Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 11:55

«Forum Γενικής Ιατρικής» 24 - 26 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα

«Forum Γενικής Ιατρικής» θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Horizon Blu υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Επικούρου Καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος έκανε γνωστά τα εξής:

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολύ επίκαιρα, μια που πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της, που αφορά την έναρξη λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο γενικός ιατρός είναι ο αντικειμενικός επιστημονικός της στυλοβάτης και επομένως θα συζητηθεί κατά πόσο στο Ελληνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ρόλος του γενικού ιατρού θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας. Επίσης θα συζητηθεί μέχρι που θα εκτείνονται οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, ο ρόλος του γενικού ιατρού στην πρόληψη, καθώς και οι εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στη καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα συμβόλαια του οικογενειακού ιατρού, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η σχέση του γενικού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποτελούν άλλα θέματα που θα συζητηθούν. Τέλος, με την αναφορά του πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα και στην αναγκαιότητα οργάνωσης και συμμετοχής του γενικού ιατρού σε ερευνητικά προγράμματα, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί δορυφορικές διαλέξεις για φάρμακα αιχμής στην θεραπευτική αναπνευστικών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ομιλητών συμμετέχουν εκτός από τους υπευθύνους του Επιστημονικού Προγράμματος και Μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ινστιτούτου, συνάδελφοι του κ. Χαλβατσιώτη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνάδελφοί του που υπηρετούν σε δομές υγείας στη Μεσσηνία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, Καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, συνάδελφοι του ΕΚΑΒ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

Ο κ. Χαλβαστιώτης τόνισε ότι ένα συνέδριο που στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός άριστου σχεδιασμού του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα, αλλά στην περιφέρεια, όπου χτυπά η καρδιά της ΠΦΥ και μπορεί να είναι δυνατή η συμμετοχή των λειτουργών της από τα διάσπαρτα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Η πόλη της Καλαμάτας επελέγη γιατί είναι εύκολα προσπελάσιμη και από τους όμορους νομούς της Μεσσηνίας, ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή συναδέλφων και από τους νομούς αυτούς σε επίπεδο περιφερειακό.

Η εγγραφή και συμμετοχή στις εργασίες του forum είναι δωρεάν και η παρακολούθηση πάνω από 60% των ωρών του προγράμματος μοριοδοτείται με 15 μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Τα έξοδα διοργάνωσης του φorum δεν θα επιβαρύνουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μια που υποστηρίζεται με χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες, μετά από την σχετική έγκριση τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όσο και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΕ).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα