Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 15:46

Go On: Μάθετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της yoga σε έγκυες, νέες μαμάδες και παιδιά

Go On: Μάθετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της yoga σε έγκυες, νέες μαμάδες και παιδιά

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΜΗΤΕΡΑ – ΠΑΙΔΙ” 

Σε ιδιαίτερα δημοφιλή εξελίσσονται τα προγράμματα prenatal και postnatal yoga, αντίστοιχα για πριν και μετά τον τοκετό, καθώς και kids yoga για παιδιά, που υλοποιούνται στο Πρότυπο Κέντρο «Μητέρα – Παιδί» και για τα οποία μας μιλά η εμβρυολόγος, δασκάλα yoga, Αιμιλία Αφεντάκη.

- Γιατί yoga σε έγκυες, λεχωίδες και παιδιά;

Η γιόγκα είναι ένα είδος άσκησης που εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στις εγκυμονούσες, τις λεχωίδες, αλλά και στα παιδιά. Βασικό στοιχείο της είναι η σύνδεση της αναπνοής και της κίνησης και ωφελεί τόσο το σώμα, το πνεύμα όσο και την ψυχολογία.

- Ποια είναι τα οφέλη για τις υποψήφιες και νέες μητέρες;

Η εγκυμονούσα και η λεχωίδα συγκεντρώνονται στο σώμα τους, μπορούν να καταλάβουν τις αλλαγές του και να εξοικειωθούν με αυτές, ενώ διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις ψυχολογικές αλλαγές. Ασκούνται ήπια όλοι οι μύες του σώματος, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, τονώνονται το καρδιαγγειακό, το  αναπνευστικό και το ορμονικό σύστημα, ενώ βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Έτσι, νιώθουν άμεσα ηρεμία και ευεξία, ανακουφίζονται γρήγορα από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πρησμένα πόδια και πόνοι στην πλάτη, και εφόσον εκείνες νιώθουν καλύτερα, αυτόματα αισθάνονται καλύτερα και τα μωράκια τους. Μακροπρόθεσμα, όλη αυτή η ψυχική και σωματική τόνωση οδηγεί σε έναν ευκολότερο τοκετό και σε μια ήρεμη επιλόχεια περίοδο, καθώς η γιόγκα, όπως και η άσκηση γενικότερα, μπορεί να εμποδίσει την επιλόχειο κατάθλιψη. 

- Πότε μπορεί να ξεκινήσει yoga η εγκυμονούσα και πότε η λεχωίδα;

Η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει γιόγκα με την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης και να συνεχίσει έως τον τοκετό και η λεχωίδα λίγο μετά το πέρας των πρώτων 40 ημερών σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού και μετά από 3 μήνες σε περίπτωση κασαιρικής. Η συναίνεση του γυναικολόγου είναι απαραίτητη. Αξίζει να τονιστεί ότι τα εξειδικευμένα αυτά προγράμματα δεν περιλαμβάνουν έντονες ή επικίνδυνες κινήσεις, αλλά έχουν ως άξονα την αναπνοή, τη διάταση και τη συγκέντρωση. 

- Ποια είναι τα οφέλη της yoga στα παιδιά;

Τους δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούν και να ψυχαγωγηθούν ταυτόχρονα. Έχει αποδειχτεί ότι δρα ευεργετικά και στο σώμα και το πνεύμα τους και τα βοηθά να αποκτήσουν ισορροπία, όχι μόνο στην κίνηση, αλλά και στη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. 

Η φυσική τους κατάσταση βελτιώνεται, οι μύες δυναμώνουν, η ευλυγισία τους αυξάνεται και μπορούν να ξεπεράσουν προβλήματα όπως η σκολίωση και η κύφωση, καθώς γυμνάζουν τη σπονδυλική τους στήλη. 

Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν να «καθαρίζουν» τη σκέψη και να εστιάζουν το μυαλό τους, και έτσι συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο που σε κάποια σχολεία του εξωτερικού, τα παιδιά που φέρονται επιθετικά δεν ‘μπαίνουν τιμωρία’, αλλά κάνουν γιόγκα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καταλάβουν τον εαυτό τους, το λόγο του θυμού ή της έντασής τους, με αποτέλεσμα  λειτουργούν πιο συγκροτημένα και χωρίς εκρήξεις.

Όπως κάθε μορφή άσκησης, η γιόγκα βοηθά τα παιδιά στην υγιή εκτόνωση της ενέργειας. Με τη σύνδεση σώματος – νου, αποβάλλουν το στρες και ηρεμούν. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι τα παιδιά που κάνουν γιόγκα τείνουν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

- Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί; Πώς γίνεται η άσκηση για να έχει ενδιαφέρον; 

Η συνήθης ηλικία που ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει γιόγκα είναι περίπου στα 4 έτη του. Η άσκηση γίνεται μέσα από ομαδικό παιχνίδι, με κέφι και φαντασία, με ιστορίες, μιμήσεις και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

- Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί; 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άσκηση να γίνεται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένης εκπαιδεύτριας, η οποία βοηθά την κάθε γυναίκα ανάλογα με τη φυσική της κατάσταση, την ηλικία και τη φάση στην οποία βρίσκεται (π.χ. την εβδομάδα κύησης), ενώ το πρόγραμμα για τα παιδιά καταρτίζεται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Να σημειωθεί πως το προσωπικό του κέντρου είναι στη διάθεση κάθε οικογένειας προκειμένου να δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

 Τα προγράμματα διεξάγονται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο που διανύουμε.

----

Η Αιμιλία Αφεντάκη είναι εμβρυολόγος, δασκάλα Yoga. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, είναι απόφοιτη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει μεταπτυχιακό στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής-εξωσωματικής γονιμοποίησης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham της Αγγλίας. 

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως εμβρυολόγος σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αθήνα. Το 2005 ήταν ένα έτος ορόσημο, καθώς γνώρισε για πρώτη φορά τη γιόγκα και έκτοτε εντρύφησε σε αυτή. Έχει ταξιδέψει 8 φορές στην Ινδία για να εκπαιδευτεί, κυρίως στο σύστημα της Ashtanga Yoga, και είναι πιστοποιημένη ως επίσημη δασκάλα γιόγκα από το ινστιτούτο KPJAYI στο Mysore της Ινδίας.

Διδάσκει από το 2010 και έχει εκπαιδευτεί σε πολυάριθμα σεμινάρια Ελλάδας και εξωτερικού από τους πλέον καταξιωμένους σε παγκόσμιο επίπεδο δάσκαλους.

Από το 2019 διδάσκει στο Πρότυπο Κέντρο «Μητέρα-Παιδί», σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,  αλλά και σε παιδιά, βοηθώντας τους να ενσωματώσουν τα πλούσια οφέλη της γιόγκα στη ζωή τους. 

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022