Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:57

Πώς να προλάβουμε μια δυσλειτουργία των νεφρών - Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση Και Θεραπεία

Μια πιθανή δυσλειτουργία των νεφρών επηρεάζει τη λειτουργία και τη φυσιολογία των άλλων οργάνων και συνεπώς την ομοιόσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Και προφανώς η διαπίστωση αυτή αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να λαμβάνουμε υπόψη τα συμπτώματα που μας δίνει ο οργανισμός μας.

Ο γιατρός νεφρολόγος Αναστάσιος Πουλόπουλος, επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας. Όπως αναφέρει η ειδικότητα της νεφρολογίας έχει να κάνει με ένα όργανο, το οποίο επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό, όπως και μεταβολικά και ορμονικά, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του.

Μια πιθανή βλάβη στα νεφρά πόσο σοβαρή είναι;

Ουσιαστικά κάθε βλάβη που έχει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα, μπορεί να οδηγήσει τον άρρωστο στην αιμοκάθαρση. Αν δεν προσέξει κάποιος, αν δεν κάνει ότι πρέπει, ή ανεξάρτητα απ’ όλες τις προσπάθειες καμιά φορά, είναι μονόδρομος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Και αυτό γιατί η δυσλειτουργία των νεφρών επηρεάζει και τη λειτουργία των άλλων οργάνων και τη φυσιολογία τους και συνεπώς την ομοιόσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Ναι. Υπάρχει πρόληψη, με την έννοια ότι ο καθένας από εμάς οφείλει να διάγει μια υγιεινή ζωή. Να μην εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες διατροφής, καθώς επίσης συνηθειών όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα κ.λπ. Η διατροφή πρέπει να είναι προσεγμένη, χωρίς πολλά λευκώματα, να αποφεύγεται η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Και στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης είναι η προστασία του νεφρού από τις επιπτώσεις του διαβήτη και της υπέρτασης.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσουν έναν ασθενή;

Η νεφρική νόσος μπορεί και να μην έχει συμπτώματα. Υπάρχουν όπως ζητήματα που εγείρουν ανησυχία, όπως αιματουρία, υπέρταση, διαβήτης, λευκωματουρία. Δηλαδή αν κάποιος είναι υπερτασικός, οφείλει να ρυθμίσει την πίεσή του και να παρακολουθεί και τη νεφρική λειτουργία. Αν κάνει επανειλημμένους κολικούς, οφείλει να εξετάζει τα νεφρά του, γιατί καμιά φορά οι νεφρόλιθοι αν δεν προλαμβάνονται, είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.

Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση;

Περιοδικά να γίνεται μια γενική εξέταση ούρων και μια κρεατινίνη, ιδιαίτερα αν υπάρχει στο κοντινό περιβάλλον άτομο με υπέρταση ή διαβήτη ή άλλη νεφρική νόσος. Και γενικά δρα προληπτικά ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η καθημερινή φροντίδα με άθληση, άσκηση, ο υγιεινός τρόπος ζωής και υγιεινός τρόπος διατροφής, με τη λογική της μεσογειακής διατροφής.

Ο Αναστάσιος Πουλόπουλος είναι γιατρός νεφρολόγος με μακρά θητεία. Αποφοίτησε τo 1978 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στον Ευαγγελισμό και ακολούθως άσκησε δύο χρόνια ιατρική στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1992 ως επιμελητής Β και ακολούθως Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας απ΄όπου και παραιτήθηκε το 2009. Επέβλεψε την συγκρότηση και την ανάπτυξη του Νεφρολογικού Κέντρου Μεσόγειος στη Μεσσήνη και την λειτουργία του, ως Επιστημονικός Διευθυντής ως τον Μάρτιο 2021. Σήμερα, παραμένοντας στον ιδιωτικό τομέα, προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς του, στο ιατρείο του, στην οδό Ιατροπούλου 12Α (1ος ορ., κιν. 6981575566, 6945878502)

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα