Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 13:29

"Γερό στόμα ίσον γερό σώμα" - 45o Συνέδριο Παιδοδοντιατρικής στην Καλαμάτα

Η πρόεδρος Τζίνα Θεοδωροπούλου, δεύτερη από δεξιά, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Μεσσηνίας
Η πρόεδρος Τζίνα Θεοδωροπούλου, δεύτερη από δεξιά, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Μεσσηνίας

Οι νεότερες εξελίξεις στην Παιδοδοντιατρική θα παρουσιαστούν από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, στο πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώνουν η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Με αφορμή τις εργασίες του 45ου Συνεδρίου Παιδοδοντιατρικής που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Χορού της πόλης, η eforigi.gr μίλησε με την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου. 

Το συνέδριό σας έχει τίτλο «Νεότερες εξελίξεις στην Παιδοδοντιατρική». Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;

Η Παιδοδοντιατρική είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας της Οδοντιατρικής και θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση από την άποψη της ιατρικής αλλά και της ψυχολογικής πλευράς. Παρά το γεγονός ότι ενημερώνουμε, οι γονείς δεν το θυμούνται. Πρέπει να γίνεται μία πρώτη επίσκεψη όταν βγαίνει το πρώτο δόντι του παιδιού. Μπορεί το παιδί να μην ανοίξει καν το στόμα για εξέταση, αλλά ξεκινά μια επαφή με τον οδοντίατρο ενώ δίνουμε συμβουλές στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι παιδίατροι, γιατί είναι ο πρώτος γιατρός που επισκέπτεται ο γονέας.
Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή προχωράει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ώστε πολλές φορές ο σημερινός οδοντίατρος αισθάνεται ότι είναι ένα βήμα πίσω. Είναι τρομερή η εξέλιξη στον τομέα της οδοντιατρικής.

Τα σιδεράκια είναι από τις πιο συχνές παρεμβάσεις στα παιδιά σήμερα;

Πάντοτε υπήρχαν τα ορθοδοντικά προβλήματα. Απλώς παλιά δεν ήταν τόσο ενημερωμένη η οικογένεια και δεν υπήρχαν και τόσοι πολλοί ορθοδοντικοί. Τα παιδιά αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, ενώ τώρα υπάρχουν πάρα πολλοί ορθοδοντικοί στην Καλαμάτα κι εκεί μπορεί να κατευθύνει ο οδοντίατρος.

Κάθε πότε πρέπει να έρχεται ένα παιδί στον οδοντίατρο;

Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Δεν είναι μόνο τα δόντια, υπάρχει η γλώσσα, τα μαγουλάκια, ο ουρανίσκος, όπου μπορεί να εμφανιστεί κάτι. Κάθε έξι μήνες το παιδί πρέπει να κάνει καθαρισμό και φθορίωση. Η φθορίωση γίνεται από τα 6 χρόνια, γιατί μέχρι τότε δεν έχει αναπτυχθεί καλά το αίσθημα της κατάποσης. Ακόμη, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, μέχρι 10 ετών, το τελευταίο βούρτσισμα το βράδυ πρέπει να ελέγχεται από τον γονέα. Δυστυχώς, κάποια παιδιά έρχονται πολύ αργά στα οδοντιατρεία με σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν έρθει νωρίτερα. Και δεν είναι πάντα λόγω οικονομικού, αλλά και αμέλειας. Παιδιά που κάνουν πρόληψη και έρχονται κάθε 6 μήνες είναι διαφορετικά.
Γερό στόμα ίσον γερό σώμα. Η στοματική υγεία παίζει μεγάλο ρόλο στη γενική υγεία. Υπάρχουν οδοντίατροι που κάνουν μια θεραπεία σε ένα παιδί γιατί έχουν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα αλλά βλέπουν ότι αυτό δεν θεραπεύεται. Π.χ. μια θεραπεία ουλίτιδας. Συνεχίζουν να ματώνουν τα ούλα. Τότε κατευθύνουν το παιδί σε έναν παιδίατρο με γενικές εξετάσεις και έχει τύχει να βρεθεί ακόμη και λευχαιμία.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πώς είναι στο οδοντιατρείο;

Το οδοντιατρείο είναι καθαρά επεμβατικό ιατρείο. Υπάρχουν παιδιά, στα οποία δεν μπορεί να δώσει θεραπεία ο οδοντίατρος, όπως ΑμεΑ. Μπορεί να χρειαστεί ειδική μεταχείριση με γενική αναισθησία, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γίνεται στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είμαστε σε συζήτηση με τη Διοίκηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά μας έχει πάει πίσω το πρόβλημα της πανδημίας. Πολλά παιδιά πηγαίνουν στην Αθήνα και η λίστα αναμονής είναι τεράστια. Τα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να παράσχουν αυτή τη θεραπεία είναι ελάχιστα, οπότε οικογένειες πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές δίνοντας πολλά χρήματα. Υπάρχουν εδώ εξειδικευμένοι παιδοδοντίατροι, αλλά όταν το περιστατικό είναι σοβαρό δυσκολεύονται και αυτοί.

Το συνέδριό σας θα γίνει δια ζώσης. Με δεδομένο το μίνι λοκ ντάουν στην Καλαμάτα και τα μέτρα για την πανδημία, υπάρχει συμμετοχή;

Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μίνι λοκ ντάουν, θα έχουμε τουλάχιστον 300 με 400 άτομα. Το συνέδριο γίνεται στο Μέγαρο Χορού, αποκλειστικά για εμβολιασμένους, αλλά θα είναι και υβριδικό, ώστε να μπορεί όποιος θέλει να το παρακολουθήσει και διαδικτυακά. Ό,τι τελευταίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Παιδοδοντιατρική θα συζητηθεί. Είναι το πρώτο συνέδριο που γίνεται μετά την πανδημία από τον Μάρτιο του ΄20. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το πρακτικό μέρος, που αφορά σφραγίσματα και απονευρώσεις σε παιδιά. Αν μας επιτραπεί, λόγω των μέτρων της πανδημίας, έχουμε κανονίσει επίσης ξεναγήσεις και εκδρομές για τους επισκέπτες μας.
Θα ήθελα, εκ μέρους του Συλλόγου, να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας που μας διέθεσε το βίντεο για το 1821 – το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης - τον Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξη, την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συνδιοργάνωση, τους χορηγούς, τους εκθέτες, τους επαγγελματίες της πόλης, τα ΜΜΕ, το Σύλλογο Διαβητικών «Η γλυκιά Μεσσηνία», το Σύλλογο Μικρασιατών και το Σύλλογο Επτανησίων, για τα γλυκά που θα προσφέρουν.
Θα ήθελα, τέλος, να αναφερθώ στο τιμητικό μας συμβούλιο το οποίο αποτελούν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ Κωνσταντίνος Καραβλίδης και ο κοσμήτορας της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας Νικόλαος Ζαχαριάς.

*Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου συμμετέχουν ο μουσικολόγος Γιάννης Πλεμμένος, η αφηγήτρια Εύη Γιαννακοπούλου και οι μουσικοί Πάνος Νταντής και Ελένη Χρηστίδου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσαπόγα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΟΣΜ:

https://www.odsm.gr/alla-themata/nea-anakoinoseis/item/229-psssd

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα