Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 14:28

Go On: Διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου για μια σωστή διατροφή - 5ο μέρος | Του Κ.Α. Δημόπουλου

Μια σωστή διατροφή για έναν ενήλικα υγιή πρέπει να του παρέχει τις απαιτούμενες θρεπτικές ύλες, ώστε να συμβαίνουν και τα επόμενα δύο πράγματα:

1) Να γίνεται αναπλήρωση των συστατικών του σώματος και να διατηρείται η ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

2) Να προσλαμβάνει ο οργανισμός την απαραίτητη ενέργεια.

Για την πρώτη περίπτωση απαιτούνται:

  • Ποσότητα 1gr πρωτεΐνης/kg βάρους σώματος/ημέρα. Το μισό από την πρωτεΐνη αυτή πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης, διαφορετικά απαιτείται περισσότερο από 1gr πρωτεΐνης.
  • Όχι πλήρης αποκλεισμός των σακχάρων από τη διατροφή, αλλά λήψη τουλάχιστον 100mg υδατανθράκων/ kg βάρους σώματος/ημέρα.
  • Όχι πλήρης αποκλεισμός των λιπαρών υλών από τη διατροφή, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν θα λαμβάνονται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, πιθανόν να μην παραλαμβάνονται και οι απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες, καθώς οι λιπαρές ύλες βοηθούν (σαν λιπαντικό) στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Λήψη φυτικών τροφίμων, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα και κυτταρινούχων φυτικών ινών.

Για την δεύτερη περίπτωση απαιτείται:

  • Η πρόσληψη των απαραίτητων ημερήσιων θερμίδων, που καθορίζονται από τον ακόλουθο τύπο:

Απαραίτητο ημερήσιο ποσό θερμίδων = Βασικό ποσό θερμίδων (Βασικός μεταβολισμός) + Ποσό θερμίδων για φυσικές δραστηριότητες

Το βασικό ποσό θερμίδων είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός, όταν βρίσκεται σε ηρεμία. Δηλαδή βρίσκονται σε αδράνεια οι μύες, ο εγκέφαλος και τα όργανα της πέψης. Με άλλα λόγια αντιπροσωπεύει την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός για να επιτελεσθούν μέσα του οι διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες.

Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος του σώματος, τη σύσταση του σώματος, την κατάσταση υγείας, την έκκριση των ενδοκρινών αδένων.

Οι φυσικές δραστηριότητες αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια. Επιπλέον όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά ενέργειας που απαιτούνται για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο σώμα αλλά και για τις διεργασίες της πέψης.

Συμπερασματικά, θα πρέπει το 50% περίπου των θερμίδων από την τροφή να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, το 40% περίπου από τις λιπαρές ύλες και το 10% περίπου από τις  πρωτεΐνες.

Αν δεν ικανοποιεί κανείς τις απαιτήσεις για την αναπλήρωση και ομαλή λειτουργία του οργανισμού, θα παρουσιάζονται προβλήματα, που αν είναι σχετικά μικρά μπορεί και τα «λύνει» ο οργανισμός. Αλλά αν είναι μεγαλύτερα θα εκδηλώνονται σαν ασθένειες.

Αν δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις για ενέργεια, ανάλογη των φυσικών δραστηριοτήτων του, τότε ή θα παχαίνει ή θα χάνει βάρος.

*Του Κ.Α. Δημόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα