Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 20:00

Ελληνικά προϊόντα στο Ντουμπαϊ: «Παίρνουμε το μαμαδίστικο φαγητό και δημιουργούμε τέχνη»

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ CHEF ΑΛΕΞ ΣΠΕΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ο Άλεξ Σπέρχος είναι ο πολυσυζητημένος Έλληνας chef και πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει καταφέρει να εισάγει 60 - 80 ελληνικά προϊόντα, τα οποία και αξιοποιεί σε πιάτα του. Οι συνταγές του είναι εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και ειδικότερα από το φαγητό της μητέρας μέχρι και της προγιαγιάς του.

Ο Αλέξανδρος Παυλόπουλος, ή όπως είναι γνωστός, chef Σπέρχος, είναι 31 ετών και έχει καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Το «Σπέρχος» αποτελεί οικογενειακό ψευδώνυμο, το οποίο και υιοθέτησε.  Ο chef ζει τα τελευταία χρόνια στο Ντουμπάϊ, όπου διαπρέπει μαγειρικά κι έχει καταφέρει να είναι γνωστός και στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

 

Στο ερώτημα, αν του λείπουν τα Καλάβρυτα, απαντά «φυσικά και μου λείπει ο τόπος μου» και συνεχίζει «πιστεύω όμως, πως κάνω εξαιρετική δουλειά με τα προϊόντα Καλαβρύτων. Λόγω της νοσταλγίας που έχω, προμηθεύομαι αγροτικά προϊόντα Καλαβρύτων, όπως τραχανά, χυλοπίτες, φέτα Καλαβρύτων. Στο Ντουμπάι χρησιμοποιώ γύρω στα 60 - 80 διαφορετικά προϊόντα από τα Καλάβρυτα».

Ως πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνει, πως εισήγαγε αυτές τις γεύσεις, όπως το τσάι του βουνού, τα γλυκά του κουταλιού, που δεν υπήρχαν στην αραβική αγορά,  «ή αν υπήρχαν δεν τις είχε χρησιμοποιήσει κανείς» αναφέρει. 

 

Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει ο chef Σπέρχος, να υποστηρίζει μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς από τα Καλάβρυτα κυρίως, και από άλλες περιοχές.

Αγαπημένη του κουζίνα είναι η ελληνική μεσογειακή και διευκρινίζει: «μ’ αρέσουν κυρίως οι γεύσεις, που μου θυμίζουν το φαγητό της μητέρας μου, της γιαγιάς μου και της προγιαγιάς μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ π.χ. τη γεύση του στιφάδου της προγιαγιάς. Και χρησιμοποιώ ακριβώς τις ίδιες συνταγές, απλά με πιο μοντέρνα οπτική. Παίρνουμε το μαμαδίστικο φαγητό και δημιουργούμε τέχνη».

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει ανοίξει δύο εστιατόρια με το όνομα «EF ZIN». Το πρώτο βρίσκεται στην Expo Dubai 2020, τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο και το άλλο στο κέντρο του Ντουμπάι, όπου είναι η κεντρική κουζίνα του με το cooking studio. Εκεί μαγειρεύει και γίνεται η παραγωγή των μαγειρικών του εκπομπών, που προβάλλονται στον Τύπο και την τηλεόραση των Εμιράτων και του αραβικού κόσμου. «Εκεί δημιουργούμε πάρα πολλές συνταγές. Παίρνουμε ουσιαστικά την πρώτη ύλη, που έρχεται από τα Καλάβρυτα και δημιουργούμε τις παραδοσιακές ή εποχικές συνταγές, ώστε ο αραβικός κόσμος να γευτεί την αυθεντική ελληνική μεσογειακή κουζίνα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ ελληνικό καρύδι και κάνω μοντέρνα μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα» αναφέρει.

 

 

 

K.X.

 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα