Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 16:23

Go On: Ιατρείο Πόνου στην Καλαμάτα - Τι λέει η αναισθησιολόγος Κατερίνα Λαμπροπούλου

Ιατρείο Πόνου θα λειτουργήσει σύντομα στην Καλαμάτα, στην κλινική City Hospital, με στόχο να δοθεί λύση σε πλήθος συμπολιτών μας, που εκδηλώνουν χρόνιο πόνο. Για το Ιατρείο Πόνου αλλά και για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, που βοηθά στο να πραγματοποιούνται σήμερα, από απλές έως σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, μιλά η αναισθησιολόγος Κατερίνα Λαμπροπούλου.

  • Γιατί την επιλέξατε την αναισθησιολογία;

Είναι μια μάχιμη ειδικότητα, η οποία έχει πολυπλοκότητα, με θεωρητικό και παρεμβατικό κομμάτι. Συνδυάζει πολλές γνώσεις από πολλές ειδικότητες, έχει μεγάλη επικινδυνότητα και ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς αντιμετωπίζει τον ασθενή σφαιρικά.

  • Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Εταιρειών αναισθησιολογίας (WFSA). Τιμάται η πρώτη εγχείρηση με γενική αναισθησία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1846, στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, για εγχείρηση αφαίρεσης όγκου, με χορήγηση αιθέρα, από τον οδοντίατρο Γουίλιαμ Μόρτον, διότι τότε δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι.

Έτσι γεννήθηκε η ειδικότητα της αναισθησιολογίας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τον ανυπόφορο πόνο και το στρες που προκαλεί μια χειρουργική επέμβαση, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δύσκολων, πολύπλοκων, πολύωρων επεμβάσεων, που χωρίς τη συμβολή του αναισθησιολόγου δεν θα ήταν ποτέ εφικτές.

  • Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα;

Ενώ σε όλο τον κόσμο η αναισθησιολογία θεωρείται η κορωνίς των ειδικοτήτων, ο αναισθησιολόγος καθημερινά αισθάνεται ο «εστεμμένος του παρασκηνίου». Είναι πραγματικά φλέγον ζήτημα η έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλη την ελληνική επικράτεια, ειδικά στην covid εποχή, αν και για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών που την προκαλούν. Πάντως, σύμφωνα με την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, μόνο 14% των θέσεων αναισθησιολογίας είναι καλυμμένες στην Ελλάδα.

  • Πώς θα περιγράφατε τη σύγχρονη αναισθησιολογία;

Στόχος της είναι η βελτίωση της ασφάλειας συνολικά κατά την περιεγχειρητική περίοδο. Ο αναισθησιολόγος καλύπτει και παρεμβαίνει σε όλο το φάσμα της ιατρικής περίθαλψης, καθώς εκτιμά προεγχειρητικά τον άρρωστο, βελτιώνει τις παραμέτρους που θα τον οδηγήσουν με ασφάλεια στο χειρουργείο, επαγρυπνεί και υποστηρίζει τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και δίνει οδηγίες, βελτιστοποιεί την μετεγχειρητική του πορεία γενικότερα, ακολουθώντας πρωτόκολλα ασφάλειας και χρήση κριτηρίων, που στηρίζονται σε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες. Οι αναισθησιολόγοι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη θνησιμότητα, διεγχειρητικά σε υγιείς, νέους ασθενείς, ώστε να είναι μόλις 1/500.000 περιστατικά.

  • Όλα αυτά πώς εφαρμόζονται στην καθημερινότητά σας;

Αυτό προσπαθούμε να εφαρμόζουμε και στο δικό μας νοσοκομείο, City Hospital. Στόχος μας είναι να χορηγούμε την πιο ασφαλή αναισθησία, με σωστή εκπαίδευση όλου του προσωπικού, που ασχολείται με την περιεγχειρητική φροντίδα, χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης, τις ασφαλέστερες τεχνικές αναισθησίας και αντιμετώπισης προβλημάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς. Ακολουθούμε πρωτόκολλα γρήγορης διαχείρισης και ταχείας ανάρρωσης  (fast-track, ERAS), τα οποία έχουν εισαχθεί την τελευταία δεκαετία. Έχουν ως στόχο τη  συντονισμένη περιεγχειρητική προσέγγιση η οποία οδηγεί στη μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο, την ταχύτερη ανάρρωση και λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Αυτό επιτυγχάνεται με προσεκτική προεγχειρητική αξιολόγηση, μείωση του χειρουργικού χρόνου, εφαρμογή των ασφαλέστερων τεχνικών αναισθησίας, γρήγορη σίτιση, ταχεία κινητοποίηση, συνδυαζόμενα με στοχευμένη αναλγητική, αντιεμετική και αντιμικροβιακή αγωγή.

  • Όσον αφορά στο Ιατρείο Πόνου;

Οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο (πόνος που διαρκεί πάνω από  3 μήνες) αποτελούν το 1/5 του πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ στην Αμερική 116 εκ. άνθρωποι πάσχουν από κάποιο σύνδρομο χρόνιου πόνου. Κι ενώ είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό, έρευνα στην Ελλάδα έδειξε, ότι το 67,7 % των ασθενών, δεν γνώριζαν την ύπαρξη των ιατρείων πόνου.

Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ζωής των ασθενών και σχετίζεται ισχυρά με άλλες παθολογίες, όπως κατάθλιψη, στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τροχαία ατυχήματα, υπερκατανάλωση οπιούχων αναλγητικών. Είναι θέμα πολιτισμού να μην υπάρχουν άνθρωποι που να αισθάνονται αβοήθητοι σε μια τέτοια κατάσταση και είναι υποχρέωσή μας να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε δομές που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο.

Το City Hospital έχοντας ως επίκεντρο τη βελτίωση των παροχών υγείας, ξεκινά τη λειτουργία του κέντρου πόνου και παρηγορητικής φροντίδας, που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση. Στόχος μας είναι η ολιστική, διεπιστημονική αντιμετώπιση των συνδρόμων του χρόνιου πόνου, όπως κεφαλαλγία, οσφυαλγία, ισχιαλγία, νευραλγίες, μυϊκός πόνος, καρκινικός πόνος και γενικότερα κάθε είδους πόνου που εμφανίζει χρονιότητα και δυσκολία στην αντιμετώπισή του.

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα