Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 13:34

Go On: Με το βραβείο στα χέρια και ντόπια προϊόντα στις κουζίνες τους! (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Το ρεπορτάζ εντάσσεται στη δράση της Εύφορης γης και του Go On: Εστιατόρια της πόλης μαγειρεύουν με ντόπια προϊόντα!

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια Βίντεο: Αντωνία Πτερνέα

“Εστιατόρια της πόλης μαγειρεύουν με ντόπια προϊόντα”, αυτή τη φορά με αφορμή τις βραβεύσεις εστιατορίων της Μεσσηνίας από την επιτροπή των επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards.

Μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες των καλαματιανών εστιατορίων που περιλαμβάνονται στη λίστα: Γιώργο Χωραΐτη και Δήμητρα Πουλοπούλου - Φοίνο (σύγχρονη κουζίνα), Κώστα Βασιλειάδη – Στου Κώστα (παραδοσιακή κουζίνα) και Κωνσταντίνο Βασιλειάδη – Μπλε Καναρίνι (γαστροταβέρνες). Μεταξύ άλλων, η συζήτηση στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για την επιτυχία τους η συναναστροφή με τους ντόπιους παραγωγούς και η χρήση υλικών του τόπου στα πιάτα τους.

 

Γιώργος Χωραΐτης και Δήμητρα Πουλοπούλου – Φοίνο

Δείτε το βίντεο:

«Φοίνο» από το φαγητό και τον οίνο! Αυτό το όνομα έδωσαν στο εστιατόριό τους ο Γιώργος Χωραΐτης, που έχει αναλάβει το κομμάτι του φαγητοί και Δήμητρα Πουλοπούλου που ασχολείται με τον οίνο και η κάβα περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικό αμπελώνα.

Το εστιατόριο άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 και η βράβευση, η οποία δεν είναι η πρώτη μέσα σε αυτό τον χρόνο, αποτελεί επιβράβευση του καθημερινού τους κόπου και προβολή φυσικά της δουλειάς που κάνουν, όπως παρατηρεί ο κ. Χωραΐτης.

Στο ερώτημα τι κάνει ξεχωριστό το Φοίνο, η απάντηση είναι πως στόχος τους είναι να περνάει καλά ο πελάτης προσφέροντάς του κάτι καλό και σωστό. Και αυτό που προσφέρουν στο κομμάτι του φαγητού είναι ελληνική κουζίνα μέσα από μια διαφορετική ματιά που προκύπτει από τα ταξίδια τους, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Φυσικά επιλέγουν τοπικά προϊόντα, τα οποία προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο και όπως επισημαίνουν, η καθαρή πρώτη ύλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στόχος τους είναι πάντα να την εξασφαλίζουν για τις δημιουργίες τους.

 

«Στου Κώστα» με τη Μαρία και τον Κώστα Βασιλειάδη

Δείτε το βίντεο:

«Στου Κώστα»  γράφτηκε πάνω σε βραβείο του ίδιου θεσμού δυο φορές σε δύο χρόνια. Μια το 2020 και μια το 2022. Ο Κώστας Βασιλειάδης επιλέγει τις ντόπιες πρώτες ύλες και η Μαρία τις μαγειρεύει. Όπως σχολιάζει ο Κώστας Βασιλειάδης, αναφορικά με το πλήθος των 7 βραβείων που απέσπασε φέτος η Μεσσηνία: «Ευτυχίσαμε φέτος να είμαστε ακόμα περισσότεροι. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να είμαστε ακόμα πιο πολλοί».

Άλλωστε πιστεύει ακράδαντα πλέον πως η Μεσσηνία μπορεί να γίνει  γαστρονομικός προορισμός. Τώρα όπως λέει μπαίνουμε στον γαστρονομικό χάρτη, από τον οποίο ήμασταν πολύ μακριά.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο έχοντας ως βάση τις πρώτες ύλες μας, όπως υπογραμμίζει για να εξηγήσει ότι: «Ο πρωτογενής τομέας κάνει ιδιαίτερη τη γαστρονομία του τόπου μας. Έχουμε παραγωγούς με πεντανόστιμα προϊόντα, που δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών». Ένας ακόμα λόγος είναι ότι «έχουμε τη δική μας κουλτούρα και προσφέρουμε πιάτα που δεν υπάρχουν σε άλλους νομούς, όπως
κολοκυθοκορφάδες, τσιλαδιά, φασόλια μαυρομάτικα. Το σαλμί είναι κάτι δικό μας ακόμα».

Και φυσικά η τέχνη του μάγειρα ή του chef παίζει ρόλο, σημειώνει, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για την επιλογή των προϊόντων μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά.

«Αν δεν πάω στην αγορά δε μπορώ να έχω ιδέες, δε μπορώ να βρω πράγματα ζωντανά. Οφείλουμε πάρα πολλά στους συνεργάτες μας, που μας δίνουν την πρώτη ύλη, γιατί η πρώτη ύλη είναι ο Α και το Ω. Δεν μπορείς να κάνεις μαγικά αν οι πρώτες ύλες δεν είναι Α αξίας»

 

 

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης - «Μπλε Καναρίνι»

Δείτε το βίντεο:

Το πρώτο βραβείο για το «Μπλε καναρίνι» ήρθε μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ενώ ο chef Κωνσταντίνος Βασιλειάδης έχει αποσπάσει και άλλες διακρίσεις στο παρελθόν.

«Αυτό που κάνουμε σαν γαστρο-μαγειρείο, η φιλοσοφία μας δηλαδή,  είναι να αλλάζουμε καθημερινά το μενού» λέει ο chef κι εξηγεί «Να μην προσφέρουμε δηλαδή τα ίδια και τα ίδια». Όσο για την πρώτη ύλη «την αγαπάμε πολύ» γιατί μεγάλωσε μέσα σε ταβέρνες που καθημερινά παραλάμβαναν ολόφρεσκα υλικά. Τώρα ο ίδιος αναζητά τα καλύτερα προϊόντα ακόμα και αν πρέπει να έχει… οκτώ διαφορετικούς προμηθευτές για μια χωριάτικη σαλάτα.
Και όπως λέει χαρακτηριστικά «Τώρα μαγειρεύω λιγότερο. Κάποτε δοκίμαζα διάφορα για να βγάλω κάτι διαφορετικό. Πλέον βρίσκω την καλύτερη τομάτα και απλά την κόβω και τη βάζω στο πιάτο». Όσο για τη χωριάτικη… την greek salad όπως την γνωρίζουν οι ξένοι, λέει πως για τον ίδιο είναι κορυφαίο πιάτο και το γνωρίζει όλος ο κόσμος!

 Έχει ο ίδιος καθημερινή επαφή με τους παραγωγούς και όπως λέει  «Οι προμηθευτές είναι το Α και το Ω».

Όσο για το αν η Καλαμάτα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός, πιστεύει πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει.

Να σημειωθεί με 7 εστιατόρια στη λίστα αστεριών FNL, η Μεσσηνία αναδεικνύει τη γαστρονομία της περιοχής στις κατηγορίες της σύγχρονης και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, όπως επίσης στις γαστροταβέρνες και στα εστιατόρια για ψάρι.

Η λίστα των αστεριών που ανακοινώθηκε (fnl-guide.com) περιλαμβάνει από τη Μεσσηνία τα εξής εστιατόρια:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας

Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας

Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος

EN:

Several restaurants from Messinia, Greece have been awarded by the FNL Best Restaurant Awards. We talked with the owners of the restaurants in Kalamata: Giorgos Choraitis and Dimitra Poulopoulou – Foino (contemporary Greek Greek cuisine), Kostas Vasileiadis – Stou Kosta (traditional Greek Greek cuisine) and Konstantinos Vasileiadis – Mple Kanarini (Greek gastro-tavern). The common ground amongst them was the importance of working with the local producers and using local products in their recipes.

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις στο περιοδικό Go On #18

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε ακόμα:

Με 7 εστιατόρια στη λίστα αστεριών FNL η Μεσσηνία

FNL Best Restaurant Awards: Ποια είναι τα 167 εστιατόρια που κέρδισαν τουλάχιστον ένα αστέρι

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα