Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 18:53

Πόσο σημαντική είναι η βρεφική κολύμβηση;

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΙΔΙ. Αν υπάρχει κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το παιδί, αυτό είναι η σχέση που έχει αναπτύξει με τους γονείς του

 Υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι για να δυναμώσει και να γίνει ακόμη πιο δεμένη. Γνωρίζατε ότι ένας από αυτούς είναι και η βρεφική κολύμβηση;

Έχει αμέτρητα οφέλη, τα οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει το «Πρότυπο Κέντρο Μητέρα - Παιδί». Η εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Βρεφικής Κολύμβησης στο Πρότυπο Κέντρο Μητέρα- Παιδί, Μαριάννα Μπαγουρδή*, απαντά σε απλά ερωτήματα σχετικά με τη βρεφική κολύμβηση και μοιράζεται μαζί μας όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε.

Τι ακριβώς είναι η βρεφική κολύμβηση;

Η βρεφική κολύμβηση, κολύμβηση δηλαδή για βρέφη και νήπια, είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα και αποτελεί έναν συνδυασμό εκμάθησης βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, κοινωνικοποίησης, άσκησης και ψυχαγωγίας. Το πρόγραμμα στο χώρο μας απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 3 μηνών έως 5 ετών.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Η βρεφική κολύμβηση ενδυναμώνει τη σχέση γονέα και παιδιού γιατί μοιράζονται στιγμές χαράς. Παράλληλα ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική λειτουργία του βρέφους/παιδιού, ως αερόβια άσκηση. Έτσι τα παιδάκια αποκτούν καλή φυσική κατάσταση, θέτοντας τις βάσεις για έναν γερό οργανισμό. Δίνει, επίσης, στο βρέφος τη δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινή ξαπλωτή θέση, να «ξεπιαστεί» και να νιώσει απελευθερωμένο κινητικά. Επιπλέον, εξοικειώνει τα βρέφη με το νερό μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης και τα οδηγεί ομαλά στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων όπως: επίπλευση με ή χωρίς υποστήριξη, βύθιση – κράτημα αναπνοής, πρώτες ενστικτώδεις πλευστικές κινήσεις κ.α. Είναι ιδανικό ξεκίνημα για την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, ενώ βοηθά τα βρέφη/παιδιά να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους.

Πότε μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα; Ενδείκνυται για όλα τα μωρά; 

Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν όταν γονείς και παιδί νιώθουν έτοιμοι. Ποτέ δεν είναι αργά! Η κολύμβηση είναι η πρώτη μορφή άσκησης που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι στον κόσμο, όχι μόνο σε υγιή παιδιά αλλά και σε παιδιά με ιατρικά προβλήματα, όπως κινητικές δυσκολίες, άσθμα κ.λπ. Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή και του γονέα; Η ενεργός συμμετοχή του γονέα, μέσω της ενθάρρυνσης και καθοδήγησης, δίνει την ευκαιρία δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου απασχόλησης με το παιδί του. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Maria Montessori, ενισχύεται η ανάπτυξη του βρέφους πολύπλευρα γιατί «μαθαίνει πώς να βοηθά τον εαυτό του». Είναι για όλες τις εποχές του χρόνου; Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κλειστή πισίνα. Τόσο η θερμοκρασία του νερού (30-32°C) όσο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου είναι ιδανικές για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Πρέπει να έχει περπατήσει πρώτα το μωρό και μετά να μάθει κολύμβηση;

Τα μωρά που ξεκινούν τα μαθήματα από την ηλικία των 3 μηνών συνήθως πρώτα μαθαίνουν να κολυμπούν και μετά να περπατούν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα, περπατούν πιο σύντομα από τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμβηση, λόγω της μυϊκής και κινητικής τους ενδυνάμωσης.

Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή άλλων ατυχημάτων;

Τα βρέφη στην ηλικία των 3 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κινήσεις και ενστικτώδες κράτημα αναπνοής. Λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους κάτω από το νερό χωρίς να γίνει κατάποση. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις, σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί βρεφική κολύμβηση;

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο για την εξοικείωσή του με το νερό. Τα βρέφη, έχοντας την «ανάμνηση» από τη μήτρα, διατηρούν τις αντανακλαστικές κολυμβητικές τους κινήσεις και έξω από τη αυτή για μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς ξεκινάμε από την ηλικία των 3 μηνών ώστε το βρέφος να έχει κάνει τα πρώτα του εμβόλια και να είναι πλήρως ασφαλές.

Πώς γίνεται το μάθημα;

Το πρόγραμμα «Κολύμβησης βρεφών και νηπίων» δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης με πολύ κέφι, άφθονο παιχνίδι και χωρίς καθόλου πίεση. Με γνώμονα το παιδί, μέσον το γονέα και οδηγό τον δάσκαλο, συντίθεται μια ενιαία αρμονική μονάδα, η οποία στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση του νηπίου, θωρακίζει την υγεία του και ενισχύει τη σχέση του με το γονέα.

Υπάρχει συγκεκριμένος εξοπλισμός;

Τα μωρά στη διάρκεια του μαθήματος φοράνε ειδική αδιάβροχη πάνα και ειδικό μαγιό πάνα με διπλή επένδυση. Ο γονέας φοράει το μαγιό του, ένα μακό μπλουζάκι που θα παραλάβει από τη γραμματεία με την εγγραφή του στο μηνιαίο τμήμα (προαιρετικά) και κολυμβητικό σκουφάκι. Επιπλέον, θα χρειαστεί, σαπούνι, μπουρνούζι ή πετσέτα και αντιολισθητικές παντόφλες. Προαιρετικά μπορεί να έχει μαζί του γάλα ή κάποιο σνακ για μετά το μάθημα. Αν υπάρχει κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το παιδί, αυτό είναι η σχέση που έχει αναπτύξει με τους γονείς του.

*Μαρία - Άννα (Μαριάννα) Μπαγουρδή: Αριστούχος απόφοιτη ΤΕΦΑΑ του Παν. Θεσσαλίας. Πιστοποιημένη στην «Βρεφική και Νηπιακή Κολύμβηση» από τη Βρετανική κολυμβητική ακαδημία ‘Swimming Teacher’s Association (STA) και στις Πρώτες Βοήθειες σε βρέφη και παιδιά (Pediatric First Aid from Rescue Training International). Διπλωματούχος «Ναυαγοσωστικής πισίνας και παραλίας» από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστών και «Προπονητικής στο άθλημα της κολύμβησης» εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος. Σεμινάρια: Υδρογυμναστική εγκύων (Σύνδεσμος AHF (Aquatic Health & Fitness Professional Association) και Θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρίες (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Χρυσάνθου Παγώνη 9 Καλαμάτα

Τ. 27210 90340 Κ. 6933 344 555

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.miterapaidi.gr 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα