά μας στον Μελιγαλά. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε και τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι είμαστε το πιο σύγχρονο ιατρείο σε όλους τους τομείς.

  • Νέες επενδύσεις δεν σημαίνουν και μεγαλύτερο κόστος για τον εξεταζόμενο;

Όχι απαραίτητα. Προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες τιμές που μας επιτρέπουν τα κορυφαίας ποιότητας μηχανήματα που διαθέτουμε. Όταν επιλέγεις να κάνεις τις εξετάσεις σου στο καλύτερο και γρηγορότερο και πιο σύγχρονο αναλυτή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά, τότε είναι λογικό ότι το κόστος λειτουργίας του είναι μεγαλύτερο από ένα μοντέλο παραγωγής του 1990. Ένα άλλο πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι τα rapid test. Υπάρχουν rapid test που θεωρούμε πως είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης με κόστος 30 – 40% κάτω, σε σχέση με πολύ αξιόπιστες εταιρείες. Εμείς θα κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε πρώτα την ποιότητα του τεστ και με δεδομένο αυτό θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε την χαμηλότερη δυνατή τιμή. Αν κρίνουμε ότι ένα τεστ είναι περισσότερο αξιόπιστο από ένα άλλο που είναι φθηνότερο, η αξιοπιστία είναι για εμάς η πρώτη επιλογή.

 

  • Αναφέρετε κατ’ επανάληψη ότι είστε το πιο σύγχρονο ιατρείο. Πώς το αιτιολογείτε;

Γνωρίζετε ότι όλα τα ιατρικά μηχανήματα εκτός από 1-2, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια χωρίς καμία εξέλιξη; Για παράδειγμα, όλοι οι μεγάλοι βιοχημικοί και ανοσολογικοί αναλυτές είναι μηχανήματα της δεκαετίας του 1990 στην καλύτερη περίπτωση, τα οποία διαφημίζονται ως σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός. Μόνη εξαίρεση είναι το Alinity CI της Abbot το οποίο είναι μοντέλο του 2017. Γενικότερα, δεν εμπιστευόμαστε ούτε αυτοκίνητο αυτής της δεκαετίας, γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε την υγεία μας;

Γι’ αυτό εμείς και το 2016 προχωρήσαμε στην προμήθεια 2 νέων ιατρικών αναλυτών, τους οποίους και αντικαταστήσαμε το 2020 με την εγκατάσταση του κορυφαίου ενοποιημένου συστήματος - βιοχημικό και ανοσολογικό αναλυτή- Alinity CI της Abbott.

  • Επένδυση όπως προείπατε δεν είναι μόνο τα σύγχρονα μηχανήματα.

Θέλω επίσης να πιστεύω ότι διαθέτουμε ένα πολύ αξιόλογο περιβάλλον εργασίας. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι ανταμείβουμε το προσωπικό μας πολύ καλά, και αυτό μας το επιβεβαιώνουν πολλοί υποψήφιοι στις συνεντεύξεις τους,  οι οποίοι ανταποκρίνονται στις αγγελίες μας όταν χρειαζόμαστε επιπλέον συνεργάτες. Και αυτό προσωπικά, με κάνει υπερήφανο. Στα σχέδια μας όμως είναι και ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού μας στις ιατρικές εξελίξεις.  

Κι ένα… «ανέκδοτο» σχετικά με αυτό, για να αντιληφθούμε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης: «Δύο αδέρφια, ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου συζητούν. Βρε, λες να στείλουμε το προσωπικό μας για εκπαίδευση και να γίνουν καλύτεροι και να μας φύγουν; Και ο άλλος του απαντά. Φαντάζεσαι να μην τους στείλουμε για εκπαίδευση και να καταλήξουν να είναι οι χειρότεροι και να μας μείνουν;».

Ο στόχος μας για τους συνεργάτες μας είναι συνεχής εκπαίδευση, ώστε να παρέχουμε και να εφαρμόζουμε υπηρεσίες βασισμένες στα νεότερα ιατρικά δεδομένα. Επίσης στις μελλοντικές μας κινήσεις, στόχος είναι να προσφέρουμε ένα ομαδικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους μας. Θέλουμε οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί μας, να είναι οι καλύτεροι και να μην αισθάνονται την ανάγκη να φύγουν από κοντά μας!

  • Τι ακόμα περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όπως σας προανέφερα, το άνοιγμα του νέου υποκαταστήματος μας στο κέντρο του Μελιγαλά το οποίο έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Είναι συγκινητικό πόσοι κάτοικοι εκεί μας ρωτούν πότε θα ξεκινήσουμε. Πολύ σύντομα θα είμαστε κοντά τους! Επίσης διερευνούμε μια εντυπωσιακή καινοτομία στην Ελλάδα μέσω μια αμερικάνικης εταιρείας για την μεταφορά των εξετάσεών μας από τα υποκαταστήματα στο κεντρικό μας κατάστημα μέσω ιατρικών drone. Αν τελικά υλοποιηθεί πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μοναδικό στην Ελλάδα. Είναι όμως πολύ νωρίς για να πούμε κάτι περισσότερο.

 

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα