Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 22:04

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνομιλίες με έκτο παρασκευαστή εμβολίου για τον κορονοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την BioNTech-Pfizer για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Η BioNTech-Pfizer είναι η έκτη εταιρεία με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε συνομιλίες, μετά τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου. Η πρώτη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την AstraZeneca, τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου.

Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με την BioNTech-Pfizer θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Μ' αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς έως 100 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την BioNTech-Pfizer για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων μελλοντικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για την έκτη από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχουμε ολοκληρώσει συνομιλίες ή έχουμε υπογράψει συμφωνία, σε χρόνο ρεκόρ, για πιθανά εμβόλια. Οι πιθανότητeς να αναπτύξουμε και να διανείμουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν ήταν ποτέ καλύτερες, τόσο για τους Ευρωπαίους στην ΕΕ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Για να νικήσουμε τον κορονοϊό οπουδήποτε, πρέπει να τον νικήσουμε παντού.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι σημερινές τελικές συνομιλίες με την BioNTech-Pfizer αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων. Αυτός ήταν ο στόχος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, και τον υλοποιούμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ένα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19, και θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές από αυτή την πανδημία.».

Η BioNTech είναι μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Το mRNA διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να συνθέτουν πρωτεΐνες για την πρόληψη ή την καταπολέμηση νόσων.

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης· το εν λόγω μέσο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα