Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 17:14

Ο διαγωνισμός "Athena" πύλη για την ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου (βίντεο)

Προ των πυλών ο 3ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου στους Δελφούς, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από 12 χώρες.

Ο διαγωνισμός που έχει αγκαλιαστεί από το διεθνές ελαϊκό γίγνεσθαι, φέτος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του θεσμού, Μαρία Κατσούλη, δεν υποστηρίζεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά ακόμα από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Πορτογαλλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Τουρκία, την Τυνησία, την Ιορδανία, την Αυστραλία, την Καλιφόρνια...   

Δείτε το βίντεο: Μιλά η διευθύντρια του διαγωνισμού Μ. Κατσούλη

 

 

Στόχος είναι μέσω της διοργάνωσης του διαγωνισμού να αναδειχθούν όλες οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Μετά την επιτυχημένη, πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα το 2016, ο AΤΗIOOC διεξήχθη πέρσι στη Μεσσηνία με 295 συμμετοχές από 11 χώρες και απένειμε 175 μετάλλια. Φέτος, ο AΤΗIOOC 2018 αναμένεται ακόμα πιο φιλόδοξος και δυναμικός, με συμμετοχές που θα ξεπεράσουν τα 300 δείγματα απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες και θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο διαγωνισμός Athena θεωρείται ένας από τους πιο έγκριτους και πλέον δυναμικά ανερχόμενους διαγωνισμούς της διεθνούς ελαϊκής σκηνής. Η σοβαρή οργάνωση σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής, έχουν εξασφαλίσει στο διαγωνισμό αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε αυτόν πολλά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αλλάζει τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού ελαιώνα. Οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου ενώ σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το περίφημο «Δελφικό Τοπίο» περιλαμβάνει 55.000 στρέμματα ελαιώνα με πάνω από 1 εκ. ελαιόδεντρα. Στην περιοχή δεσπόζει η ποικιλία ελιάς «Άμφισσα», μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες, η οποία αξιοποιείται τελευταία αποτελεσματικά και στην παραγωγή ελαιολάδου.

Ο «Αthena International Olive Oil Competition» ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία έξτρα παρθένο και, φυσικά, η χώρα που ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και που ενδεχομένως εξημέρωσε την ελιά. Ωστόσο το ελληνικό λάδι δεν έχει ακόμα κερδίσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλλει στην αναγνώριση αυτή, όντας διεθνής, δηλαδή με ξένες συμμετοχές που ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δειγμάτων και ξένους κριτές που συναποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής.

Τον 3ο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHIOOC διοργανώνει η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.athenaoliveoil.gr και στο τηλέφωνο 210 766 0560.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα