Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 16:40

Go On: Εμβρυομητρική Ιατρική - Ο Ανδρέας Κόμης για τη σημασία των εξειδικευμένων εξετάσεων

 

Την μεγάλη σημασία των εξειδικευμένων υπερηχογραφικών εξετάσεων σε όλες τις έγκυες, αλλά και την ανάγκη της αμνιοπαρακέντησης για τον έλεγχο γενετικών συνδρόμων, σε γυναίκες, ακόμα και κάτω των 30 ετών, όταν υπάρχει ένδειξη, επισημαίνει ο Ανδρέας Κόμης, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξειδικευμένος στον προγεννητικό έλεγχο.  Ο κ. Κόμης είναι επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος  Εμβρυομητρικής Ιατρικής του City Hospital και διευθυντής του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής (Εμβρυομητρικού Τμήματος) της κλινικής «Μητέρα» του Ομίλου «Υγεία».

Στην συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στα αυξημένα ποσοστά προεκλαμψίας που παρουσιάζονται σε έγκυες αλλά και χρωμοσωματικών ή γονιδιακών ανωμαλιών σε έμβρυα, με μητέρες ακόμα και κάτω των 30 ετών.

  • Πόσο αναγκαία είναι σήμερα εμβρυομητρική ιατρική;

Η εμβρυομητρική ιατρική στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και συνδρόμων μητέρας και εμβρύου, με σκοπό να εξασφαλίσει την καλή τους υγεία, αλλά επίσης και όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους γονείς, σχετικά με την ύπαρξη κάποιας νόσου, την πρόγνωσή της και τις πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο. Είναι η υποειδικότητα της μαιευτικής που ελέγχει λεπτομερειακά το έμβρυο και όλες τις ανατομικές δομές του αν αναπτύσσονται σωστά. Η παρέμβαση γίνεται είτε για να διαγνώσει κάποια σύνδρομα στο έμβρυο, είτε για να θεραπεύσει με επεμβατικό τρόπο. Δηλαδή, αν για παράδειγμα το έμβρυο έχει υγρό στους πνεύμονες, οι οποίοι δεν αναπτύσσονται σωστά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τοποθετούμε ένα «σωληνάκι» στον θώρακα του εμβρύου, το οποίο αδειάζει αυτό το υγρό με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να εκπτυχθούν και να συνεχιστεί φυσιολογικά η ανάπτυξή του.

  • Υπάρχουν συμπτώματα γι΄ αυτά που μας ανησυχούν;

Αυτές κυρίως είναι περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται υπερηχογραφικά στο υπερηχογράφημα β’ Επιπέδου, μεταξύ 20ής- 24ης εβδομάδας.

  • Ποιες είναι οι εξειδικευμένες υπερηχογραφικές εξετάσεις που γίνονται στην εγκυμοσύνη;

Οι 3 εξειδικευμένες εξετάσεις γίνονται μία περίπου ανά τρίμηνο και είναι η Αυχενική διαφάνεια, το Β΄Επιπέδου και το έγχρωμο Doppler.

Η πρώτη γίνεται από την 11η έως τη 14η εβδομάδα, και είναι η Αυχενική διαφάνεια, ο έλεγχος του PAPP A και της ορμόνης PLGF.

Τα δύο πρώτα μας δίνουν τις πιθανότητες για το σύνδρομο Down (τρισωμία 21), το σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18) και το σύνδρομο Patau (τρισωμία 13).

Είναι απαραίτητες αυτές οι εξετάσεις καθώς από το αποτέλεσμα κρίνεται αν η έγκυος θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο  με  αμνιοπαρακέντηση (ή τροφοβλάστη) ή όχι.  Επίσης σε αυτό το υπερηχογράφημα με την ορμόνη PLGF και κάποιες άλλες παραμέτρους, ελέγχουμε την πιθανότητα για προεκλαμψία, εξέταση που δεν την γνωρίζουν ακόμα πολλοί. Η εξέταση είναι σχετικά πρόσφατη. Γίνεται εδώ και 4- 5 χρόνια, άρα αρκετοί ακόμα είναι οι γυναικολόγοι που δεν την συστήνουν και ενημερώνουμε εμείς οι ειδικοί τις έγκυες.

Η προεκλαμψία είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνεται με υπέρταση στη γυναίκα στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνήθως. Το αποτέλεσμα είναι το έμβρυο να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να παρέμβουμε, να «πάρουμε» το έμβρυο με καισαρική τομή πρόωρα, αφού δεν τρέφεται σωστά και κινδυνεύει αλλά και για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε την έγκυο που είναι σε κίνδυνο. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, η οποία έχει βέβαια σαν επιπλοκή στο έμβρυο όλα εκείνα τα συμπτώματα που μπορεί να έχει η προωρότητα και τους κινδύνους που μπορεί να έχει η γέννηση ενός προώρου παιδιού. Mε αυτή την εξέταση (PLGF), μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση της και με φάρμακα να μειώσουμε μέχρι και 90% την πιθανότητα εκδήλωσης της.

Επίσης στην αυχενική διαφάνεια κάνουμε βασικό έλεγχο ανατομίας του εμβρύου, και ελέγχουμε την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, με κάποιες παραμέτρους που μετράμε.

Το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου γίνεται μεταξύ 20ης  και 24ης εβδομάδας (2ο τρίμηνο). Ελέγχεται λεπτομερειακά η ανατομία του εμβρύου, η ανάπτυξη του και επανελέγχεται η πιθανότητα για σύνδρομο Down και πρόωρο τοκετό.

Το υπερηχογράφημα έγχρωμο Doppler  γίνεται στις 28-32 εβδομάδες περίπου, στο 3ο τρίμηνο. Ελέγχει την καλή ανάπτυξη του εμβρύου. Και πάλι γίνεται αδρός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου, γιατί υπάρχουν προβλήματα που εκδηλώνονται μετά το 2ο τρίμηνο. Επίσης ελέγχει την αιμάτωση του εμβρύου και του πλακούντα, με αποτέλεσμα να μπορεί να προβλέψει καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου ή και να αποβούν μοιραίες για το έμβρυο ή να προκαλέσουν ακόμα και εμβρυικό θάνατο.

  • Όλες αυτές οι εξετάσεις γίνονται στην κλινική City Hospital;

Ναι, όλες οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται στο City Hospital, όπως ακόμα αμνιοπαρακεντήσεις και λήψη τροφοβλάστης για να γίνει ο χρωμοσωματικός έλεγχος στο έμβρυο. Αν υπάρχει ένδειξη από την αυχενική διαφάνεια ή από το Β’ Επιπέδου, είτε ακόμα αν και οι δύο γονείς έχουν κάποιο κληρονομικό νόσημα όπως στίγμα μεσογειακής ή κυστικής ίνωσης και θέλουν να ελέγξουν αν το παιδί τους έχει και εκείνο στίγμα ή τη νόσο.

Επίσης, για την κυστική ίνωση ελέγχει τη μητέρα ο μαιευτήρας και αν βρεθεί πως έχει το στίγμα της κυστικής, ελέγχεται και ο σύντροφος. Αν έχουν και οι δύο, τότε είτε με λήψη τροφοβλάστης, είτε με αμνιοπαρακέντηση, γίνεται ο έλεγχος παρουσίας της νόσου επεμβατικά στο έμβρυο.

  • Πώς αντιμετωπίζει το ζευγάρι αυτόν τον όγκο των εξετάσεων;

Υπάρχουν περιπτώσεις που λένε πως δεν μας ενδιαφέρει, αφού αυτό μας έδωσε ο Θεός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σπανιότερα, υπολογίζουν το κόστος των εξετάσεων μπροστά στην υγεία των παιδιού, τη δική τους υγεία και ίσως την ψυχολογική κατάσταση και ενδεχόμενη ταλαιπωρία ακόμα και όλης της οικογένειας και δεν προχωρούν στους ενδεικνυόμενους ελέγχους. Ευτυχώς όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να είναι σίγουρες ότι το παιδί είναι υγιές και κάνουν όλους τους προτεινόμενους ελέγχους.

  • Σε τι ποσοστό εμφανίζονται προβλήματα;

Η προεκλαμψία είναι η πιο συχνή επιπλοκή. Συμβαίνει σε 1-2 ανά 20 έγκυες. Προβλήματα τα οποία μπορεί να έχει το έμβρυο είτε χρωμοσωματικά είτε γονιδιακά και διαγιγνώσκονται μόνο με αμνιοπαρακέντρηση ή τροφοβλάστη, μπορεί να υπάρχουν σε 1 ανά 70 έμβρυα. Αυτό αποτελεί μεγάλο ποσοστό, αν σκεφτείτε ότι κάνουμε αμνιοπαρακέντηση όταν η πιθανότητα για σύνδρομο Down είναι 1 προς 300 και μεγαλύτερη. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σύνδρομα, πέρα από το γνωστό σύνδρομο Down, που όμως διαγιγνώσκονται μόνο με αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη και βέβαια δεν σχετίζονται με την ηλικία της γυναίκας.

  • Η ηλικία της εγκυμονούσας παίζει τελικά ρόλο;

Οι έγκυες άνω των 40 ετών οφείλουν να κάνουν αμνιοπαρακέντηση. Οι έγκυες κάτω των 40 ετών, μόνο εφόσον υπάρχει κάποια ένδειξη υπερηχογραφική στην αυχενική διαφάνεια ή στο Β΄επιπέδου, και αυτά τα υπερηχογραφήματα, έχουν γίνει από εξειδικευμένο μαιευτήρα της εμβρυομητρικής ιατρικής ή αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ή αν το επιθυμεί η μητέρα.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά με προβλήματα, γεννιούνται από νέες γυναίκες, κάτω των 30 ετών και αυτό γιατί οι γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία στον προγεννητικό έλεγχο, θεωρώντας ότι λόγω της μικρής ηλικίας της γυναίκας θα είναι όλα καλά. Όμως η  νοοτροπία αυτή είναι λανθασμένη.

Εμείς, οι εξειδικευμένοι ιατροί στον προγεννητικό έλεγχο, προσπαθούμε να προστατεύσουμε την υγεία της μητέρας και του εμβρύου από τα τυχόν προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν σε μια εγκυμοσύνη, να βοηθήσουμε την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και να εξασφαλίσουμε την γέννηση υγιών μωρών.

 

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα