Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 13:17

Η Ευρώπη των γεύσεων στην «καρδιά» της Ελλάδας

Το κέντρο της γαστρονομίας και του οίνου της Ευρώπης έγινε η Ελλάδα, η οποία φιλοξένησε   το 16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τουρισμού και της γαστρονομίας.
Στο συνέδριο αυτό, το οποίο έφερε στη χώρα μας  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ‘’Ακρόπολις’’, συμμετείχαν δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες  με τους συνέδρους να ξεπερνούν  τους 400, μεταμορφώνοντας το  Ζάππειο- το τριήμερο 19 έως 21 Οκτωβρίου – σε πυρήνα της Ευρώπης των γεύσεων.



Εκτός από τις Συνεδριακές εκδηλώσεις το συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» φιλοξένησε και μία μεγάλη έκθεση για την διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ αναδείχθηκαν οι Περιφέρειες ,οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Ιδιώτες και οι Πρεσβείες προβάλλοντας την ιστορία ,τον πολιτισμό ,τον τουρισμού και την γαστρονομία κάθε περιοχής . Σημαντική ήταν η συμβολή με ξεχωριστό περίπτερο και προβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο οποίος ήταν και χορηγός της διοργάνωσης .
Η παράλληλη έκθεση Τουρισμού – Γαστρονομίας και Οίνου ξεκίνησε με την Τελετή των Εγκαινίων που έγινε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου και τον Προέδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Καριμαλη Χαράλαμπο.

Στη τελετή των Εγκαινίων παραβρέθηκαν, η Πρέσβης Της Χιλής κα. Pia Busta ,η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η Ιδρύτρια της Travel Media Applications κα. Βίκυ Καρατζαβελου, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κογιουμτσής ,ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητήριο Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους , ο Βουλευτής Κυκλάδων Σύριζα κ. Νικόλαος Συρμαλενιος , ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου , ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ,και πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση μας CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στο οποίο παραβρέθηκαν 400 σύνεδροι από 7 χώρες του εξωτερικού όπως Ισπανία , Γαλλία , Πορτογαλία , Βέλγιο , Μακάο , Ιταλία , Ουγγαρία και την Ελλάδα.
Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά άνοιξε το ετήσιο συνέδριο του 16ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO και στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και προώθηση στο εξωτερικό της γαστρονομίας, του οινικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και της αγροδιατροφής.
Η υπουργός εξήρε το θεσμό του CEUCO και τόνισε τη σημασία να υπάρχει στενή συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και κοινές προσπάθειες στην ανάδειξη και προώθηση του γαστρονομικού πλούτου της Ευρώπης, που αποτελεί όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, γέφυρα που ενώνει τους λαούς και δημιουργεί αναπτυξιακά οφέλη για τις οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.
Το συνέδριο τελείωσε με την απονομή των βραβείων ‘’Aurum of Honor 2018’’. Δόθηκε στην Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά Ειδικο Βραβείο ως καλύτερη Υπουργός Τουρισμού στην Ευρώπη
Της ημέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Παράλληλη έκθεση Τουρισμού – Γαστρονομίας στην οποία λειτούργησαν περίπτερα Ιδιωτών, Επιμελητηρίων ,Περιφερειών, Πρεσβειών και Δήμων οπού δέχτηκαν αμέτρητους επισκέπτες. Στις τρεις μέρες του συνεδρίου και της έκθεσης περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες βρέθηκαν στο Ζάππειο, περιηγήθηκαν στα περίπτερα με τους δεκάδες επαγγελματίες.
Κυρίως το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό των επισκεπτών οι διάφορες πτυχές της γαστρονομίας και του οίνου, ενημερώθηκαν για τα προϊόντα από όλη την Ελλάδα που βρισκόντουσαν στα περίπτερα που συμμετείχαν, και παρακολουθήσαν τις γευσιγνωσίες με κύριο σκοπό την ανάδειξη των κρασιών ,των γεύσεων και του τουρισμού της Ελλάδας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα