Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 11:15

Στους Χρυσούς Σκούφους το αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας

Το πρόγραμμα Signed by Nature στους Χρυσούς Σκούφους 2021 με αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας

Με τον πιο λαμπρό τρόπο επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά η υψηλή διατροφική και γευστική αξία της των προϊόντων της ελληνικής εκτατικής και φυσικής αιγοπροβατοτροφίας. Στους Χρυσούς Σκούφους 2021, πρωταγωνίστησε το αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας, τη γευστική μοναδικότητα του οποίου ανέδειξε ο βραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι.

Μια από τις φυλές που προτείνει το πρόγραμμα Signed by Nature, το οποίο, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωτοβουλία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, συμβάλλει στην εδραίωση της ορθολογικής παραγωγής και κατανάλωσης, με την ανώτερη ποιότητα που εξασφαλίζουν οι ορθές πρακτικές της αειφόρου αιγοπροβατοτροφίας.

Στόχος είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σπάνιων αυτών προϊόντων και να αποκτήσουν εξέχουσα θέση στην ελληνική γαστρονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια δράση, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Μπριγάδας των Σεφ/Slow Food και στοχεύει να γίνουν οι σεφ κοινωνοί των μηνυμάτων του προγράμματος, εντάσσοντας στις δημιουργίες τους προϊόντα που παράγονται με αειφόρο τρόπο.

«Σκοπός είναι η αναγνώριση και ανταμοιβή της μεγάλης προσπάθειας των παραγωγών για να συνεχίσουν να δίνουν αυτά τα ιδιαίτερα προϊόντα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα» σημειώνει σε δήλωσή της, με αφορμή την εκδήλωση των Χρυσών Σκούφων 2021 η Βίκυ Κωστοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της σύνδεσης της υψηλής γαστρονομίας με την αειφορία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», όπου βραβεύθηκαν συνολικά 55 εστιατόρια.

Ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη - πρόεδρο της Μπριγάδας των Σεφ/Slow Food και τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ Ελ. Γίτσα

Signed by Nature

Το Signed by Nature είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης της ευρωπαϊκής αειφόρου αιγο-προβατοτροφίας σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος  https://signedbynature.eu/el/

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ)

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) είναι η πρώτη διεπαγγελματική οργάνωση στον Τομέα του Κρέατος και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση διεπαγγελματικών δραστηριοτήτων. Η ΕΔΟΚ προωθεί τον διάλογο μεταξύ, τόσο των μελών όσο και με τους θεσμικούς φορείς, με σκοπό να γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα αναδείξουν τον κλάδο και θα οδηγήσουν σε πορεία ανάπτυξης τα μέλη του και ολόκληρο τον Τομέα του κρέατος.
https://edokhellas.com/

Το εξαιρετικό πιάτο με αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας

Η Μπριγάδα των Σεφ/Slow Food

Η Μπριγάδα/ Slow food αποτελείται από επαγγελματίες του διατροφικού τομέα, με επικεφαλής διακεκριμένους σεφ που επιδιώκουν να συμπληρώσουν το κενό διασύνδεσης ανάμεσα στον παραγωγό, την εστίαση και τον τελικό καταναλωτή λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος με στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου γαστρονομικού μέλλοντος για όλους μας.

Αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη τους ως οι πιο επιδραστικοί διαμορφωτές κοινής γνώμης σε θέματα γαστρονομίας και διατροφής  οι σεφ της Μπριγάδας/Slow food επιδιώκουν, μέσω της στήριξης των τοπικών προϊόντων και της ευαισθητοποίησης του κοινού, να προάγουν την ανωτερότητα των παραγόμενων προϊόντων που χρησιμοποιούν ορθές μεθόδους για την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη. 

Αυτόχθονη Φυλή Φλώρινας - Πελαγονίας

Τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους ενώ διανύουν με ευκολία μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Διασώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών.

Οι αμνοί της φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα σφάγιου, που την καθιστούν μια αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ,  τρεις κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1. Ο ΥΠΑΑΤ Σπ. Λιβανός με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ Ελ. Γίτσα και την συντονίστρια του προγράμματος Βίκυ Κωστοπούλου

3. Ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη - πρόεδρο της Μπριγάδας των Σεφ/Slow Food και τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ Ελ. Γίτσα

4. Το εξαιρετικό πιάτο με αρνάκι αυτόχθονης φυλής Φλώρινας - Πελαγονίας

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα