Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 16:03

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου

Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου ζητούν οι οδοντίατροι καθώς όπως τονίζουν, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι μεγάλα, μετά την περίοδο της πανδημίας ειδικότερα.

Παρ' όλο που ξεκίνησε η ομαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων, σύμφωνα με νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης, ωστόσο, τα προβλήματα του οδοντιατρικού κλάδου είναι πολλά.  Ενώ παράλληλα εκφράζουν την αγωνία τους για τη στοματική υγεία των Ελλήνων, η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. 

Η πολιτεία δεν έλαβε υπόψιν της την επικινδυνότητα στους οδοντιάτρους, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Αθανάσιος Δεβλιώτης

"Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να προστατέψουμε και εμάς και τους πελάτες" συμπληρώνει.  

Ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων. 

Όπως διευκρίνισε, οι οδοντίατροι λόγω της στενής επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά την διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» και η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων.

Ειδικότερα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά από την Πολιτεία για τα μέσα ατομικής προστασίας μηδενικό ΦΠΑ, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της Ε.Ε. και διασφάλιση της επάρκειάς τους. Επιπλέον ζητούν να διατίθεται δωρεάν τεστ Covid 19 στα οδοντιατρεία.

Όπως τονίζουν την περίοδο της καραντίνας ο κλάδος της οδοντιατρικής επλήγη σημαντικά, παρ΄ όλο που ήταν ανοιχτά τα ιατρεία για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Όπως επισημαίνουν τα ιατρεία δέχονταν μόνο επείγοντα περιστατικά και φυσικά ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. "Ήταν απαραίτητο και ήμασταν εκεί όμως οικονομικά δεν μπορούμε να σταθούμε", επισημαίνει ο πρόεδρος.

Επιπλέον στα αιτήματα τους είναι να ληφθούν μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή και στους οδοντιάτρους ενώ επίσης και την  ευκαιρία να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών.

Συμπληρώνουν ακόμα πως απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση για την χορήγηση επιδόματος ειδικού σκοπού και στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί.
Όπως τονίζουν ο κ. Δεβλιώτης: "Δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση αλλά και η τίμηση του επαγγέλματος."

Αναγκαία είναι και η μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας. 

Ακόμα, ένα χρόνιο αίτημα αποτελεί η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ, αφού όπως τονίζουν όλοι οι οδοντίατροι χρειάζονται βοηθό για καλύτερες και πιο ασφαλείς υπηρεσίες. Συμπεριλαμβανομένου και η απόλυτη επιχορήγηση του βοηθού όπως και να ξαναρχίσουν εξετάσεις για πιστοποίηση και επαγγελματικό δικαίωμα.

Τέλος υπογραμμίζει, πως η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής υγείας και πρέπει να πάρει την θέση που της αρμόζει.
"Τόσα χρόνια τώρα δεν προσφέρεται οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων", καταλήγει ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα