Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 11:11

Βασιλική Χουντή: Μικροβιολογία - Πρόληψη με τακτικές εξετάσεις - Go On

ΙΑΤΡΟΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ
CITY HOSPITAL
 

Για το ρόλο της μικροβιολογίας στην υγεία μας, την πρόληψη με τακτικές εξετάσεις, την καθημερινότητα σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο την περίοδο του κορονοϊού μας μιλά η Ιατρός Βιοπαθολόγος (Μικροβιολόγος) Βασιλική Χουντή, η οποία καθημερινά υποδέχεται πλήθος κόσμου στο Μικροβιολογικό εργαστήριο της κλινικής City Hospital στην Καλαμάτα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νεογνά με τους γονείς τους από αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, που εμπιστεύονται την μακροχρόνια εμπειρία του προσωπικού και στις αιμοληψίες νεογέννητων.

Τι πραγματεύεται η ειδικότητα της μικροβιολογίας;

  Ο Ιατρός Βιοπαθολόγος ή Μικροβιολόγος, όπως λεγόταν παλαιότερα, ασχολείται με την αναγνώριση των μικροοργανισμών, βακτηρίων, ιών, μυκήτων και τη διάγνωση των λοιμώξεων και προβλημάτων υγείας που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπροσθέτως πρέπει μέσω εξετάσεων αίματος να αναγνωρίζει τυχόν παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό σε ορισμένους δείκτες, π.χ. χοληστερίνη, γλυκόζη, που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές της υγείας του ατόμου. Τα αποτελέσματα που εξάγονται, διαβιβάζονται στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό για να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ποιος είναι ο ρόλος του μικροβιολογικού εργαστηρίου σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα;

   Σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό παρακολουθείται η πορεία της υγείας του κάθε ασθενή μέσω εξετάσεων ανά τακτά διαστήματα. Σημαντικό είναι να διενεργούνται εξετάσεις (ανά έτος ή εξάμηνο) ακόμη και χωρίς συμπτώματα για να έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε μία κατάσταση εν τη γενέσει της παρά να βρεθούμε αντιμέτωποι με προχωρημένο στάδιο μίας πάθησης. Συνεπώς ο ρόλος του εργαστηρίου είναι κομβικός, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη διάγνωση των περισσοτέρων παθήσεων και τη διερεύνησή τους.

Ποια είναι η  καθημερινότητα του εργαστηρίου σας εν μέσω πανδημίας;

   Στην κλινική City Hospital τηρούμε απαρέγκλιτα από τη αρχή της πανδημίας το υγειονομικό πρωτόκολλο συμβάλλοντας και εμείς στην προσπάθεια διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού με στόχο την προστασία των συνανθρώπων μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού αλλά και αδιάλειπτων τακτικών ελέγχων (self test, rapid, PCR) πρώτα απ’ όλα στο προσωπικό της κλινικής μας και κατ’ επέκταση σε όσους πρόκειται να νοσηλευθούν αλλά και στους συνοδούς τους. Καθημερινά στο εξοπλισμένο ISOBOX στην είσοδο της κλινικής διενεργούνται δεκάδες tests ακόμη και για ιδιώτες, με συμπτώματα ή χωρίς, που επιθυμούν να εξεταστούν. Η κλινική έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς (ΕΟΔΥ, ΗΔΙΚΑ) για την καταγραφή θετικών και αρνητικών test.

Ποιες είναι οι παροχές του μικροβιολογικού εργαστηρίου του City Hospital;

   Λειτουργώντας ανθρωποκεντρικά και μέσω συνεχούς εξέλιξης, αναβάθμισης και εμπλουτισμού των δυνατοτήτων μας στοχεύουμε στην αρτιότερη παροχή υπηρεσιών προς το κοινό και στην ευκολότερη πρόσβασή του σε αυτές. Για το λόγο αυτό έχει γίνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε να εκτελούνται οι εξετάσεις τους μόνο με την καταβολή της αναγραφόμενης συμμετοχής. Στο εργαστήριό μας γίνονται πάσης φύσεως εξετάσεις, από τις πλέον βασικές έως και πιο εξειδικευμένες. Επίσης μελετούνται και αναπτύσσονται διάφορα εξατομικευμένα πακέτα εξετάσεων για καλύτερη παρακολούθηση της υγείας ώστε ο καθένας να μπορεί να διατηρεί ευκολότερα το προσωπικό του ιατρικό ιστορικό. Παράδειγμα, για το λιπιδαιμικό προφίλ ενός ανθρώπου που θα περιέχει χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και άλλες σχετικές εξετάσεις που θα ολοκληρώνουν τον έλεγχο αυτό ή ακόμη και ορμονολογικές εξετάσεις για εγκυμονούσες και για παιδιά. Να τονιστεί η μακρόχρονη εμπειρία σε αιμοληψίες παιδιών και ιδιαίτερα νεογνών που από τις πρώτες ώρες της ζωής τους χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Συμβάλλουμε έτσι στην ανακούφιση ιδιαίτερα των νέων γονέων αφού θα νιώθουν σίγουροι ότι τα μωράκια θα έχουν τη φροντίδα που τους αρμόζει. Για οποιαδήποτε απορία που ίσως έχει κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικώς.

City Hospital, Πινδάρου 5, Καλαμάτα / Τηλ. 27210 80150
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.cityhospital.com.gr

 

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα από το περιοδικό Go On εδώ:

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, σε PDF

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, στην πλατφόρμα Issuu

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα