Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 15:21

Υπογονιμότητα Και Αναπαραγωγή Ενημερώσου - Μη φοβάσαι τις λέξεις!

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, ειδικός γιατρός αναπαραγωγής, Γεώργιος Νικολόπουλος, απαντά σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο γιατρός είναι μέλος της μονάδας εξωσωματικής ΥΓΕΙΑ IVF Αθήνα και του ΥΓΕΙΑ IVF Καλαμάτα, το οποίο λειτoυργεί στο City Hospital.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να απευθυνθεί ένα ζευγάρι σε έναν ειδικό αναπαραγωγής;

Ανάλογα με το ζευγάρι. Εάν η γυναίκα είναι κάτω από 35 ετών κι έχουν ελεύθερες επαφές για έναν χρόνο, οι πιθανότητες είναι 90% να τα καταφέρουν μόνοι τους. Εάν όμως δεν έχει έρθει η σύλληψη σε έναν χρόνο, καλό είναι να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού. Εφόσον η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35, καλό είναι η επίσκεψη να γίνει στο 6μηνο, ειδικά εάν δεν υπάρχει προηγούμενη σύλληψη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ζευγαριών που απευθύνονται σε εσάς;

Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη. Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα ή μπορεί να υπάρχει στον άντρα ή τη γυναίκα. Γενικά μπορούμε να πούμε πως από τα ζευγάρια που δεν τα καταφέρνουν μόνα τους μέσα σε 1 χρόνο, σε ποσοστό 30% δεν εντοπίζεται κανένα πρόβλημα, σε ένα άλλο ποσοστό 30% βρίσκουμε ένα σαφές πρόβλημα στη γυναίκα και σε ένα ποσοστό 40% βρίσκουμε ένα σαφές πρόβλημα στον άντρα.

Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα προβλήματα σε κάθε περίπτωση;

Στην ανεξήγητη υπογονιμότητα, στο πρώτο 30% δηλαδή, μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα και το ζευγάρι να χρειάζεται απλά περισσότερο χρόνο. Εάν όμως η ηλικία της γυναίκας δεν επιτρέπει να έχουμε περισσότερο χρόνο ή εάν καταναλώσουν τον χρόνο χωρίς να υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο δεν ανιχνεύθηκε και δεν έχουμε τρόπο σήμερα να το ανιχνεύσουμε. Στο δεύτερο 30%, στην περίπτωση της γυναίκας, υπάρχουν θέματα που μπορούμε να διορθώσουμε και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε εξωσωματική. Υπάρχουν όμως και άλλα, που δεν διορθώνονται ούτε φαρμακευτικά, ούτε χειρουργικά, οπότε σε αυτή την περίπτωση οδηγούμαστε σε εξωσωματική, αφού προηγηθεί διάγνωση και εντοπιστεί το πρόβλημα. Στην τρίτη περίπτωση, στο 40% που αφορά στους άντρες, συνήθως το πρόβλημα δεν διορθώνεται. Οπότε, και σε αυτή την περίπτωση οδηγούμαστε σε εξωσωματική.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες των προβλημάτων;

Στους άντρες, όταν υπάρχει ολιγοασθενοσπερμία, δηλαδή χαμηλός αριθμός και ποιότητα σπέρματος, συνήθως δεν βρίσκουμε καμία αιτία. Αλλά κυρίως αποδίδεται στο ότι υπάρχουν πάρα πολλές χημικές ουσίες στα τρόφιμα και στο περιβάλλον, που επηρεάζουν το σπέρμα με τρόπο που δεν τον ξέρουμε. Αποδίδεται ακόμα στα πολλά οιστρογόνα που υπάρχουν στις τροφές.

Ειδικά σε γεωργικές περιοχές με φυτοφάρμακα, βλέπουμε πως το πρόβλημα στατιστικά είναι μεγαλύτερο στους άντρες.

Υπάρχουν λύσεις;

Μπορούμε να παρέμβουμε μόνο στον τρόπο ζωής. Αποχή από το κάπνισμα, έλεγχος βάρους, αποφυγή ουσιών (και αναβολικών) και συστηματική άθληση μπορεί να βοηθήσουν στην ποιότητα του σπέρματος, κάποιες φορές. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά είναι αν βρεθεί στον άντρα σημαντικού βαθμού κιρσοκήλη. Στις γυναίκες είναι πάρα πολλές οι αιτίες. Κι εδώ όμως ισχύει ο τρόπος ζωής. Άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα οι πολυκυστικές ωοθήκες, μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή. Η γονιμότητα μιας γυναίκας από τα 15 έως τα 35 είναι σχεδόν σταθερή. Έχει μια πτώση μεταξύ 35 και 38 και από τα 38 έως τα 42 έχει μια πολύ μεγάλη πτώση.

Άλλα σημαντικά προβλήματα που συναντάτε στις γυναίκες;

Οι φραγμένες σάλπιγγες δεν αντιμετωπίζονται πλέον χειρουργικά και ως καλύτερη λύση επιλέγεται η εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνήθως, οφείλονται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως τα χλαμύδια, που δεν δίνουν συμπτώματα σε μια γυναίκα ώστε να προχωρήσουμε σε θεραπεία, με συνέπεια να φράξουν οι σάλπιγγες. Δυστυχώς, μετά από λίγα χρόνια αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να συλλάβει. Και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Άρα, πάντα προφυλακτικό, σε σχέσεις που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι είμαστε μονογαμικοί και ειδικά στις μικρές ηλικίες. Πάντα! Άλλο μεγάλο πρόβλημα στις γυναίκες είναι η ενδομητρίωση, που δεν ξέρουμε που οφείλεται. Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και σε κάποιες περιπτώσεις -όχι πάντα- η χειρουργική της αντιμετώπιση μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής ποια είναι; Εξαρτάται από τη ηλικία και από την αιτία της υπογονιμότητας. Σε ένα ζευγάρι, όπου η γυναίκα είναι κάτω των 35 και το πρόβλημα μπορεί να είναι ανεξήγητη υπογονιμότητα ή αντρικός παράγοντας, τα ποσοστά επιτυχίας πλησιάζουν το 50% πιθανότητα κύησης ανά εξωσωματική. Οι πιθανότητες μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας.

Για ποιο λόγο καθυστερούν τα ζευγάρια σήμερα να αποκτήσουν παιδί;

Το πιθανότερο είναι ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες ζωής και οι εργασιακές απαιτήσεις. Άλλος λόγος είναι ο κατάλληλος σύντροφος. Αν ξεκινήσεις στα 42 την προσπάθεια, ξεκινάς τη διαδικασία στα άκρα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες στο City Hospital, στην Καλαμάτα;

Έχουμε ιατρείο υπογονιμότητας, στο οποίο γίνεται όλη η διερεύνηση ενός ζευγαριού που είναι υπογόνιμο και το καθοδηγούμε. Καθώς είναι σημαντικός ο αριθμός των συναντήσεων που χρειάζονται από το 1ο ραντεβού μέχρι την εμβρυομεταφορά, με τη λειτουργία του ΥΓΕΙΑ IVF Καλαμάτα στο City Hospital μειώνουμε σημαντικά τις όποιες μετακινήσεις προς την Αθήνα και το ζευγάρι αποφεύγει το χρηματικό κόστος και την ταλαιπωρία.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα