Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 17:00

Συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τους πολιτισμούς από το «café-NEO»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το «café-NEO» επιστρέφει αυτήν τη Δευτέρα στην Καλαμάτα, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και πολιτισμοί: αλληλεπιδράσεις στη διάρκεια των αιώνων» και ομιλήτρια την Δρ. Έλενα Ξοπλάκη, Ερευνήτρια Κλιματολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Giessen, στη Γερμανία.

Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Baba Yaga, Χρήστου Κουμάντου 5.

Σε μία πολύπλοκη γεωμορφολογικά περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, αρχαίοι και ιστορικοί πολιτισμοί άνθισαν αλλά και καταστράφηκαν αναπτύσσοντας μία συνεχή αλληλεπίδραση με το κλίμα και το περιβάλλον για περισσότερα από 6.000 χρόνια. Μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα από τους προγόνους μας; Ποιες ήταν οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν; Τι μας δείχνει το παρελθόν για το μέλλον; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες. Η ικανότητα των ιστορικών κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, οι ιστορικές και φυσικές πηγές πληροφόρησης καθώς και τα παλαιο-κλιματικά μοντέλα που έχουν οι ερευνητές στη διάθεσή τους θα συζητηθούν σ’ αυτό το café-NEO.

Οι συναντήσεις του «café-NEO» που πραγματοποιούνται με επιτυχία στην Πελοπόννησο, έχουν σκοπό την ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα, με έμφαση σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, από καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες.